Tuin ophogen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 25/04/2008 - 12:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tuin ophogen

Beste tuinlieden,

Ik heb een verdiepte -vooralsnog braakliggende- tuin die zo'n 1 tot 1,5 m lager dan mijn huis ligt. Dit is het geval bij alle achtertuinen uit mijn straat, echter mijn tuin lijkt net wat lager te liggen dan de rest waardoor na een regenbui al het water zich in mijn tuin verzameld. Resultaat: de tuin staat blank. Omdat er al jaren niets aan deze tuin is gedaan is de grond geheel ingeklonken en kleiachtig.

Nu wil ik dit voorjaar beginnen om de tuin op te knappen. Voorin komt een vlonder, achterin wil ik een grindbad maken, omringd door planten.

Maar hoe hoog ik de tuin op zonder al te veel te moeten investeren? Zou het ophogen met zand (spoelt weg denk ik?)/ houtpulp / puin voldoende zijn om het vollopen tegen te gaan en kan ik daaroverheen gewoon mijn grindbad gaan aanleggen? Of zijn er serieuzere afwateringssytemen nodig?

Dank alvast!

wo, 23/04/2008 - 23:31
garden Fre

Hallo Ik,

Het JUIST ophogen van een tuin / perceel heeft meer werk en aandacht nodig dan zomaar keien of pulp te storten.

informeer u goed !

eerst de perceels grenzen afbakenen met hout of beton om wegspoelen van u niveau te voorkomen. de bestaande ondergrond op een cm of 50 machinaal loswerken, ophogen van oppervlakte. Gebruik zeker geen gezeefde aarde of aarde/steenpuin, het zal u zeker spijten want u weet eigenlijk nooit wat u binnen een jaar of 10 gaat doen en dan kan het u spijten van de verloren kosten.

goed informeren bij verschillende aannemers.
let op; grondwerk kost geld; maar is dan ook debasis van een tuin. dus een investering die GOED moet gedaan worden.

succes Frederik

do, 24/04/2008 - 11:06
Willem V

Tenzij je een vijver / moeras wilt met langs de rand waterminnende planten is het van belang de ingeklonken klei te doorbreken / om te (laten) spitten.

Als je gaat ophogen tot een hoogte hoger dan die van de buren zal je ook een keermuur nodig hebben die voorkomt dat je grond / grind wegvloeit.

Afhankelijk van de afmetingen van je tuin en de ambities voor het ophogen is het de vraag of dit als doe het zelf klusje nog haalbaar / leuk is.

Een gemiddelde tuin van 6 x 10 meter, een meter ophogen vraagt stevige keermuren en heel veel sterke trouwe vrienden om 60 m3 grind / grond naar achteren te kruien....
Een kruiwagen heeft een inhoud van ongeveer 80 liter dat betekent dan 750 vrachtjes met een kruiwagen - tenminste als je een volle kruiwagen met 80 liter grind nog kan hanteren.....

Als je heeeel hard doorwerkt en in staat bent in vijf minuten een kruiwagen te vullen, te kruien, leeg te storten en weer terug naar voren te gaan is dat ruim 60 uur kruien.... :-|

vr, 25/04/2008 - 12:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Top heren, dank voor het antwoord.
Ik heb mij inmiddels ook laten informeren bij diverse tuincentra's. Veelgehoord advies was ook een grindput. Ik duik nog even verder de boeken in.

Onderwerp gesloten