Stekken van berken

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 02/07/2007 - 16:23
jvvondeli

Stekken van berken

Ik heb al uren rondgegoogeld om uit te vinden hoe ik een zilverberk moet stekken. Helaas niets gevonden. Ik heb vorige week een poging gedaan met 5 jonge takhes waar ik de katjes vanaf he gehaald. Takjes in de Rizopon gedaan en goed vastgezet in vochtige aarde. Inmiddels zijn alle exemplaren (bijna) dood.
Wat doe ik fout? Verkeerd jaargetijde misschien?

Graag je/uw advies!

ma, 02/07/2007 - 18:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ook even gezocht (birch, cuttings, propagation). Dan vind je ruwweg de volgende methode:

Cutting type: stem tip
Time of year to take cuttings: early summer
Cutting maturity: softwood
Rooting hormone : IBA TALC 8000 PPM
Rooting environment : intermittent mist

Het hormoon is gewoon indoleboterzuur (indole-3-butyric acid), concentratie 8000ppm op talkpoeder. Ik weet niet wat Rizopon als actief bestanddeel heeft, maar wellicht helpt deze info u wat verder.

Ruud

ma, 02/07/2007 - 20:43
jvvondeli

Beste Ruud,

Bedankt voor je reactie. Rizopon is de merknaam van één van de stekmiddelen (op basis van boterzuur en aangelengd met kalk) net als de door jou genoemde. Dus zowel dat als het jaargetijde moeten kloppen. Ik zal het nog een keer proberen en dan in een kasje. Dat geeft luchtvochtigheid ("intermittent mist ") en beschermt de beginnende worteltjes ook tegen de wind.

Groet,

Job

wo, 04/07/2007 - 22:47
leonardo48

Het vermeerderen van zilverberken (of ruwe berken, betulainfo-icon pendula) gaat veel gemakkelijker door middel van zaaien.
In oktober zitten aan berken van die bruinige trosjes, als je die eraf trekt vallen die uiteen in een heleboel zaden. Die kun je laten overwinteren in je koelkast en in april uitzaaien, of meteen uitzaaien in oktober/november (wordt graag gegeten door vogels tijdens de winter, en een koude periode is beter voor het ontkiemingsproces).
Als je ze zaait in april (eerst onder plastic, eenmaal ontkiemd en kleine plantjes geworden kun je ze gewoon buiten overzetten in een containertje) zijn ze tegen de volgende winter al 20 cm hoog (gemiddeld).
Je zou dit kunnen overwegen om te doen, in plaats van te stekken waarbij je allerlei spul moet toevoegen om het te laten slagen.
Het voordeel van zaaien is dat de nieuwe boompjes op een natuurlijke manier ontstaan, in tegenstelling tot het stekken (dat komt in de vrije natuur immers nauwelijks voor!).

Succes!

wo, 05/09/2007 - 16:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaad zaaien berken makkelijk uit maar je hebt geen enkele garantie dat de zaailing uitgroeit tot de gewenste boom.
Ik heb indertijd 7 zaailingen geplant van mijn witte treurberk.
Geen enkele zaailing heeft een witte treurberk opgeleverd. Ik heb ze wel laten staan omdat ik berken in het algemeen mooie bomen vindt.
U zult dus toch moeten stekken. Of het dit najaar nog lukt weet ik niet maar u moet de houtige stek eerst op water zetten tot er wratachtige witte puntjes aankomen. Dat zijn de z.g. waterwortels.
Daarna plant u de stek en houdt u hem vochtig.

Hendrik

wo, 05/09/2007 - 17:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de informatie. Ik stop nu maar met zaaien en zal een paar opties proberen: stekken op water en stekken met Rhizopon. In beide gevallen denk ik pas volgend voorjaar, want de zilverberken hier in de buurt zijn nog steeds (nu al 3 maanden) zaaddragend (met zware trossen).

Job

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag