Kleuradvies

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 22/08/2007 - 21:29
lysianthus

Kleuradvies

Hey forumleden,

Ik ben onlangs verhuisd naar een nieuwbouwwoning waar de bakstenen op de achtergevel en op één van mijn muren baksteenrood of oranje gespoten zijn. het is geen eigendom en mag het dus niet veranderen.
Nu is mijn vraag '' In welke bloemkleur kan ik daartegen een border aanleggen, ik vind het een hele moeilijke kleur om iets tegenaan te zetten , naar mijn mening gaan wit en groen wel maar dat is te eentonig .
Suggesties zijn welkom ook namen van planten of bloemen waarvan, je lang geniet hebt.
Groetjes

Kleuradvies
wo, 22/08/2007 - 21:40
lysianthus

Nog wat informatie is misschien wel handig.
Het gaat om een muur op het zuiden , Ik heb er klimrozen tegen gezet ' Duchesse de Nemours' maar die doen het niet zoals ik had verwacht, 't is nog maar het eerste jaar natuurlijk.
Ook heb ik twee clematissen ertussen gezet , die zijn alletwee bezweken onder wortelrot, heb ze diep genoeg geplant en ze beschermd aan de voet en behandeld tegen wortelrot maar het mocht niet baten.
Van voor aan de muur heb ik passieflora staan , twee van de drie zijn ook bezweken en de overblijvende draagt geen bloemen.
dit jaar was dus geen succes met mijn experimenten maar ik hoop op jullie hulp.
Groetjes

do, 23/08/2007 - 00:04
berg323berg

probeer eens struiken op stam:

vlinderstruik
rozen
etc.
dit herhaal je naar achteren toe om de meter of anderhalf,
dit breekt de muur enorm
zo creeërt hoogte in je op het oog lage border
als je tussen de stamstruiken een spiegel zet:
2palen met watervastmultiplex met erop een spiegel geplakt
zie je zowat niks meer van je muur en krijg je een hele ruime tuin

hoop dat je er wat aan hebt, mvg marcel

do, 23/08/2007 - 11:02
lysianthus

Natuurlijk ben ik daar wat mee, Marcel, alle suggesties zijn welkom.
Welke maat van spiegel had je in gedachten?
En...inderdaad de border is laag, ik ben een beginnende amateur en heb al veel planten gekocht maar niet de goede, ik doe de fout van de meeste beginners hé, "k vind veel mooi, dus koop ik.......... weinig geduld en resultaat nog niet wat het moest.
Ik heb een klein stadstuintje van 5 op 7 waarop ik vanuit de living op uitkijk, de hele achterkant is raam.
Dat wil ook zeggen dat ik er vlak opzie en dat het niet te rommelig mag zijn, de kant waar het omgaat loopt evenweidig met het huis en begint op 1.5 m.
Groetjes

do, 23/08/2007 - 18:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Clematissen worden niet meer diep geplant. Zowat een eeuw geleden werden Clematissen geent op een kleine onderstam. Om de entplek goed te beschermen, verdween deze onder de grond door diep te planten. Bovendien stimuleerde dit voor een goede beworteling. Tegenwoordig wordt dat niet meer gedaan. Dit komt omdat Clematissen niet meer worden geent maar gestekt. Diep planten is dus echt onzin. U zegt wortelrot. U dient wat aan de grondsoort te doen. Waarschijnlijk houdt deze teveel water vast. Om een kleine tuin netjes te houden, kunt u denken aan een pergola met als zijwanden staalmatten. Deze kunt u laten beklimmen met klimmers en eventueel uw prullenbak achter plaatsen. Door er inderdaad een spiegel op de muur te monteren, die vrij groot van formaat is, breekt de muur. U kunt daarbij denken aan hederainfo-icon die groenblijvend is en de kleur van de muur bedekt in enkele jaren. Maar de muur is niet uw eigendom, dus overleg is hier zeker op zijn plaats. De kleur geel zal in uw tuin zeer zeker een goede bloemkleur zijn.

Plantadvies

do, 23/08/2007 - 22:46
lysianthus

Hey plantadvies , bedankt voor je goede raad.
Wat betreft de clematissen, ik vind het raar , heb de grond helemaal bewerkt voor het planten met compost, verse aarde en champignonsmest, zou het ook kunnen zijn omdat ze tegen de muur zijn geplaatst?
Aan de kleuren geel, bruin of iets met dezelfde kleuren erin als de muur had ik ook al gedacht, zoals pierisinfo-icon japonica.........het enige dat me tegen gehouden heeft is dat ik dacht dat het niet rustgevend zou zijn, maar misschien als ik er niet teveel van gebruik is het effect wel mooi.
Ik heb in elk geval van dit jaar geleerd en in het najaar ga ik weer wat nieuws kiezen in het plantencentum.
Tot hiertoe heb ik naar alternatieven gezocht voor klimop, wie weet ereen , die wintergroen en - hard is en nog bloemen heeft ook en niet slordig oogt ( veel gevraagd hé)

groetjes

vr, 24/08/2007 - 16:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Niets is veel gevraagd hoor.
Clematissen dicht tegen een muur geeft juist een droge situatie. Wortelrot ontstaat echt als het water niet weg kan. Je kunt nog zo goed je best doen om voedingsmiddelen aan te grond toe te voegen, dit lost echter het probleem van een natte grond niet op. Je zult dus echter naar de oorzaak moeten zoeken.Terug komend op de kleuren. De kleuren geel, wit, terra ( muurkleur) lavendel/blauw, rood en oranje staan prima in de tuin. Probeer de planten te herhalen en maak in een kleine tuin groepen van ongelijke aantallen. 3,5,7 enz. Van kleine planten neem je er dus meer en van grotere planten minder. Groenblijvende klimmers kunnen zijn; Clematisinfo-icon Alpina of de Toscaanse Jasmijn - Trachelospermum jasminoides.

Voor meer vragen kun je altijd even mailen.
plantadvies

vr, 24/08/2007 - 23:25
berg323berg

de spiegel zo ik zo groot mogelijk houden en in het midden van de muur van boven naar beneden

andere optie: meerdere smalle hoge spiegels tussen de struikjes op stam zoals ik eerder voorstelde.

2 wintergroene, winterharde clematissen:

pixie bloemkeur geel
early sensation " " geelgroen

upload is wat meer foto's kan ik beter tips geven , want zoals je schrijf is je achterpui een en al glas

mvg marcel

oja
sering op stam
vlinderstruik opstam
kijk eens op bakker.nl
je kan gratis een catalogus downloaden/bestellen

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag