Ideeen en voorbeelden kleine tuin

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 20/12/2010 - 12:30
Moon76

Ideeen en voorbeelden kleine tuin

Hallo,

Het enigste waarom ik zou willen verhuizen, is onze tuin. We hebben een heel kleine tuin (5 x 8) waar een weg achterdoor loopt. We hebben geen achterburen, dus je zou denken... volop privacy. Toch heb ik geen privacy-gevoel in de tuin. Er komen auto's langsgereden, de bus gelukkig sinds kort niet meer (de mensen uit de bus konden praktisch zo onze tuin inkijken) en er zijn parkeerplaatsen achter.

Nu wil mijn partner niet verhuizen en ga ik dus kijken of ik op een (low-budget) manier onze tuin tot een fijn plekje kan maken. Een plekje waar we knus kunnen zitten en het gevoel van privacy hebben.

Ik heb foto's gemaakt maar door de sneeuw is het niet zo overzichtelijk. We hebben sierbestrating liggen. En we hebben een soort pergola gemaakt, waar helaas de klimop nooit tegenaan is gaan groeien. Tegen het muurtje achteraan is riet geplaatst maar ik vind het niet echt mooi meer. Ik ben de tuin echt helemaal beu.
Heeft iemand ideeën (het liefst met voorbeelden) wat we met de tuin kunnen doen om er iets leuks en gezelligs van te maken. We hebben ook 2 kinderen (5 en 7), maar het speelhuisje gaat eruit. Ze zijn nu groot genoeg om in de speeltuin in de wijk te gaan spelen.

Hopelijk kan iemand ons op doorslaggevende ideeën brengen (zodat we niet hoeven te verhuizen, haha).

Ideeen en voorbeelden kleine tuin
ma, 20/12/2010 - 12:11
Moon76

Foto

Ideeen en voorbeelden kleine tuin
ma, 20/12/2010 - 12:12
Moon76

Foto

Ideeen en voorbeelden kleine tuin
ma, 20/12/2010 - 19:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kan nu wel van alles gaan roepen maar wat wil je zelf.Dat lawaai van de auto ed blijft,daar doe je niets aan.Misschien kabbelend water een fonteintje en daarom heen een border?Waar nu de speelplaats is voor de kids.Want veel ruimte is er niet.Dat riet is dat geen bamboe?Als je dat weg wil halen sterkte hele klus.

ma, 20/12/2010 - 19:31
Moon76

Bedankt voor je reactie. Dat riet is inderdaad bamboe. We wisten ook, zoals je aangeeft, dat het een hele klus gaat worden om het weg te halen.
Een fonteintje zou leuk zijn, maar ik denk niet dat we dan nog low-budget kunnen gaan veranderen. Het lawaai, daar doen we ook niets aan, dat klopt.
Wat ik wil is vooral zo min mogelijk inkijk vanuit de straatkant gezien. Nu hoeven mensen maar op hun tenen te gaan staan en ze kijken zo ons huis binnen. Ik zat te denken om een pergola te plaatsen over de hele breedte van de tuin, tegen de poort aan. En dan toch veel klimop plantjes erbij te zetten.
Verder zou ik de tuin graag knus inrichten, maar op zo'n manier dat deze toch ruimtelijk oogt (voor zover mogelijk).

ma, 20/12/2010 - 21:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Marktplaats? En als je planten wil koop ze dan als ze uitgebloeid zijn .Staan dan vaak in een hoekje bij tuincentrum voor een prikje.Doe dit al jaren zo.Bedoel wel vaste planten/struiken.Als je weet wat je wil is dat een optie.Denk aan vlinderstruik groeien snel zijn mooi en de vlinders daar word je vrolijk van.

Ideeen en voorbeelden kleine tuin
ma, 20/12/2010 - 23:01
slakje

passiflorainfo-icon,kamperfoelie,klimrozen,.... zijn allemaal planten waar je veel geniet van kan hebben. Maar die ook zeer compact kunnen zijn ik zou me in jouw geval er op focussen dat je een kleine tuin hebt dus dat je de schuttingen er zo natuurlijk mogelijk moet laten uitzien met klimplanten zo verlies je weinig ruimte heb je toch veel groen enze zullen als ze over de schutting groeien het zicht toch minstens15-20cm meer belemmeren voor voorbijgangers. dit lijkt me in jouw geval het best want wat heb je aan een tuin als je er niet eens even kan in stappen omdat het bomvol struiken staat

ma, 20/12/2010 - 23:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Koop planten zoals heesters of bomen in het najaar. Al reeds benoemd, maar dat scheelt enorm veel geld. Google ook eens op tweedehands bouwmatrialen, daar wil ook wel eens wat staan. Achterin zou je bolbomen kunnen planten die je dan koopt in het najaar. Dit ligt net aan de zonnestand, maar je kunt denken aan een blauwe regen of een groenblijvende klimmer, die nog behoorlijk boven de schutting uit komen. Verder kun je tegen het huis het terras plaatsen en daarna een stukje gras voor de kids. Op de helft van het gras kan een mooie struik staan die net de tuin onderbreekt. Maak aan de zijkanten een border en plaats hier klimmers die tegen de schutting aan kunnen klimmen en beplanting. Plaats eens een spiegel dat maakt de tuin stiekem wat groter. Ook rustige kleuren maken de tuin opties groter. Zet bv witte bloemen achterin. Veel spullen kun je vaak op internet vinden. Loop ook eens de kringloop na.

Plantadvies

di, 21/12/2010 - 11:54
Moon76

Bedankt voor jullie reacties. Ik heb al wat meer ideeën gekregen! Ik heb met een programma een 3D ontwerpje gemaakt van hoe het eruit zou komen te zien.

Ik wil geen gras, dat hebben we al een paar keer geprobeerd, maar dat werkt niet zo goed, omdat de tuin zo klein is loop je er al snel over en gaat het iedere keer heel snel kapot. Ook willen we in de zomer een zwembad neer kunnen zetten en daar de ruimte voor bewaren. Gras vind ik wel mooi, maar is tot nu toe iedere keer een ellende geweest. Wat ik een heel goed idee vind is om de schutting te laten begroeien, we hebben dat toch het groene maar het staat niet in de weg.

Op het plaatje zie je dat ik een schot heb geplaatst voor de poort, dit is om een beschut plekje te creëren, waar we dan eventueel nog een ligstoel neer kunnen zetten (de zon staat daar 's avonds nog net). Daarbij zijn meteen de kliko's weggewerkt die daar ook moeten staan. Dat schotje zouden we ook kunnen laten begroeien voor een groen aanzicht.

Achteraan heb ik dan een pergola neergezet, ook deze kunnen we laten begroeien. En een bolboompje vond ik ook wel een leuk idee om achter in de hoek te zetten, dan hebben we daar ook nog een beetje schaduw van in de zomer. Onze tuin ligt vol op het zuiden.

Als iemand nog andere ideeën h eeft over het huidige ontwerpje, dan hoor ik het graag. En dan vraag ik me ook nog af welke klimplantjes het snelste groeien, want die ik nu heb staan (kamperfolie) doen het dus hartstikke langzaam.

Ideeen en voorbeelden kleine tuin
zo, 26/12/2010 - 12:16
slakje

passiflorainfo-icon caerulea als klimplant en Liquidambarinfo-icon styraciflua 'Aurora' als bolboom lijkt me te kunnen de boom wordt bij mijn weten maximaal 8 meter hoog maar groeit zeer traag .

zo, 26/12/2010 - 13:51
Moon76

Bedankt voor je reactie! Boompje doen we waarschijnlijk niet, maar die klimplant gaat hem worden denk ik.

Eventuele reacties zijn nog altijd welkom!

zo, 26/12/2010 - 16:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zet anders eens verijdbare bakken neer, of bloempotten. Deze zijn gemakkelijk een andere kant op te rijden, door de wielen.

Plantadvies

Onderwerp gesloten