tuinaanleg hoe begin ik eraan?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 26/06/2004 - 18:29
pruts

tuinaanleg hoe begin ik eraan?

hoi

wij hebben een nieuwbouw gekocht en daar is er nog een redelijke frote tuin bij.Ik zit voor het moment met mijn handen in mijn haar,hoe ik aan die tuinaanleg moet beginnen.

Weten jullie soms een proggramma dat ik kan gebruiken of iemand die het vrijwillig met mij zou willen helpen.

Want ik graak er niet echt wijs uit

groetjes

za, 26/06/2004 - 23:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, kijk eens in de bieb. Daar staan leuke boeken over tuinontwerpen en adviezen hoe te beginnen.
Ook zijn er leuke boeken te leen/koop over verschillende planten die je mooi vindt.
Houd rekening met de soort grond waar je de planten in wil zetten.
Succes!

zo, 27/06/2004 - 01:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Enkele basisregels, Steeds van groot naar klein werken, dus je beslist eerst waar je een constructie wil zoals serre, tuinhuis, fietsstalling. Daar zul je natuurlijk wel een pad naartoe willen op de meest logische manier, een pad om op te lopen minstens 60 cm breed, wil je er met een keuiwagen of wasmand paseren dan wordt dat 1m breed, nu je met dat pad bezig bent ontwerp je ook de andere paden op een logische manier, maak geen apenkronkels, dat werkt storend en is hinderlijk voor de aanleg van bloemperken en dergelijke. Volgende stap, bepaal waar je bomen wil, een boom vooraan laat een tuin groter lijken, een boom achteraan laat een tuin kleiner lijken. Een kleinbladige boom laat meer getemperd licht door dan een grotbladige en is bijgevolg beter geschikt aan een terras en dergelijke.Plant in de omgeving van een terras of paden geen bomen met bessen die vlekken kunnen maken op de stenen, plant daar ook geen bomen met harde vruchten tenzij je graag een kastanje op je hoofd krijgt om wakker te blijven. Na de bomen, de heesters, Denk aan de afmetingen en aan de vruchten, vooral als je kinderen hebt, sommige vruchten zien er lekker uit maar zijn giftig. Dan de vaste planten, denk aan hoogte, bloeitijd en kleur, maak vlakken van 1 soort van minstens 4 vierkante meter, eenjarigen gebruik je enkel om kleine hoekjes op te vullen waar de vaste planten nog niet zo goed groeien

zo, 27/06/2004 - 03:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Belangrijk is het om op een rijtje te zetten wat je wilt in je tuin, terrassen/speelruimte voor kinderen etc. Er is een boek van Wim Oudshoorn met allerlei tuinontwerpen, je moet ook kijken naar de zonligging en de grondsoort. Verder is het ook belangrijk om te denken aan electra, als je buitenstopkontacten wil moet je die voor het beplanten/bestraten aanleggen (denk aan buitenverlichting/hoge drukspuit etc) als je een grote tuin hebt is het ook raadzaam om te bedenken hoe je wil bewateren. Ga ook eens kijken bij de proeftuinen van Appeltern, voor inspiratie(noteer de namen van planten die je aanstaan) en evt een tuinontwerp voor een schappelijke prijs (neem een wensenlijst mee en een situatieschets van je tuin). Het hangt ook erg af van je budget. Mijn ervaring met computerprogramma's is dat het erg ingewikkeld wordt en weinig toevoegt alleen kan je zien hoe het er driedimensionaal uitziet als de boel niet vastloopt. In mijn eerste tuin heb ik grotendeels gras aangelegd en naderhand steeds meer gras verwijderd en borders gecreerd, dit geeft je de tijd om na te denken over wat je wilt en zit je niet met een grote zandbak of een lege knip omdat de aanleg van een tuin veel geld kost. Trek vijf jaar uit om een tuin naar wens aan te leggen. Planten moeten groeien en soms blijkt iets veel te groot te worden of het gewoon weg niet doen. Tuinieren gaat met vallen en opstaan. Veel succes en tuinplezier gewenst Janet

za, 10/07/2004 - 01:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het leukste van een nieuwe tuin is te bedenken wat je er mee wilt.
Wil je er dagelijks in gaan tuinieren (veel tijd!) of wil je er juist lekker lui in kunnen zitten, in de zon of juist in de schaduw? Ontvang je vaak en veel visite of zit je meestal met een klein gezelschap op het terras? Zijn er planten die je echt mooi vind en graag een mooie plaats geeft? (mits de grond en ligging goed zijn).
Welke sfeer wil je dat je tuin heeft: romantisch, modern/strak, avontuurlijk,...?
Heb je kinderen of huisdieren die gebruik maken van je tuin?
Kortom: samen met je evt. medegebruikers goed nadenken wat je met dat lapje grond wilt en hoe het JOUW tuin wordt.
Ik heb mijn voor- en achtertuin 6 jaar geleden zelf nieuw ingericht. Het heeft me geholpen om vooraf goed na te denken over waar ik mijn tuin voor wilde gebruiken. En om in de buurt 's avonds wat rond te wandelen en voortuinen te bekijken. Dan weet je meestal vrij snel wat je wel en niet wilt. En inderdaad: ook tuinboeken bekijken kan inspiratie geven.
Succes!

za, 07/08/2004 - 01:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kijk toch gewoon op het internet, er staan voldoende sitse op het net of vraag gewoon aan iemand een [ulm] webadres

voor tuinaanleg.

zo, 19/12/2004 - 00:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

dat doet gij tog een url vragen.
kennen jullie soms zon adres want ik zou die ook graag kennen :D
laat ix weten
a++ oxy

Onderwerp gesloten