inkuilen van vaste planten in oktober en november

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 27/09/2006 - 23:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

inkuilen van vaste planten in oktober en november

Per eind oktober, begin november gaan wij over naar onze nieuwe woning. We kunnen alle vaste planten meenemen uit onze huidige tuin. Maar omdat de nieuwe tuin nog niet klaar is en wij de aanleg later willen bepalen, willen we al onze planten eerst inkuilen op één plek in de tuin. De tuin heeft nu een laag van een meter zand en daaronder pas aarde.
Het zand willen we verwijderen en aarde laten storten. Maar hoe gaan we het beste te werk? Waar moeten we op letten en wanneer kunnen we deze zaken het beste regelen? En moeten we de planten nu nog eerst snoeien of juist even niet?
Het gaat om buxusinfo-icon, hortensias, lavendel, rozenboompje, en nog wat struikjes.
Ik ben benieuwd of iemand ons kan helpen met ideeen.
Jantine

wo, 27/09/2006 - 23:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb geen ervaring met inkuilen dus daar kan ik je niet over adviseren. Wat ik echter zou doen is zo snel mogelijk dat zand eruit en de grond erin. Dat zal niet goedkoop zijn maar het is elke cent waard. In ieder geval kun je dan je planten vast kwijt, later kun je ze dan weer verplanten naar de juiste plek.
Een tweede mogelijkheid als je nog niet aan de tuin kunt/wilt beginnen is ze MET kluit in het zand te poten. Zorg er voor dat de planten die niet bladverliezend zijn in de winter niet uitdrogen. Zo blijven de planten waarschijnlijk in merendeel in leven (misschien wel meer dan bij inkuilen) en kun je ze na de grondwissel op de juiste plaats zetten. Nog beter: als je al langer tuiniert heb je wellicht ook een grote verzameling potten waarin je de planten kunt plaatsen die je vervolgens met pot en al (tot iets over de rand) in het zand ingraaft. Zo haal je ze er als de tijd daar is weer makkelijk uit, zet ze op zij, en haal ze na de grond werkzaamheden uit de pot en zet ze in de volle grond.

Ruud

do, 28/09/2006 - 01:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag Jantine,

Ik zal eerst ingaan op je vraag betreft je planten
In je huidige tuin staan de planten nog in de volle grond neem ik aan.
Eigenlijk is het juist nu een erg gunstige tijd om te verplanten: De bodem is warm, het klimaat een beetje vochtig. Als je nu de planten rondsteekt gaan deze snel veel nieuwe haarworteltjes maken. Deze zijn essentieel voor de voedsel opname van de plant. Als je ze dan op november verhuist en inkuilt gaat het normaliter wel goed. De planten zullen volgend jaar misschien wat later of minder uitbundig uitlopen. De groenblijvers wel even snoeien.

Betreft je grond,…..ik vraag me af: Waarom zoveel zand afvoeren en zoveel nieuwe grond aan laten komen als je deze grond lagen ook om kan laten zetten door een kraantje. Aarde boven, (deels) het zand onder. Afhankelijk van de dikte van de grondlaag, hoor. Maar misschien is het een optie….

Ok tot zover, succes er mee!
Mvrgr Jerry
https://tinyurl.com/y6yztwn4

za, 30/09/2006 - 21:17
Lotje

Jantine,

Toen wij gingen verhuizen hebben een stukje tuin speciaal bewaard voor alle planten die we mee mochten nemen. Deze hebben we dichter dan normaal bij elkaar gezet en in de groeiperiode ook goed bemest. Na 2 jaar konden we ze eindelijk op de juiste plaats zetten en tevens waren er een aantal die we konden scheuren en zodoende een goede voorraad voor een nieuw aangelegde tuin.

Succes. Lotje

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag