Wat is de ideale ondergrond voor mooi gazon?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 06/04/2009 - 22:28
michel_hayen

Wat is de ideale ondergrond voor mooi gazon?

Hallo, ik ga mijn gazon opnieuw aanleggen. de grond bij mij is extreem klei achtig. Ik laat daarom 20 cm weghalen en wil dit vervangen door goede grond ten behoeve van de aanleg voor gazon. Mijn vraag is: hoe ga ik te werk en wat is de beste grond die ik kan laten brengen?
Ik dacht zelf: eerst de kleigrond frezen daarna teelaarde erop gooien, vermengen met compost en deze verspreiden over het oppervlak (ca 60m2)
Vragen:
1) is dit de goede methode en in welke verhouding dient compost / teelaarde te zijn?
2) Moet ik er nog zand doorheen mengen? Zp ja, hoeveel
3) moet ik het teelaarde/compost mengsel ook vermengen met de bestaande ondergrond (kleiachtig) met een frees of heeft dit niet veel nut?

Dank voor de antwoorden!

ma, 06/04/2009 - 23:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is een misverstand, dat op klei geen gras zou groeien. Kleigrond is wat lastiger te bewerken, ook is er vaak eerst een langere aanloopperiode tot groei, maar dan zal het gras het prima gaan doen.

ma, 06/04/2009 - 23:36
Hendrik Jan

Dat je een laagje van de kleigrond laat verwijderen is natuurlijk goed, anders komt het nieuwe gazon te hoog te liggen, maar dan de kleigrond frezen EN vermengen met goede tuingrond (en wat compost) en redelijk wat scherp zand (redelijk belangrijk voor een goed dranaige in kleigrond en voeg dan ook (als je dat kan krijgen) kleigrondverbeteraar (basaltmeel) toe.
Maar ga niet tuingrond/teelaarde/compost etc. vermengen OP een ondergrond van kleigrond, dus vermeng het met de kleigrond.
Kleigrond (vermengd) is vruchtbare kalkrijke grond, beter dan alleen tuingrond.
Het basaltmeel zorgt dat de gefreesde kleikorrels niet meer aan elkaar hechten.

di, 07/04/2009 - 14:48
michel_hayen

Hallo Hendrik Jan,

Dank voor je reactie. Als ik dan even concreet wordt en we het hebben over 60m2 en ik haal 20cm eruit (komt neer op 12 m3), wat zijn dan de ideale verhoudingen tussen nieuwe tuingrond, zand en compost waarmee ik ga aanvullen? Bijvoorbeeld: 8 kuub tuingrond, 3 kuub compost en 1 kuub zand?

thanks.

wo, 08/04/2009 - 00:25
Hendrik Jan

7,5 tuingrond, 1,5 SCHERPzand, 3 compost (of een mengsel van compost,tuinturf, turfstrooisel) EN basaltmeel.
Het is ook een beetje gevoel, zo heel nauw luistert het ook weer niet.
Tuinturf is zuur, maar zorgt voor een goede bodemstructuur en met het klei is het resultaat weer nutraal.
Turfstrooisel maakt de grond niet zuur.

Het belangrijkste is het bovenstaande mengsel goed te vermengen met de kleigrond in een verhouding van 3 op 7. Opzich is kleigrond een goede grond voor een gazon, maar met dit mengsel is de drainage beter, wordt de grond in de zomer niet keihard en in de winter slik.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag