Zaadjes van irissen planten

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 28/08/2006 - 12:33
JP.Bosch

Zaadjes van irissen planten

Hallo allemaal,
In mijn tuinvijver heb ik zo n tiental jaren geleden irissen geplant die perfect gedijen.Elk jaar rond eind augustus zijn de zaadlobben gezwollen en klaar om open te barsten.Hoe krijg ik nou nieuwe plantjes uit deze zaadjes want dat wil toch maar niet lukken.Als ik de zaadjes gewoon in het water laat vallen blijven ze aanvankelijk drijven en het jaar daarop vind ik ze nog steeds in het water terug helemaal zwart.Als ik ze gewoon in de grond stop komt er ook niets.
Wat doe ik nu? verkeerd seizoen geplant misschien ?

ma, 28/08/2006 - 21:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik weet het niet zeker hoor, dus ik klets maar wat, maar ik heb wel eens gelezen dat er zaden zijn die heel moeilijk kiemen, zaden uit bessen bijvoorbeeld en dat die eerst door een vogelmaag moeten om te kunnen kiemen. Er zijn ook zaden die eerst een aantal graden vorst moeten hebben meegemaakt om daarna tot leven te komen of om te kunnen kiemen.
Misschien hebt u in uw vijver een eend nodig.
Maar er zal nog wel een expert komen die het u vertelt.
Groetjes,
Frans.

ma, 28/08/2006 - 22:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het ontkiemen van iriszaad kan geruime tijd duren. Sommige irissoorten kiemen na een maand andere doen daar meer dan een jaar over.
Ik vermoed dat het hier gaat om een Irisinfo-icon pseudoacorus, een iris die van vocht houdt en gele bloemen heeft. U verzamelt het zaad en zaait het in potjes waarna U de zaaigrond bedekt met fijn grind. De potjes buiten neer zetten op een beschaduwde en beschutte plek. Laat vervolgens de weerselementen hun werk doen. Misschien dat er volgend voorjaar al zaadjes ontkiemen maar ga er maar vanuit dat het wel twee jaar kan duren voordat het merendeel van het zaad ontkiemt is.
Maar waarom zaaien? Delen van de plant is veel sneller en U hebt dan dezelfde plant. (Bij zaaien kan het voorkomen dat U een andere plant krijgt omdat hij zich heeft gekruist met andere irissen in uw tuin of die van uw buren).

Gegroet, de tuinprins

di, 29/08/2006 - 11:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hartelijk dank voor jullie berichten.Aangezien ik het echter niet zometeen zie zitten om een eend in mijn vijver te stoppen ga ik toch maar eens proberen om de raad van de tuinprins op te volgen,wie weet lukt het deze keer wel.Je hebt eigenlijk overschot aan gelijk wanneer je zegt dat vermeerderen door scheuren heel wat makkelijker is maar ik vond het echter zonde om het niet eens te proberen met die zaadjes en wanneer dat dan niet lukt dan begin je je toch wel een paar vragen te stellen en ga je natuurlijk op zoek naar een antwoord.Hiervoor is zo n forum uitermate geschikt.
Hartelijk dank nog
JP Bosch

vr, 18/05/2007 - 14:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lukt het vermeerderen via delen of scheuren ook bij de andere zaaddragende Irisinfo-icon soorten zoals de 'sibirica' varieteiten?

Onderwerp gesloten