de zon

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 31/12/2010 - 12:02
thamishan

de zon

hallo,

mijn broer had een hele andere verklaring voor de opwarming van de aarde:
zoals jullie misschien al weten draait de aarde te langzaam om de zon om in
balans te blijven, hierdoor komt de aarde steedt dichter bij de zon en gaat
er weer vanaf, bij het dichterbij komen van de zon wordt het ook warmer, en
kan er ook een 'broeikaseffect'ontstaan als de aarde weer in zijn baan komt
word het weer normaal.

vr, 31/12/2010 - 13:28
RdB

De aarde beschrijft inderdaad een ellipsvormige baan rond de zon, maar stel je daar niet te veel van voor. Onze maximale afstand tot de zon is ongeveer 152 miljoen kilometer, de minimale ongeveer 147 miljoen km. Een maximale afwijking van ca. 1½ % van het gemiddelde dus.

Met opwarming heeft dit niets te maken, de aarde doet immers een jaar over een rondje. Bij het opwarmen/afkoelen binnen een jaar spelen bovendien andere effecten een grotere rol. Zo is in onze zomer het noordelijk halfrond naar de zon gekeerd, dus het halfrond met meer landmassa, en warmt de aarde sneller op dan als het zuidelijk halfrond naar de zon gekeerd is (water warmt langzamer op). Het gevolg is dat als het zomert in Australie (en de zon is dan het meest dichtbij) de aarde zelfs iets koeler is dan in onze zomer, hoewel de afstand tot de zon dan juist maximaal is!

Wel leuk dat je hier over nadenkt.

Ruud

ps. de elipsvorm heeft niets te maken met te langzaam draaien, dat is waarschijnlijk door een onderwijzer erbij verzonnen om het simpel te houden, als de aarde te langzaam draait storten we op de zon....

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag