Mos creeeren

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 25/03/2008 - 12:25
versteegh

Mos creeeren

Ik wil graag mos kweken in mijn tuin.

Hoe kan ik dit het beste aanpakken. Je kunt geen mos kopen of mos zaad kopen.

Ik heb iets gehoord van karnemelk met gemakeln mos erdoor heen en dan maar smeren.

Iemand de ervaring of kennis?

vr, 21/03/2008 - 18:52
Jann

U kan plantjes saginainfo-icon subulata aankopen bij een degelijk tuincentrum of bestellen bij sommige boomkwekers. Koop er wel genoeg ca 15-16st/m²,het duurt even vooraleer ze een m² bedekken.

Met karnemelk op terracotta of poreuse steen kan het ook (dat is een ander soort mos) maar het moet absoluut verse karnemelk zijn en u moet de pot op een vochtige schaduwrijke plaats kunnen zetten.

mvg

vr, 21/03/2008 - 19:13
pia zz

wat grappig, de een wil mos kweken, en ik strooi mosdoder, om het kwijt te raken!

za, 22/03/2008 - 10:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Of de leefomstandigheden voor mos gemaakt kunnen worden met karnemelk dat weet ik niet. Mijn buurvrouw gebruikt chloor en gaat daarmee het mos te lijf bij onze bejaardenhuisjes op het westen.
's Zomers verdroogt het mos en komt in de herfst weer langzaam terug en het is nu op zijn mooist.
Het is geen luiheid van mij, ik vind het mooi, vooral van dichtbij of door een vergrootglas gezien.
En ook heb ik steeds weer bewondering voor alle bij elkaar passende tinten alsof die door een fijnbesnaarde vakman op elkaar afgestemd zijn.
Mos..., het komt en het gaat.
Ik denk dat het er ook bijhoort. Of niet?
Frans.

Mos creeeren
za, 22/03/2008 - 10:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het groeit op de kleigrond en op de stenen.

Mos creeeren
za, 22/03/2008 - 10:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja jongen, en je kan nu wel mos gaan kopen, ergens, maar dat wil niet zeggen dat dit bij jou ook wil groeien hoor. Mos kopen is toch wat anders dan een plantje in een potje.
Ik heb op Google bij 'soorten mos' gekeken, maar kopen is vaak teleurstellend.
Frans.

za, 22/03/2008 - 11:04
Annis

We hebben ook vaak geprobeerd om mos(oostersetuin) van ergens anders aan te planten in de tuin maar dat lukte niet. Op vochtige plekken zonder al te veel zon en een zure bodem lukt het nog weleens dat het vanzelf komt.Op diverse plaatsen in de tuin heeft het mos zich spontaan genesteld.Of zoeken voor een alternatief zoals reeds vermeld Saginainfo-icon subulata,Leptinellainfo-icon,Herniariainfo-icon glabra deze blijven zomer en winter mooi.

Ann

za, 22/03/2008 - 14:26
midas

Hoi ik vind mos ook mooi in de tuin...
Wat bij mij vrijwel altijd is gelukt, is een oude boomstronk of stukken schors in de aarde te leggen op een (half)beschaduwd stukje in de tuin.
Ik graaf de stronk ook ietwat in zodat ie goed vocht aan blijft zuigen.
Op de bijgevoegde foto zie je het resultaat.

Over het karnemelkverhaal: Ik heb een aantal natuurstenen troggen (ook betonnen). Insmeren met karnemelk werkt niet bij mij. Wat wel werkt is yoghurt met wat koemest.(fijngestampte korrels) Ook yoghurt met een beetje pokon werkt, maar dit geeft meer een groene waas op den duur.

Groeten, Marcel

Mos creeeren
zo, 23/03/2008 - 14:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

In wezen is er weinig makkelijker dan mos kweken. Het enige dat je moet doen is de juiste omstandigheden bieden en ze komen vanzelf. Mos is een sporenplant en maakt gigantische hoeveelheden sporen zodat je er vanuit kan gaan dat als omstandigheden goed zijn de mos zijn weg wel vind. Het hoogtepunt van de mossen levenscyclus is in de winterperiode. Dan zijn de omstandigheden het beste (licht en vocht) en zullen de meeste mossen ook hun sporenkapseltjes maken. In de zomer zullen ze verdrogen, zo zelfs dat ze vrijwel lijken te verdwijnen. Daar kunnen ze prima tegen, elke mos heeft zo zijn eigen wijze om in te drogen en toch te overleven.
Veel mossen zijn wel kritisch t.o.v. hun standplaats. Een mossoort die op bomen groeit zal niet op steen willen groeien en vice versa. Er zijn maar weinig mossen die op verschillende substraten groeien.
Voor mos in de tuin is het recept vrij simpel: veel vocht, schaduw en bij voorkeur een lichtzure bodem.

Voor wie meer van mossen wil weten Veldgids Mossen, Klaas van Dort, Chris Buter, Paul van Wielink, uiteggeven door de KNNV

Ruud

di, 25/03/2008 - 12:25
birdwatcher

door vaak met roundup te spuiten verdwijnen op den duur de de hogere planten en houd je mossen over.
gr Dirk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag