Welk filter en welke pomp voor vijver?

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 06/09/2019 - 17:21
Broemaas

Welk filter en welke pomp voor vijver?

In het najaar ga ik een Start 1000 vijver van Ubbink aanleggen, met wat goudvissen, waterplanten (zuurstofplanten) en een waterloopje met flagstones. Kan iemand mij adviseren welk filter (welk type) en pomp (welke capaciteit) is daarvoor het best kan gebruiken?

Ik wacht graag jullie reacties af.

Met vriendelijke groet, Niek

zo, 15/09/2019 - 19:47
René.W

In dit geval kunnen 2 filter mogelijkheden gebruikt worden. De een is een drukfilter die eventueel gedeeltelijk ingegraven kan worden, waarbij de vijverpomp het water in de afgesloten pot door verschillende materialen pompt, of

een oever / doorstroomfilter. Deze zijn ietwat groter van formaat en moeten boven het waterpeil komen te staan. En makkelijk te reinigen. Echter in beide gevallen is het biologische ( bacteriën ) gedeelte erg beperkt. Men moet in dit geval rekening houden dat men niet teveel aan vis uitzet, en er voldoende planten aanwezig zijn die dit aanvullen, en afvalstoffen kunnen omzetten.

Ondanks het klein volume aan vijverwater is een UV lamp ook aan te raden. Deze voorkomt het ontstaan van zweefalg. Voor de inhoud van ongeveer 1000 liter is een uv lamp van 9 Watt voldoende.

Het beste is, als het vijverwater 1 maal geheel de filter gepasseerd heeft. Een pomp van 1000 tot 1500 liter moet voldoende zijn. Wel moet men oppassen dat de filter deze hoeveelheid ook aan kan, om overlopen te voorkomen.

Misschien verstandig om te kijken naar een gehele set, bestaande uit : pomp, filter en uv lamp. Deze zijn op elkaar afgestemd. Goede merken zijn Ubbinck, Hozelock, Oase enz.

In uw geval kunt u bijvoorbeeld, de pomp in de vijver, slang naar filter in, en de uitgaande slang verwerken in het waterloopje, zodat het water retour de vijver in gaat.

Véél succes , Groet René,

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag