behandel ik mijn zaden goed??

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 18/01/2011 - 17:49
lexbeck

behandel ik mijn zaden goed??

Ik heb twee soorten zaden, mijn vraag is of ik ze nu goed behandel:

Deze zaden heb ik
van de:
Pinusinfo-icon peuce
en
Ulmusinfo-icon parvifolia (Kleinbladige iep)

ik heb ze in een scheur (garage) staan met weing licht en de winterkou. ik heb namelijk begrepen van op een ander forum dat ze eerst drie maanden koute nodig hebben om te kiemen en dat je ze eventueel ook in de ijskast kon plaatsen maar dat dat met dit weer niet nodig is. mijn vraag is nu dus eigenlijk hebben ze geen licht nodig of juist wel om goed te kiemen

alvast bedank.voor jullie antwoorden

wo, 19/01/2011 - 11:45
tuinprins

Het beste had je deze zaden in oktober/november buiten gezaaid zodat ze op natuurlijke wijze aan kou en andere weersinvloeden worden blootgesteld.

Nu weet ik niet hoe koud het in de garage is maar als het beduidend warmer is dan 5 graden Celsius dan is de kans groot dat de zaden niet zullen ontkiemen. Een periode van 2 à 3 maanden van temperaturen van 5 graden of lager is namelijk noodzakelijk om de stoffen die de kieming van de Pinusinfo-icon en Ulmusinfo-icon zaden belemmeren af te breken.

Als het in de garage dus niet koud genoeg is dan kun je het beste de zaden nu in de koelkast (niet de ijskast/vrieskist) plaatsen voor een periode van circa 2 maanden. Indien mogelijk kun je de zaden met wat licht vochtige zaaigrond in een plastic zakje doen en dat in de koelkast leggen. Zorg dat de zaaigrond niet te nat is anders kunnen de zaden gaan schimmelen of rotten. Na deze periode de zaden uit de koelkast halen en blootstellen aan temperaturen van 15 tot 20 graden en als het goed is zullen de zaden (althans een deel) ontkiemen. Besef tevens dat kieming van het zaad ook afhankelijk is van de kwaliteit van het zaad. Indien het zaad verkeerd is bewaard (te warm bijvoorbeeld) zullen er weinig tot geen zaden ontkiemen.

De meeste zaden hebben geen licht nodig om te ontkiemen maar wel om te groeien. Dus zodra te zaden gaan ontkiemen direct op een lichte plaats neerzetten. Vermijd zeer zonnige plekken want dit kan funest zijn voor de kwetsbare zaailingen. Een lichte plek buiten uit de zon met niet te hoge temperaturen is de beste plaats voor jonge zaailingen.

Maar het makkelijkst is het de zaden in het najaar buiten te zaaien en de natuur zijn werk te laten doen.

Gegroet, de tuinprins

wo, 19/01/2011 - 12:55
birdwatcher

veel onkruidzaden reageren wel op licht om te gaan kiemen.
er zijn zelfs al proeven gedaan met schoffelen in het donker.
hier bleek later 30% minder zaailingen van onkruid op te komen.
een paar seconden licht blijkt voor sommige zaden al voldoende om een jarenlange kiemrust op te heffen.
groet Dirk.

wo, 19/01/2011 - 15:34
lexbeck

bedankt voor de info bedankt! ik ga mijn zaden in de koelkast leggen of kan ik ze nu ook nog buitzetten of is dat weer te koud, met de vorst

wo, 19/01/2011 - 17:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vanaf 31-12 zijn we nu al aan het beantwoorden van je vragen over de zaden. Wordt het niet eens tijd, gewoon te doen wat geadviseerd wordt?
In de natuur krijgen zaden ook de vorst over zich heen, en dat is juist de bedoeling, zoals je hebt kunnen lezen.

wo, 19/01/2011 - 19:10
lexbeck

Greenconnection ik wil het gewoon goed doen het beste voor mijn zaden dus ids dat nou zo'n probleem deze formen zijn toch om vragen te stellen!, of niet soms?

wo, 19/01/2011 - 19:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heel begrijpelijk, maar je hebt al zoveel uitleg gekregen, eerst op het bonsaiforum en nu hier, zodat het wel lijkt alsof je niet goed leest en maar blijft vragen. Gewoon beginnen de adviezen op te volgen!

wo, 19/01/2011 - 20:29
lexbeck

SORRY MAAR BEN EEN BEGIINER EN EEN BEETJE ONZEKER DAAROM EN IK WIL ALES GOED DOEN SNAPJE EXCUSES ALS HET EEN ONGEMAK IS.

wo, 19/01/2011 - 23:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

ook als beginner, zul je wel eens iets fout mogen doen; daar leer je alleen maar van. Dat overkomt iedereen wel eens. Maar soms is het een kwestie van doen!

PS: je capslock stond nog aan!

do, 20/01/2011 - 17:00
lexbeck

Ja ja

ik heb mijn antwoorden nu dus nu kunnen we dit onderwerp afsluiten

do, 20/01/2011 - 17:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Laat maar horen, wat er van het zaad geworden is.

do, 20/01/2011 - 17:55
lexbeck

jip oké hoop dat het lukt!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag