Ontwerp tuin

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 28/02/2005 - 21:11
Pietje

Ontwerp tuin

Voor een typisch jaren zestig 2 onder 1 kap huis (tenminste zo meen ik, bruine stenen, bruine kozijnen (deze kozijnen worden nu créme geschilderd)) is mij gevraagd om een tuinontwerp te maken voor de voortuin. Een oppervlakte van ongeveer 9 bij 6 meter.
Basis van dit ontwerp is onderhoudsvriendelijkheid. In de huidige situatie staan een 3-tal leilinden voor aan de straat. Daarnaast is er gebruik gemaakt van blauwe betonklinkertjes en betonbanden. Bij voorkeur dienden deze terug te komen, ivm kosten.
Nu was mijn vraag wat zou wat betreft beplanting passen in deze sfeer. Welke vorm van bestrating zou mooi zijn. Persoonlijk zat ik al te denken aan buxusinfo-icon en wit grind. Heeft iemand hier nog ideeën over, of misschien interessante websites. Bij voorbaat dank, Pietje.

di, 01/03/2005 - 14:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mij lijkt buxusinfo-icon wel mooi in combinatie met de leilinden, op de volgende voorwaarden:
- zorg voor een mooi geomtrisch ontwerp;
- voorkom dat het op een grafbeplanting gaat lijken (misschien krijg je dat effect met wit grind al gauw, ik zou de aanwezige klinkertjes gebruiken);
- vul de door de buxusranden ontstane vakjes met bloemen, bijvoorbeeld per vakje een ander soort of ook geometrisch verdeeld, let bij het uitkiezen op de hoeveelheid schaduw en de grondsoort);
- De buxus moet wel altijd goed gesnoeid worden anders ziet het er ook niet uit. (Dit i.v.m. de onderhoudsvriendelijkheid.)

di, 01/03/2005 - 16:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik persoonlijk heb bij bijvoorbeeld wit grind met buxusinfo-icon en leilinden een goed gevoel. Of bedriegt mijn gevoel me daar in?

di, 01/03/2005 - 17:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vanaf de jaren 60 werden de schuine lijnen weer recht, met vaak strakke blokken van geschoren groen in contrast met een uitbundig gebruik van vaste planten. Dit deed Mien Ruys in de jaren 60 in haar ontwerpen van de tuin. Let op Pietje wat de grondsoort is, zonnestand en eventueel de wind. Neem dat in je ontwerp ook op, bij je beplantingsplan.

di, 01/03/2005 - 22:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je gevoel er over goed is, zou ik daar op afgaan. Het is vooral ook een kwestie van smaak. Misschien ook belangrijk: Wat vindt de eigenaar van de tuin er zelf van?

wo, 02/03/2005 - 15:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaad een kwestie van smaak. Mijn advies luid dan ook geen wit grind nemen. Dan een kleur die overeen komt met het schilderwerk. Dit straalt rust uit. Wat Jolande al beschreven heeft klopt helemaal. Rechte lijnen met geschoren haagjes en vakken, met daarin beplanting, dat was in de jaren 60 helemaal in.

wo, 02/03/2005 - 15:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het hoefde niet persé een jaren 60 tuin te worden. Het huis is uit de jaren 60. Echter ik denk wel dat ik het principe toepas van rechte strakke lijnen. Een aantal zal ik toepassen met haagjes, maar een aantal ook met verhard materiaal, en hiermee ook direct enige (kleine) hoogteverschillen creëren. Allemaal bedankt voor de reacties!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag