Tuin met wateroverlast

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 31/03/2010 - 22:32
ralphy

Tuin met wateroverlast

Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht. Aan de tuin hebben wij nog niets gedaan.

In onze tuin hebben wij last van water wat blijft liggen in de tuin. Nadat het geregend heeft duurt het enkele dagen alvorens de plassen weggezakt is.
Wanneer door de tuinlopen voel je het zand “soppen”.

Ik heb een gat in de tuin gegraven om te kijken hoe de bodem is samengesteld. Ik heb een gat gegraven van ongeveer 120 cm. De eerste 30 cm. bestaat uit licht bruine grond (het is geen wit zand, maar ook geen zwart zand). Daarna begint de klei laag. Deze hield niet op toen ik 120 cm diep was maar toen ben ik gestopt.

Ik vermoed dat de kleilaag het probleem veroorzaakt van het niet wegzakken van het water.

Mijn vraag is, hoe kan ik er voor zorgen dat de tuin droger word.

Ik heb op internet gelezen over drainage (horizontaal en verticaal).

Aangezien onze tuin niet grenst aan een sloot is een normale horizontale drainage niet echt een optie, daar er ook geen hemelwaterafvoer infrastructuur in onze wijk ligt.

Verticale drainage heeft het nadeel dat het na een aantal jaren gaat dicht slibben. Maar is denk ik wel de enige oplossing voor het afvoeren van het water.

Om de hele kleilaag af te graven en te vervangen of te proberen om het luchtiger te maken lijkt mij een onmogelijke opgaven met minimaal 90cm aan klei.

Ik zit zelf te denken om horizontale drainage aan te sluiten op verticale drainage, om zodoende het water af te voeren. echter wat ik wil voorkomen is dat ik juist weer te veel water afvoer. En wellicht is het ook nog mogelijk om de horizontale drainage in de droge maanden te gebruiken om juist water in de bodem te krijgen.

Wellicht dat er iemand is die mij kan helpen.

alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Ralph Dekkers

wo, 31/03/2010 - 22:41
tuinwroeter

misschien is het een oplossing om een stel gaten te graven tot aan de kleilaag, dan met een grondboor te boren tot je erdoorheen bent, en dan die gaten te vullen met grind of zo? ik weet het niet, maar het lijkt me dat er dan een betere dorlaat is van water.

Groeten,

Paul

do, 01/04/2010 - 00:02
Mosmanneke

Kun je geen soort wateropvang maken middels een grote vijver?

do, 01/04/2010 - 00:30
ralphy

Een vijver past niet echt tot de inrichting die wij voor ogen met de tuin.

Wat betreft de gaten boren dit is verticale drainage. Alleen weet ik niet of dit voldoende is.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag