Nieuwe tuin mogelijk?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 07/09/2007 - 13:13
runman

Nieuwe tuin mogelijk?

Ik heb binnenkort eindelijk een tuin. Dus nu kom ik ineens op allerlei ideeën. Nu hebben we gelukkig het gemak van internet dus google en je komt op diverse fora uit. Ik heb een klein beetje zitten painten op mijn werk en kwam met de volgende ideeën:

zie hieronder de afbeeldingen:
zoals je ziet komen er in beide tuinen veschillende dingen voor. grond, gras, betegeling. Nu lijkt het mij leuk om een beetje glooiende oppervlaktes te maken, maar is dat ook mogelijk zonder tegen allerlei problemen aan te lopen? Bijvoorbeeld:

in de voortuin wil ik het gras een stuk hoger hebben dan de betegeling. Dus de betegeling zijn de dalletjes zal ik maar zeggen. Waar moet ik dan op letten!

in de achtertuin lijkt het me leuk als in het korte pad toch een klein heuvellandschap te verwerken is, maar hoe kan ik dit het beste aanpakken en waar moet ik op letten?

Qua beplanting houd ik het simpel.
in de voortuin een ronde 'struik' met van die lich lila bloemen er in en her en der een buxusinfo-icon

in de achtertuin komen zeker 2 druivenplanten en een rozenstruik.

iemand tips en/of suggesties?

Nieuwe tuin mogelijk?
vr, 07/09/2007 - 13:13
runman

Even de plaatjes anders doen, want zo wil het niet lukken :(

het voortuintje

Nieuwe tuin mogelijk?
vr, 07/09/2007 - 15:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe praktisch denk je dat het maaien gaat, als je gras verhoogd aanlegt? En hoe denk je gras en betegeling te scheiden? Opstaande randen (waarvan?) zijn lastig met maaien.

vr, 07/09/2007 - 16:06
runman

ik zat te denken om de randen te betegelen en daarvoor een soort van klein laag hegje te plaatsen. Het maaien lijkt me zo op het eerste gezicht geen probleem de tuin is toch te klein voor een automatisch grasmaaier... met een hand grasmaaier zou het moeten lukken.. behalve dan bij het trapje daar zal ik het idd lastiger moeten doen.

vr, 07/09/2007 - 17:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geachte heer/mevrouw,

Als u het hoogteverschil tussen terras en gazon niet te groot maakt (max. 25 cm) is het misschien een idee om een talud(je) te maken. Dus begin met het gazon op de hoogte van de tegels en laat het over ca. 60-100cm glooiend oplopen tot 25cm +. Dit valt goed te maaien en je hoeft geen dure borderranden etc aan te schaffen.
Het moet natuurlijk wel kunnen mbt de afmetingen van de tuin. U geeft aan dat de tuin niet zo groot is, in dat geval zou u genoegen moeten nemen met bv 15 cm hoogteverschil wat je dan met een halve meter talud moet kunnen bereiken.
Datzelfde kunt u in de border toepassen. Zodat het pad er "verdiept" tussenin ligt. Let wel goed op dat het pad naar de weg/oprit toe afwatert.
De tekening is natuurlijk niet op schaal maar het pad in de voortuin lijkt me in verhouding erg breed. 70-80 cm is voldoende, de rest van de ruimte kan bij het gazon of border getrokken worden.

Ik denk dat u met de struik een Hibiscusinfo-icon bedoeld? Met enkele buxusinfo-icon bollen erbij kan leuk zijn. Zorg wel dat u de rest opvult met bodembedekkers. Vwb de achtertuin zou ik toch wat meer planten gebruiken dan alleen 2 druiven en een roos. Lever een stukje van het gazon in en maak een mooie border bv op de grens van het terras en het gazon.

Succes ermee!

Met vriendelijke groeten,
Dick van Dooijeweert
Tuinontwerp en -advies
Un Giardino Personale
https://tinyurl.com/y345rczc

za, 08/09/2007 - 13:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

dank u voor het antwoord.

Ik heb uw tekst inmiddels al uitgeprint, zodat ik het zeker kan gaan gebruiken.
Wat betreft de tekeningen die zijn idd niet geheel op schaal. Dat wilde ik nog gaan doen. En de beplanting in de achtertuin zal idd meer worden dan de genoemde planten. Het is de bedoeling dat het een soort kruiden- en moestuintje word. met hier en daar een leuk grond bloeiertje.

Wat de voortuin betreft.. zie ik uw suggesties idd wel zitten en zal dit ook eens gaan aanpassen.

Alvast bedankt!

za, 08/09/2007 - 17:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat de voortuin betreft zou ik het toegangspad naar de voordeur in het midden niet zo breed maken, maar inplaats daarvan wat meer ruimte maken bij de voordeur.
Dit zomaar uit een praktische overweging.
En ook zal u toch rekening moeten houden met het zemen van de ramen dat dit staande op een stevige ondergrond moet gebeuren.
Een paadje van 60 cm uit tegels van 60 x 40 waarop een keukentrapje kan staan is daarvoor het meest geschikt.
Houdt desnoods de tegels een kleine 20 cm van het huis en doe daar een begroeiing in van kleine vaste plantjes en wat bolletjes voor in de winter.
Wat het gras betreft heb ik de ervaring dat als je eerst het pad legt en werkt zonder sluitbandjes en dan de grond laat aanluiten op het pad gelijk met de bovenkant daarvan, dat dan je gras wat later daar mooi opbolt
Als beplanting wordt er een Hibiscusinfo-icon genoemd en dat is prachtig, maar houdt rekening bij het denken aan de beplanting met zon en schaduw en met het groot worden. En houdt er rekening mee dat het niet altijd mooi weer is en er in berg en dal geen plassen water blijven staan.
Dan zal het best goedkomen.
Frans.

zo, 09/09/2007 - 22:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo

het is wel leuk heuveltjes en dalletjes maar houd rekening met je water afvoer waar kan het regen water heen (dalletjes) mvg johan

vr, 14/09/2007 - 15:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Runman,

Ik kan er pas wat over zeggen als je me wat meer kan vertellen over de afmetingen van je tuin en de ondergrond.
Het maakt nogal een verschil of je op de zware rivierklei zit of of op een heuvelrug zandgrondje...om maar eens met twee simpele vragen te beginnen.

Als ik ik zo ongeveer mag inschatten aan de hand van je tekening is je achtertuin een meter of 9-12 meter diep tot de voorgevel van de schuur, en dan in die verhouding zou je huis 15 - 20 meter breed zijn? En de voortuin 5 - 7 meter diep? Hoekhuis, vanwege de zij ingang in de voortuin?

Laten we hier maar eens mee beginnen.

mvrgr Jerry

Onderwerp gesloten