Wat voor soort vlinders kunnen dit zijn?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 27/07/2010 - 17:54
W0UTER

Wat voor soort vlinders kunnen dit zijn?

Wat voor soort vlinderd kunnen dit zijn?

Exemplaar foto met vleugels naast elkaar bedekt, zit in mijn kruidentuin, en is ongeveer 1,2 - 1,4
cm groot.

Wat voor soort vlinders kunnen dit zijn?
di, 27/07/2010 - 18:00
W0UTER

Tweede foto:

-gelijksoortige is wat donkerder van kleur maar heeft dezelfde patronen op de buitenvleugels.
vlinder foerageert in kruidentuin (tijm) en is ongeveer 1,5 cm lang.

Wat voor soort vlinders kunnen dit zijn?
di, 27/07/2010 - 18:23
RdB

Misschien Pyrausta aurata?

Ruud

di, 27/07/2010 - 18:36
W0UTER

Bedankt.. lijkt inderdaad op een muntvlindertje.

Gr Wouter

di, 27/07/2010 - 21:53
monique217

wat grappig, ik had toevallig vandaag een foto gemaakt van een zelfde vlindertje met de bedoeling het hier te plaatsen. Maar tis nu duidelijk. Een muntvlindertje dus. Mooi beestje, en heel bijzonder omdat ie zo klein is

wo, 28/07/2010 - 12:05
Windop

Muntvlinder (Pyrausta aurata) lijkt sterk op Purpermot (Pyrausta purpuralis), onderscheid tussen de 2 soorten is niet zo eenvoudig, voor een degelijke uitleg zie :

https://tinyurl.com/y2bf2zfz

vr, 30/07/2010 - 00:38
izaakvancr

Ik kon mijn ogen niet geloven en mij overkwam - met dank aan Wouter - dezelfde verrassing als Monique217! Zit ik dus toevallig ook met een foto van - wat nu blijkt - een muntvlindertje. We hadden overigens in onze tuin twee exemplaren, vlak bij elkaar. (Voor vlindertellers: We wonen in Bergen op Zoom nabij landgoed Mattemburgh.)
Ik zocht de naam van deze vlinder in mijn dikke naslagwerk Nachtvlinders van uitgever Tirion Natuur. Ondanks de ondertitel van het boek (Veldgids voor álle in NL en B voorkomende soorten) kon ik hem tot mijn verbazing niet vinden. Bestudering van de inleiding gaf echter opheldering.
Dit boek beschrijft alleen macro(nacht)vlinders en niet de microvlinders. In een toelichting over microvlinders wordt toevallig wel melding gemaakt van de muntvlinder. Ook het purpermotje (tweede foto van Wouter) komt ter sprake. Het boek vertelt helaas niet wanneer een vlinder macro of micro is. Weet iemand of hier alleen de afmeting een rol speelt? Bij voorbaat dank voor een antwoord en groweten, Izaak

vr, 30/07/2010 - 11:16
RdB

Kopie van Vlinderstichting

Een microvlinder heeft over het algemeen:
draadvormige antennen
lange poten met lange sporen
lange vleugelfranje aan de achterrand van de vleugel
een relatief grove beschubbing op de vaak smalle vleugels

en (zelfde bron):

Onnatuurlijke scheiding in macro’s en micro’s
De microvlinders vormen een onnatuurlijke groep van meestal primitief ontwikkelde vlinderfamilies waarvan de soorten over het algemeen veel kleiner zijn dan de soorten van de andere onnatuurlijke groep van macrovlinders. Beide groepen zijn onnatuurlijk, omdat er geen wetenschappelijke grond bestaat voor het onderscheiden van micro’s en macro’s. Beide groepen zijn in de loop der tijd gekozen door verzamelaars die de families met de minder populaire kleinste vlinders van de meer populaire grotere vlinders scheidden. Opvallend hierbij is dat de eveneens primitieve families zoals de wortelboorders (Hepialidae), de zakdragers (Psychidae), de houtboorders (Cossidae), de bloeddrupjes (Zygaenidae) wél tot de macro’s werden gerekend, terwijl dit in feite grote micro’s zijn. Anderzijds werden kleine soorten van modern ontwikkelde families, zoals de Eupithecia-soorten uit de familie van de spanners (Geometridae) en de Schrankia- en Hypenodes-soorten uit de familie van de uilen (Noctuidae) vaak over het hoofd gezien of zelfs genegeerd door de meeste verzamelaars.

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag