mooie struik of boom gezocht

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 28/11/2009 - 12:15
Amélie

mooie struik of boom gezocht

Achteraan in onze tuin staan planten van de vorige eigenaar.
Met het groeien is het duidelijk geworden dat een van de struiken die achteraan staat te laag is waardoor hij bijna niet meer zichtbaar is door de hogere struiken die er voor staan.
Graag had ik die lagere struik elders in de tuin gezet en iets nieuw geplant op de vrije plaats, maar ik weet niet goed wat. Ik ben op zoek naar een struik/boom die zo ongeveer 2,5 tot 3 meter wordt. De grond is een vrij vochtige zware klei/leem grond. Het liefst zou ik een plant willen die bloemen heeft in de lente of zomer en mooie herfstkleuren. OOk moet hij goed winterhard zijn.
De hoogste struik links op de foto is een forsythiainfo-icon. De ronde struik rechts is een Spiraeainfo-icon nipponica Snowmound. De nieuwe plant zou tussen beide komen. De plant die verplaatst zal worden is een Spiraea japonica.
Bedankt voor alle tips.

mooie struik of boom gezocht
zo, 29/11/2009 - 14:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien is Cornusinfo-icon kousa geschikt voor die plek?
https://tinyurl.com/y47d43jv

zo, 29/11/2009 - 18:53
Amélie

Dat is inderdaad een zeer mooie plant. Vooral die met de roze bloemen zou mooi passen aangezien we die kleur nog niet veel hebben in de tuin.
Zijn er ook soorten bij die niet te groot worden?
Vaak staat er tot 6-8-10m hoogte bij en dat is dan weer te hoog.

zo, 29/11/2009 - 23:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Cornusinfo-icon kousa kan 3 - 6 m hoog worden, maar groeit voor zover mij bekend vrij langzaam. Dat is ook wel op te maken uit de aanschafprijs.
Kijk anders eens voor informatie bij esveld.nl voor informatie over het uitgebreide assortiment. Een rosebloeiende variëteit van relatief bescheiden afmeting is bijvoorbeeld C. kousa 'Satomi' (2,50 m in 10 jaar).

ma, 30/11/2009 - 09:40
Hendrik Jan

physocarpusinfo-icon opulifolius diablo

zie:
https://tinyurl.com/y4vdbor3

Ik heb hem bij meerdere mensen geplant, na twee jaar zeker 1,5 - 1,8 meter, en het tweede jaar wel in maart gesnoeit op 30 cm. boven de grond.

ma, 30/11/2009 - 14:52
jan941

Wellicht een Hibiscusinfo-icon syriacus, in diverse kleuren verkrijgbaar, kijk ook eens even bij de Hibiscus Chiffon serie, zeer lang bloeiend, echter geen mooie herfstkleuren.

wo, 02/12/2009 - 22:58
loes119

cornusinfo-icon florida blijft kleiner

wo, 02/12/2009 - 23:05
Amélie

Bedankt voor de tips. De cornusinfo-icon staat mee op mijn lijstje tot nu toen.
Hibiscusinfo-icon is ook mooi maar daar heb ik er al een paar van. Physocarpusinfo-icon opulifolius diablo vind ik wat te donker. Er staat net voor die lege plaats reeds een struik met donkere bladeren.
Na wat zoekwerk kwam ik ook bij Clethrainfo-icon alnifolia 'Pink Spire', Enkianthusinfo-icon campanulatus, Fothergillainfo-icon major en Viburnuminfo-icon bodnantense ′Dawn′. Vinden jullie dit aanraders of net niet?
Bedankt voor de hulp!

wo, 02/12/2009 - 23:20
Hendrik Jan

Dit zijn zeker mooie heesters en aanraders, maar Clethrainfo-icon alnifolia 'Pink Spire' is niet echt geschikt voor zware klei.

vr, 04/12/2009 - 17:12
lijsterbes

Het amerikaanse krentenboompje ( Amelanchierinfo-icon Leavis) is ook een mooie struik. In het voorjaar zit het vol witte bloemetjes. In de zomer heb je bessen die eetbaar zijn. Over smaak valt te twisten, Ik vind ze wel lekker. In de herfst verkleurt het blad mooi. Het is een zeer algemene plant in het openbaar groen.
Met snoei kun je de struik wel in toom houden.
Ook de Gelderse roos (Viburnuminfo-icon Opulus) is een gemakkelijke mooie struik. Het heeft bloemen en bessen. De bessen zijn licht giftig.De Gelderse roos is een inheemse plant. dat geldt zeker als voordeel.
Als je de grond maar stikstofrijk genoeg maakt doet de vlier (Sambucusinfo-icon Nigra) het ook wel. De mooie herfstkleur valt tegen. de bessen en bloemen heb je wel. Van de vlierbessen kun je gemakkelijk bessensap maken. De cultivar peterselievlier heeft wel mooier blad.
De lijsterbes (Sorbusinfo-icon Aucuparia) wordt helaas als boom te groot. wel bloemen en bessen. Zeer winterhard. Deze boom heeft in Nederland zelfs de ijstijd overleefd. Wel een zeer sierlijk boompje. Hoe gewoontjes de boom ook lijkt, het is echt een hele mooie boom. Ook de lijsterachtigen zullen je dankbaar zijn. De bessen zijn echt heel vies om te eten, maar niet giftig.

zo, 06/12/2009 - 11:21
Amélie

Bedankt voor de reacties. Ik heb nu toch al een lijstje van mogelijkheden. Ook de links naar goede zoeksites zijn een hulp. Nu nog zien wat ik in de tuincentra kan vinden.

wo, 16/12/2009 - 12:21
Jo-Ann

Als je de gewenste planten niet bij tuincentra kunt vinden, kunt je natuurlijk altijd rechtstreeks bij kwekerijen aan de planten proberen te komen. Tuincentra kunnen nu eenmaal niet alle planten in hun assortiment hebben. Je kan de kwekerijen vinden via bijvoorbeeld plantenzoeker.com of https://tinyurl.com/y4bahzwt.

zo, 20/12/2009 - 18:17
Amélie

Bedankt voor de tip. Ik heb eigenlijk geen ervaring in het gericht kopen van planten. Meestal ga ik naar het tuinbouwcentrum en koop ik een paar planten uit het aanwezige assortiment. Zijn er ook kwekers die wat grotere exemplaren leveren en eventueel ook planten? Het liefst zou ik een struik kopen die al niet meer zo klein is, maar dan krijg ik hem ook niet meer verplaatst of geplant.

zo, 20/12/2009 - 18:46
Hendrik Jan

Voor een kwekerij die gespecialiseerd is in al oudere (dus vaak grotere) heesters, bomen etc.: https://tinyurl.com/y3gctfcq
Maar voor tuincentrums geldt: je hebt tuincentrums en je hebt tuincentrums.
Gelijk een groter heester kopen kan voor sommige heester soorten interessant zijn, maar voor ander heesters speelt dit argument eigenlijk, wegens de snelle groei etc.

di, 22/12/2009 - 08:56
Amélie

Leveren deze kwekers ook in België of kent iemand goede adressen in België?

Onderwerp gesloten