4 (pre)bonsai in de sneeuw

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 19/12/2010 - 21:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

4 (pre)bonsai in de sneeuw

nog een tweede foto van mijn sneeuwsessie van vandaag 19 dec :-)
excuses voor de achtergrond, maar we zitten nog in verbouwingen.

4 op een rij, van links naar rechts:
- betulainfo-icon oftewel berk (niet zeker of het ruwe of zachte is, altijd in pot gestaan dus niet echt witte stam)
- ulmusinfo-icon procera oftewel (engelse) veld-iep (basissnoei 3jr geleden, basisvorming sinds 2 seizoenen)
- crataegusinfo-icon monogyna oftewel éénstijlige meidoorn: yamadori, 15tal jaar oud, 3 à 4jaar vorming bezig, nog in trainingspot
- crataegus monogyna opnieuw, nogal apart gestijld, vermoedelijk 20tal jaar oud, basisvorming verloopt langzaam, volgend jaar in nieuw mengsel en nieuwe bemesting om sneller aan te groeien en basisvorm te versterken

ajuus

4 (pre)bonsai in de sneeuw
di, 21/12/2010 - 13:40
Hertogh

Beste,

Heeft u geen schrik dat de wortels zullen bevriezen en/of de potten zullen barsten als het zo eens -10 of kouder wordt?
Mijn boompjes, waarvan een acerinfo-icon buergerianum staan ook buiten(overdekt en uit de meeste wind) maar de pot zit volledig uitgesneden in de isimo omdat ik hem niet zonder bescherming durf laten staan.. Nochtans is het een winterharde pot.. De akadama/puimsteenkorrels zijn bijna nooit aan elkaar gevrozen.

Een berk krijgt alleen een witte stam in de volle grond?

Mooie boompjes trouwens,

mvg

Wim

di, 21/12/2010 - 20:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

witte stam bij berkenbonsai ga je idd alleen krijgen als je ze eerst de kans geeft flink te kunnen groeien. Dat ga je alleen hebben in vollegrond dus, waar berken nogal hun gang gaan als je ze effe vrije loop laat. Wel moet er ook altijd flink pak zon aan de stam kunnen. Flink kunnen groeien, en genoeg zon, zonder dat ga je geen witte stam krijgen. Dus als je een berkenbonsai in pot ziet met witte stam, dan zal het geen boompje zijn dat in potcultuur aangedikt is en witte stam gekregen heeft.

over de vorstschade: ja de grond van de boompjes op de foto zal in pot zeker aangevroren of (deel)s bevroren zijn. Het zijn echter inheemse kereltjes dus die kunnen wel tegen iets. Voor de berk heb ik geen schrik die zijn superwinterhard, de overige ook zij het ietsje minder.
Ik was/ben niet van plan ze heel de winter zo te laten staan, de verbouwingen hebben de planning voor het bouwen van een improvisatie winterberging wel al wat verschoven. -10, daar kan die berk gemakkelijk tegen. De potten normaliter ook, degene die je ziet hebben al diverse strenge winters zo overleefd, en er zit ook eentje van plastiek bij.

voorlopig is het nog niet echt -10 geworden, maar ik voorzie vanaf die temperaturen wel wat beschutting. Ik heb tot op heden nooit last ondervonden bij mijn (inheemse) boompjes die zelfs aan temperaturen van -10 een tijd zijn blootgesteld. De akadama of andere grond mag gerust wel eens bevriezen. Ik spreek hier niet over de meer delicate soorten zoals exotische soorten.

wo, 22/12/2010 - 22:26
Hertogh

Yves,

Heel interessant van die Berk, wist ik helemaal niet.(zoals nog zoveel)

Als ik dat zo lees moet ik mijn inheemse boompjes dan toch niet zo overdreven beschermen.. Maar ja ik denk soms, beter iets te veel dan te weinig :-)

Bedankt voor de info,

mvg

Wim

za, 25/12/2010 - 18:28
peijs

Hallo Bonai freaks,

Ik lees met veel aandacht de stukjes over vorstbescherming van Bonsai tijdens de winter.

Wie weet of er een lijst is van welke bomen er op welk moment ( bij hoeveel graden vorst) ABSOLUUT naar binnen moete..

Wellicht is het een idee om eens zo een gedetaileerde lijst samen te stellen?

Hoe is het b.v. met Ginko, Azalea, Ceder of zo?

Zou benieuwd zijn wie mij een tevredenstellend antwoord kan geven want ik laat n.l. al mijn Buitenbonsais zo buiten staan!

Alvast bedankt,

grt,

Dennie

zo, 26/12/2010 - 09:55
francis

al mijn buiten bonsai plaats ik onder een afdak zodat ze beschermd zijn tegen de koude wind
de azalea gaat in de serre bij de cactussen die is verwarmd op 6 graden

zo, 26/12/2010 - 10:17
peijs

Hallo Francis,

Ik heb best wel een grotere azalea en ik denk dat de bescherming ook wel van de grootte afhangt?

Wat te doen met b.v. prunusinfo-icon of Ginko?

grt,

Dennie

zo, 26/12/2010 - 10:49
francis

met een prunusinfo-icon heb ik geen ondervinding maar mijn gingko blijft altijd buiten staan

zo, 26/12/2010 - 14:43
Draco

Bij strenge vorst onder -10°C is het verstandig om de containers extra te isoleren. Je kunt van planken o.i.d. een geïmproviseerde ombouw maken voor de bonsaipotten en deze opvullen met stro. Mijn bonsai staan onder een afdak met de bakken ingepakt in verhuisdekens (bouwmarkt ± €5). Het is ook goed om de kluit van (bladverliezende) bonsai 's winters droger te houden.
Zo'n sneeuwdek nu is prima, maar veeg het eraf als het gaat dooien, zodat het smeltwater niet in de containers zakt.

ma, 27/12/2010 - 13:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

deze week ga ik enkele in mijn garage zetten.
Er is wel minder licht dan, maar eens in volle winter is dat niet erg dat er veel minder licht is, ze hebben dat ook minder nodig dan. Helemaal donker is natuurlijk niet goed.

voor enkele andere ga ik es een variant maken voor hetgeen ik vroeger deed. Ik ga nu in de tuin aan een schutting, een geïmproviseerde berging maken: enkele bakstenen her en der op elkaar, daarop enkele stevige brede planken en over alles een serre van dikke heldere plastiek op halve bogen in pvc (zoals die oude pvz buizen voor electriciteit). STevig genoeg in de grond steken en de folie goed op de grond. Alteratief voor de planken is gewoon enkele oude paletten. De boompjes staan van de grond, en de folie gaat door tot onder de palet of planken, zodat de wind er niet bij kan. Aan de droge kant (niet westerkant) een flap maken in de folie als inspectieluikje. Klaar is kees. Isomo, dekens en dergelijke hoeft niet voor mijn bomen.

do, 30/12/2010 - 08:19
bonsaiworld

goeiemorgen allemaal,

ik heb bij de bloemenzaak hier in de buurt van die styropor bakjes gehaald waar mos in aangeleverd word hierin heb ik mijn bonsai gezet in een laag turfgrond, met schaal en al.ik heb die bakjes voor niks gekregen, anders moeten ze ze bij het afval doen.ze zijn er in verschillende groottes
de schalen staan er helemaal onder zodat ook de moslaag beschermd is tegen de vogels.
komend voorjaar haal ik de bonsai er weer uit, grond gaat in een bak en de bakjes gaan weer schoon in de schuur voor de volgende winter.

mvg jan

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag