Syberische steur springt 80 cm hoog !!

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 06/07/2017 - 10:58
fil67

Syberische steur springt 80 cm hoog !!

Reeds in september 2015 had ik mijn 1ste reaktie en vraag hier gesteld en is nog op te zoeken in de historiek van dit form , maar onderwerp is gesloten

Ik heb sindsien dus een syberische steur in een redelijk kleine vijver jawel. nadat hij er in SEPT 2015 2x op een kort was uitgesprongen , maar gelukkig had overleefd heb ik al die tijd er een net overgelegd. De Steur makat het goed , zwemt vrolijk rond.

Ik heb er sindsdien al mijn goudvissen uit gedaan en hij heeft gezlschap v/e paar KOIs , een 4 tal. Dus ik heb 5 vissen in een vijver van 4000 liter, diameter 2,50m.

regelmatig zie ik de steur die aan het dansen is , hij zit dan volledig vertiaal en komt aan de rand er een 20 - 25 - 35 cm uit , dat gebeurt soms als hij eten krijgt of ruikt (speciaal steurvoer). Gisteren heb ik met mijn camera's iets gezien wat ik nog nooit eerder had gezien , de vis nu een klien 80 cm groot.... kwam bijna 80 cm uit de vijver tegen de rotsstenen op naar boven , met als gevolg bijna een golf zwembad. De foto's spreken voor zich (kleine kwaliteit). is dit nog normaal gedrag of wil deze vis UITBREKEN?

DE zaak waar ik hem kocht heeft dezelfde vraag gekregen en ik luister ook nog verder rond bij kollega's die ook vijvers hebben , om te weten of dit nog normaal gedrag is, of deze vis ergens anders moet getijen in een veel grotere omgeving?

di, 25/07/2017 - 14:10
René.W

Beste fil67,

Met 15 jaar had ik mijn eerste vijver, en ben nu al reeds 48 jaar. Ondanks ik de steur prachtige vissen vind, heb ik deze nooit zelf in de vijvers gehad. waarom niet ? Naast het feit dat een steur koel stromend helder máár ook erg zuurstofrijk water nodig heeft, speelt de grote van de vijver een grote rol. Omdat een steur alleen máár vooruit kan zwemmen, en zeker niet zo wendbaar is als andere soorten vissen, hebben ze ook veel zwemwater nodig. Als ik het goed begrijp c.q lees is uw steur ongeveer 80 cm lang. De diameter van de vijver is 2.50 meter. Uit ervaring en info bij kennissen die ook steuren hadden, moet men ervan uitgaan, dat men 10 x de lengte v'h lichaam moet nemen. In dit geval zou de vijver dan een diameter van zeker 8 meter moeten hebben. ( en liever nog groter omdat een steur nog véél groter kan worden ) wil deze genoeg zwemwater hebben. Om deze reden hebben enkele kennissen van ons, de steuren soms met pijn in het hart ( deze prachtige dieren ) weg gedaan. Anderzijds moet er ook op de bodem en langs de randen géén of weinig obstakels zijn, omdat ze daar het meeste zwemmen. Kans op verwondingen groot is.

Groeten René,

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag