Bruine laag op het vijveroppervlak?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 14/10/2016 - 12:07
Draco

Bruine laag op het vijveroppervlak?

Op het oppervlak van onze vijver drijft een vettige olijfgroene laag. Deze vormt zich wanneer het lange tijd niet heeft geregend. Het water eronder is helder en de vissen (rosettes en windes) zijn levendig. Het water wordt niet gefilterd en er heerst doorgaans evenwicht tussen het vissenbestand en de plantengroei. De vissen krijgen af en toe wat droogvoer (Gammarus) en in het seizoen wordt bij overmatige groei het hoornblad (CeratrophyDe Kh is een fractie hoger waarschijnlijk omdat in het voorjaar maërl is toegevoegd. De laag algen als het dit zijn, is geen blauwalg, maar wat is het dan wel?

Bruine laag op het vijveroppervlak?
vr, 14/10/2016 - 15:56
GreenConnection

Is het geen eendenkroos? Vaak kleurt dat bij lagere temperaturen naar bruinrood.

vr, 14/10/2016 - 16:56
Gert Bijvank

Bij ons het zelfde; alles ziet er gezond uit en dat laagje zie je vooral als je van afstand over de vijver kijkt. Kijk je er direct in, dan lijkt dat laagje maar 1 molecuul dik (bij wijze van spreken) terwijl het water tot op grote diepte volledig helder is. Lijkt op stuifmeel neerslag maar is het denk ik niet. Als je het met de tuinslang besproeit of met lichte regen lijkt het te verdwijnen, maar snel erna verschijnt het weer zoals ook een oliefilm zich op water sluit. Nu het kouder wordt en na meer regenachtig weer neemt het af.
P.S.: zeker geen eendenkroos. Het lijkt qua structuur op zo'n blauwe olie film (is het zeker ook niet) maar dan groen/bruinig. Het oogt als een stoflaagje

vr, 14/10/2016 - 17:14
GreenConnection

Staat er een Cedrusinfo-icon in de buurt? Als die bij m'n achterburen bloeit, dan kleurt alles geel/bruin; ook de vijver.

vr, 14/10/2016 - 17:31
Gert Bijvank

Nee, wel de nodige berken maar de bloei daarvan loopt niet gelijk met die grauwsluier

vr, 14/10/2016 - 20:50
Draco

Greenconnection, het eendenkroos dat zich helaas in de vijver heeft genesteld, is gewoon groen. Het 'rode kroos' is een varen Azolla filiculoides die volgens zeggen is ontsnapt uit de Leidse hortus. https://tinyurl.com/yy5xnlfg

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag