Kat met allergien

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 19/03/2010 - 13:15
Monvi

Kat met allergien

Mijn poes van 18 maanden heeft sinds oktober of november last van korstjes boven haar wenkbrauwen, ik zag eerst gewoon iets rood en geïrriteerd, en weinig haren op die plekken. Ineens een dag had ze een grote wond net onder haar linker oor. Dus ik ben toen met haar naar de dierenarts geweest. De dierenarts heeft een beetje van haar huid/korstjes onder de microscoop gekeken, en zij zei dat mijn poes dat zelf had gemaakt door krabben. Zij vroeg aan mij als er iets de laatste tijd was veranderd voor mijn poes. Toevallig had ik een paar weken geleden proefzakjes van een ander merk eten gekregen, en aan mijn poes gegeven. Dus de dierenarts dacht dat het een voedselallergie was. Zes weken lang moest mijn poes speciale hypoallergeen voeding eten en niets anders. Na de zes weken mog ik haar een ander ding geven, bijvoorbeeld kip. Als het na twee weken geen reactie op is, dat betekend dat ze voor kip niet allergisch is enz. Op die manier kunnen wij zien wat precies ze allergisch voor is.

Eerste paar weken moest de poes met een kap om. Drie weken later heb ik de kap af gedaan, en het ging een tijdje heel goed. Maar toen ineens heb ik gemerkt dat ze weer een wondje onder haar linker oor had... en dit was dus de laatste week van de speciale dieet. Ik vroeg mij af als het zin had om met de kip te beginnen. Ik was een beetje onzeker, maar na een paar discussies met mijn man, hij vond het zielig voor de poes dat ze zo lang niets lekker mog eten, heb ik haar toch een paar dagen gekookte kipfilet gegeven. Maar dat wondje onder haar oor was er nogsteeds en nu had ze ook nog weer een rode plek boven haar linker wenkbrauw.

Ik ben toch met de kip gestopt. Maar nu wist ik nogsteeds niet wat ze allergisch voor was, omdat ze de wondjes al voor dat ik met de kip ben begonnen had. Toen dacht ik dat het misschien niets met eten had te maken. En ik kwam aan te denken dat ik een tijd geleden ook haar kattenbakvulling had veranderd voor een ander merk, die goedkoper was. Dus ik dacht dat ik dat ging proberen, teruggegaan naar de kattenbakvulling die ze vroeger altijd gebruikte.

Dit is nu ondertussen vier weken later, en mijn poes is niet beter geworden. Maar het is alleen maar erger geworden, ze eet nogsteeds de hypoallergeen brokjes en niets anders, maar nu al drie maanden denk ik. Sinds december in ieder geval. Nu heeft ze ook nog een grote wond onder haar andere oortje ook.

Help. Wat moet ik doen?

vr, 19/03/2010 - 13:34
RdB

Terug naar de dierenarts. Als het beestje aan het einde van de dieet periode nog steeds last had kan die hele voedselallergie theorie overboord. Aan de arts om uit te zoeken wat het dan wel is.

Ruud

vr, 19/03/2010 - 15:33
kikkertje

hoi monvi,

ik zou ook zeker terug keren naar de dierenarts hoor, doen ze dat ook niet een bloedonderzoek zoals bij mensen om te zien wat er is?
Ze heeft misschien gewoon schurf of schimmel en dat is weg te krijgen met een zalf!
Leef je kat alleen binnen of alleen buiten of bijde,heb je geen nieuwe plant erbij gehaald of heef ze een nieuwe slaapkussen of word het gewassen met een andere product,dat kunnen ook aanwijzingen zijn!
Ik hoop alvast dat je poes vlug ervan af is,succes,kiikertje

ma, 22/03/2010 - 11:53
Monvi

Het is ongeveer in oktober begonnen, en het stomme is dat ik kan mij niet precies herinneren wanneer ik met sommige nieuwe dingen ben begonnen. Ik weet dat ik een ander merk kattenbakvulling had gekocht, in de aanbieding twee grote zakken van 20 kilo (dus 40 kg). Wat mij wel opviel was dat het heel erg ging stoffen, ik moest bijna een masker omdoen als ik de kattenbak aan het verschonen was. Dus ik dacht dat misschien kon dat het zijn. In februari was de kattsand eindelijk op, en ben ik teruggegaan naar het oude merk. Maar dit is nu al vier weken geleden en ik zie geen verbetering aan mijn kat.

Toen dacht ik misschien het waspoeder, maar ik kan mij niet precies herinneren wanneer ik met deze nieuwe merk ben begonnen. Dus twee weken gelden ben ik begonnen met hypoallergeen waspoeder om te kijken als het helpt.

Nieuwe bloemen heb ik niet echt. Ik heb niet zoveel verschillende soorten planten. Ik bijna alleen orchideeën, en die heb ik heel lang, zelfs voor dat de poes bij mij kwam wonen, en dat is nu bijna 18 maanden. Ik heb een bananenplant en een areca palm. Die areca palm heb ik in september vorig jaar van iemand gekregen.

Mijn poes is een binnenkat, we wonen in appartement dus ze kan niet naar buiten. Ze heeft wel vorig jaar in september een ongeluk gehad, ze is uit het raam gevallen, drie verdiepingen, en heeft haar pootje gebroken. Ze is toen geopereerd en heeft nu een plaatje en schroefjes in haar schouder. Zou dat misschien iets te doen hebben met de allergieën?

Kat met allergien
ma, 22/03/2010 - 13:24
Monvi

Ik was ook vergeten te zeggen dat ze heeft geen vlooien, want dat had de dierenarts de laaste keer voor gekeken. Ze had ook gekeken voor schimmel, ze had dan iets naar het laboratorium gestuurd. Maar het resultaat was dat het ook geen schimmel was.

ma, 22/03/2010 - 19:23
kikkertje

Hoi monvi,

Zo te lezen toch niet echt iets die de allergie kon veroorzaken,maar ja ben wel geen dierenarts :-(
Wat ik raar vind is dat de allergie begonnen is in oktober,dat is een maand na de poes zijn/haar ongelukje en operatie,zou dat toch eens vragen aan dierenarts als ze niet allergisch is voor het metaal
Ofwel heef de poes een soort trauma overgehouden aan de val en is er zo die reactie opgekomen
Het zal alvast veel geduld vragen en veel liefde :-) en dat krijgt de poes al heel veel van jullie, mooie poes trouwens :-)en ziet er zo lief uit :-)
groetjes,
kikkertje

vr, 26/03/2010 - 17:05
bipbip

en je weet zeker dat het geen vlooienallergie is? heb ook zon kat gehad die maar 1 keer gebeten hoefde te worden en meteen helemaal onder zat (vervolgens was het erg goed bij te houden, kreeg hij weer korsten dan moest de antivlooienmiddel er weer op)
maar dan zie je bv bij de staartwortel ook korstjes ontstaan..
het hoeft maar toevallig 1 vlootje te zijn die heel toevallig mee naar binnen is gekomen..

komt ze ook buiten? want het kan natuurlijk zijn dat het een winnende ruziemaker is, dan alleen kosten op de voorkant van de kat.. oplossing paar weken binnen houden en kijken of de korsten dan weggaan..

en het laatste waar ik zo aan denk.. t kan ook nog stress zijn, de meeste katten likken zich kaal en open. maar ja je kat kan natuurlijk ook anders reageren...
de oplossing hiervoor is een feromonending voor in het stopcontakt (is wel prijzig maar als je ff zoekt op het net dan kan je wel koopjes scoren :))

vr, 26/03/2010 - 17:04
bipbip

oke ik had niet goed gelezen.. komt dus niet buiten dus oplossing 2 vervalt al.. ik vermoed toch dat stress de oorzaak zal zijn..

ma, 29/03/2010 - 21:43
Catuintje

Ben je inmiddels al weer bij de dierenarts geweest?
Mijn kat heeft ook de symtomen jij beschrijft gehad, een paar keer zelfs. De
eerste keer pilletjes gehad omdat niet bekend was waar de allergische reactie
vandaan kwam (kat komt ook buiten). De laatste keer een injectie tegen
algemene allergische reacties en iets tegen de stress. Ze wilde toen ook gaan
testen ivm voedselallergie maar daar geloofde ik niet in omdat ik eerder het vermoeden had dat het allergische reactie was van de vlooiendruppels, wat ik
vlak daarvoor gegeven had. Bij de dierenarts (assistent) werd dat afgedaan
als onzin maar sindsdien (een jaar 4) heb ik de kat nooit meer
vlooiendruppels gegeven en ze heeft ook nooit meer die symtomen gehad. En
trouwens ook geen vlooien.

wo, 31/03/2010 - 12:35
Monvi

Mijn poes heeft de kap een week lang om gehad en haar huid ziet er heel mooi uit. Ik wil eerst gewoon kijken als het niet de waspoeder is, dus ik gebruik nu alleen hypoallergeen. Als de korstjes en de wondjes terugkomen dan ga ik meteen afspraak met de dierenarts maken.

Vlooien heeft ze niet dus ik heb ook nooit middel daar tegengebruikt op haar.

Stress, weet ik niet. Er is niets hier wat haar stress kan geven volgens mij. Ze is de enige kat, en ze gaat nooit naar buiten. Het enige wat haar stress kon geven was toen ze haar pootje had geopereerd en zes weken lang in de bench moest zitten. Maar ze is al maanden lang uit de bench, alles is terug naar normaal.

Kan het zijn dat ze zich verveel als ze alleen thuis is? Het is echt een schat, ze is SUPER aanhankelijk.

Kat met allergien
zo, 11/04/2010 - 12:43
anneW

Vlooienallergie kan al optreden, zoals gezegd, door 1 vlooienbeet per 2 weken. Die ene vlo ga je nooit vinden. Dus een vlooienallergie kan alleen uitgesloten worden door alle dieren in huis 1 x per maand met een goed middel(!) te behandelen en daarnaast het huis te behandelen met een omgevingsspray. Iedereen zegt dat vlooien bij hem/haar nooit voorkomen, maar toch zou ik je met klem aanraden om gewoon eens een paar maanden straf te behandlen. Ook in de wintermaanden, vlooien leggen hun eitjes in de kieren van bijvoorbeeld vloeren en in de winter is het binnen heerlijk warm.
Een voedselallergie kan alleen 100% worden uitgesloten als de kat echt niets anders gegeten heeft, dus ook in de testperiode niet buiten is geweest! En met een kat met hele erge jeuk beginnen met een dieet gaat ook niet werken, als er korstjes en jeuk zijn gaat dat niet over door het dieet, het dieet voorkomt evt alleen dat ze opnieuw blootgesteld wordt aan datgene waar ze allergisch voor is. Dus evt aanvullend behandelen met prednison bij de start van zo'n dieet.
Als voedsel- en vlooienallergie voor 100% zijn uitgesloten blijft atopie over. Atopie is een inhalatieallergie, zoals bij mensen hooikoorts. Alleen geeft het bij dieren jeuk. Kan voor vanalles zijn, zoals huisstofmijt, boompollen etc etc. Bij honden kan je een allergietest doen, maar bij katten is die wat minder betrouwbaar.
Verder is het een misverstand dat een allergie begint na introductie van iets nieuws. Een allergie bouw je op door herhaaldelijk contact met een allergeen. Het is dus veel minder waarschijnlijk dat het vlak na de overschakeling op een nieuw voer/wasmiddel oid is begonnen.
Het uitwerken van een allergie is lastig, en duurt lang. Er komen ook combinatie-allergieen voor, dus voor voer en atopie.. Dan is het helemaal lastig uitwerken. Heel veel succes!

do, 06/05/2010 - 01:12
Kaleidoscoop

mijn jongste kat had toen ze klein was ook enorm last van allergie.
als ze weer een aanval had krabde ze in een paar uur tijd haar hele kop kaal.
En we kwamen er maar niet achter wat het was
het arme beest kreeg dus keer op keer een pretnoralkuur om van de jeuk af te komen.
pas na een jaar kwam ik er bij toeval achter dat ze dus allergisch was voor het hypoallergene voer dat de dierenarts voorgeschreven had.

zo, 09/05/2010 - 20:59
angelo sintubin

Onze poes heeft ook er ook last van.
Wij hebben een tijdje paardevlees gegeven rauw.
Tot dat alles mooi genezen was en dan terug overgeschakeld op brokken.
Het lag bij ons aan het natvoer dat ze kreeg.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag