Asclepias tuberosa interior vermeerderen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 20/09/2016 - 17:58
ashira

Asclepias tuberosa interior vermeerderen

Ik heb bij kwekerij Hessenhof maar twee plantjes kunnen vinden, terwijl ik graag op ten duur een vierkante meter van deze plant in mijn border wil hebben. Ik heb vernomen dat deze plant eenvoudig te vermeerderen is door scheuren van de wortelstokken. Schijnt een behoorlijke groeikracht in te zitten. Iemand ervaring met deze plant. mvg Harald

di, 20/09/2016 - 22:48
Marei

De Hessenhof kennende denk ik dat je die twee plantjes waarschijnlijk nog niet zult kunnen scheuren....... Zelf heb ik de Asclepiasinfo-icon tuberosa in de tuin. Ik heb zaad van de plant genomen en het blijkt goed te zaaien. Als deze ondersoort 'groeit als de beste' zal die ook voldoende zaad geven en dan heb je binnen de kortste keren je vierkante meter.

di, 20/09/2016 - 22:47
tuinprins

Ik vermoed dat je zijdeplant soorten door elkaar haalt. Ik heb Asclepiasinfo-icon tuberosa al een aantal jaar in mijn tuin staan maar erg snel groeien doet de plant niet. Asclepias syriaca daarentegen is een echte woekeraar die binnen relatief korte tijd 1 vierkante meter vol heeft.
Of je Asclepias tuberosa kunt scheuren weet ik niet. 'Tuberosa' duidt erop dat de plant een knolachtige wortel heeft. Verder heb ik ooit ergens eens gelezen dat Asclepias tuberosa niet van verplanten houdt en dus misschien ook niet van scheuren (indien dit al mogelijk is).
Asclepias tuberosa is echter wel gemakkelijk te zaaien en het zaad wordt ook ruim aangeboden op internet. Je zult een jaar of drie op de eerste bloei moeten wachten.
Tot slot: Asclepias tuberosa schijnt niet van veel vocht in de winter te houden. Mijn plant houdt het echter al een aantal jaren uit alhoewel we enkele natte winters achter de rug hebben.
Gegroet, de tuinprins

Asclepias tuberosa interior vermeerderen
wo, 21/09/2016 - 18:03
ashira

Mooie foto. Ik denk dat ik er nog een aantal bij bestel bij Jan Spruyt, deze heeft als een van de weinige de interior ondersoort. De plantjes die ik bij Hessenhof gekocht hebben zijn inderdaad klein en gaan pas in het voorjaar de grond in. Bedankt voor de adviezen en ga zeker ze een keer proberen te zaaien. Weet niet of er een koude periode over het zaad moet en anders direct na de bloei.

wo, 21/09/2016 - 22:33
tuinprins

Zaad van Asclepiasinfo-icon tuberosa heeft geen koudeperiode nodig. Zaaien in het voorjaar op warmte en het zaad ontkiemt dan na 2-3 weken.
Of de Asclepias tuberosa interior echt zoveel beter groeit dan Asclepias tuberosa? Ik heb hier zo mijn twijfels over omdat Asclepias tuberosa interior slechts een geografische variant is (uit het centrale deel van de VS). Over relevante botanische verschillen tussen de 2 soorten kan ik zo 1-2-3 niets vinden.
Gegroet, de tuinprins

zo, 25/09/2016 - 21:33
ashira

Dank je, heb nu bij Jan Spruyt een aantal Interior versies bij besteld. Deze moeten plaats maken voor de Heleniums. Al ik ze heb ga ik ze oppotten en gaan ze in het voorjaar de zon in. Ga ze zeker proberen te zaaien. Wil nog investeren in een verwarmde zaaibak, dat op de vensterbank lukt mij niet altijd even best. Gr Harald

Asclepias tuberosa interior vermeerderen
ma, 26/09/2016 - 17:48
Ineke*

Ziet er goed uit. maar de Heleniums gaan naar een ander plaats (hoop ik)?

ma, 26/09/2016 - 14:36
ashira

Ja, die gaan naar een andere plek, net zoals de Erynchium yuccifolium die daar achter staat ook. Ben mijn tuin aan het herinrichten en ga meer rekening houden met standplaats. Zo zet ik alle planten bij elkaar die veel zon en vocht nodig hebben en planten die bijvoorbeeld alleen veel zon nodig hebben. Daardoor krijg ik ideale groeiomstandigheden, onderhoudsvriendelijk (bv met water geven en heb ik langer plezier van alle planten. De Erynchium vinden de Heleniums ook niet zo leuk en moeten vrijer staan heb ik al ervaren. Tuinieren is nog niet zo makelijk al wordt het wel eens beweerd.

ma, 26/09/2016 - 17:47
Ineke*

Een tuin is gelukkig nooit af :)

Onderwerp gesloten