Dode koolmeesjes

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 13/05/2011 - 16:06
monique_t

Dode koolmeesjes

In de topic 'eitjes van pimpelmees' had ik het al over dit nest koolmeesjes.
Vandaag heb ik eens even in het nest gekeken en 6 à 7 jongen geteld. Maar twee ervan waren doodgegaan. Hoe zou dit kunnen komen? Dat dit nog gebeurt terwijl ze zo goed als volgroeid zijn..
Ik heb de twee dode jongen maar verwijderd omdat ik vrees dat dit ziektes kan veroorzaken. Heb ik het juist? Of verwijderen de ouders de dode jongen?

vr, 13/05/2011 - 16:11
birdwatcher

verwijderen mag best hoor,misschien dat de kat van de buren een van de ouders gepakt heeft,dan gaan er vaak een paar jongen dood omdat een ouder niet genoeg voedsel kan aandragen.
groet Dirk

vr, 13/05/2011 - 16:35
monique_t

Ik heb inderdaad een dode koolmees gevonden maar dan in de voortuin.. maar ben niet zeker dat het een van deze ouders is natuurlijk. Ik zie er zelden wel nog twee samen maar had het vermoeden dat dit komt omdat de jongen niet meer zo piep zijn..
Zelf bijvoederen zal wel niet kunnen?
Worden deze jongen niet met bladluis gevoederd? Ik zie de koolmeesjes altijd verder weg vliegen om voedsel, terwijl er vlak onder hun nestkast een aantal lupinen staan, barstensvol bladluis die ik er speciaal op laat zitten ...een hele feestdis als het ware!

vr, 13/05/2011 - 18:05
birdwatcher

nee jonge koolmezen krijgen het liefst rupsen,bijvoederen helpt niet je verstoord dan ook de andere ouder,laat dit maar aan de natuur over.
ook al is tegen een raam vliegen geen natuurlijke dood.
bedenk wel dat koolmezen 2maal soms 3maal jongen per jaar krijgen van deze 20? jongen worden er maar 1 of 2 volwassen,zo hoort het in de natuur wanneer wij ons daarmee gaan bemoeie lopen de verhoudingen scheef
grt Dirk.

vr, 13/05/2011 - 18:10
monique_t

Ok, je hebt gelijk.. Ik zal het maar zijn gang laten gaan.
Bedankt! Monique

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag