Probleem combinatie plantenbak - vijver

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 25/09/2010 - 16:33
Rob65

Probleem combinatie plantenbak - vijver

Deze zomer heb ik een gemetselde stenen vijver aangelegd met daar overheen hangend in dezelfde steen een aan de vijver vastzittende plantenbak met een binnenruimte van 47 x 200 x 18 cm (b x l x d). Het regenwater dat op deze plantenbak valt valt uiteindelijk door de grond in de vijver, en hierdoor ontstaat mijn probleem:
In het ontwerp heb ik rekening gehouden met het gebruik van vijverplantenzakken van Velda, plantenzakken die speciaal voor in de vijver zijn bedoeld en die de grond in de zak maar het water erdoor moeten laten. In de praktijk neemt het regenwater echter grond uit deze zakken mee en wordt hierdoor het vijverwater continu verontreinigd.
Nu ben ik bang dat het verruillen van deze waterdoorlaatbare zakken door niet waterdoorlatende potten door de ondiepte van de plantruimte gaat leiden tot het blijven staan van een laag regenwater in de plantenbak en daarmee tot wortelrot van de aanwezige planten.
Het weghalen van de plantenbak is geen optie: deze is onderdeel van de vijvermuur en deze muur is multifunctioneel: het bevat ook nog in de laag onder de planten een waterval, vijverpomp en vijverfilter. Dit zorgt er ook nog voor dat ik, vanwege onderhoudswerkzaamheden, planten uit de bak moet kunnen tillen om bij het filter etc te kunnen komen. Al met al dus een best lastig probleem.
Heeft iemand een goede suggestie hoe ik dit probleem kan oplossen?

(op de onderstaande foto zijn de plantenzakken in de muur inmiddels weer verwijderd vanwege het probleem. De bedoeling is de ruimte boven de platen in de muur te vullen met uitneembare planten. Onder de platen staan filter, waterval en watervalpomp. De rest van de ruimte vormt middels gaten in de muur één geheel met de rest van de vijver)

Probleem combinatie plantenbak - vijver
wo, 22/09/2010 - 18:54
birdwatcher

Volgens mij moet je gewoon geduld hebben als de fijnste delen uit de zakken gespoeld zijn is je probleem opgelost,als je moeras planten in je bak hebt staan hoef je je geen zorgen te maken over wortelrot want daar hebben ze geen last van.
Dirk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag