Baobab boompje

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/01/2010 - 12:39
Inis

Baobab boompje

Ik heb een Baobab boompje (https://tinyurl.com/y3uqzzd5) die ziek is en jullie hulp nodig heeft.

Baobab's zijn zeldzaam en worden normaal ook niet in Nederland verkocht, ik heb deze gekocht als stekje bij een wereldwinkel. Daarom kan ik met mijn vragen niet echt naar een tuincentrum gaan ofzo, die weten er te weinig van af denk ik. Ik probeer nu maar een bonsai forum in mijn wanhoop, ook al is het officieel geen echte bonsai, maar gewoon een klein binnenboompje.

Een Baobab is een kwetsbaar boompje, heeft veel warmte nodig en relatief weinig water.
Nu merkte ik ongeveer twee weken geleden dat er allemaal hele kleine wormpjes in de grond leefden. Ik weet niet wat voor een beestjes het waren maar nam aan dat ze schadelijk zouden kunnen zijn. Toen heb ik de Baobab verpot, en er voor gezorgd dat er geen beestjes meer achter bleven. Ongeveer een week hierna heb ik hem een klein beetje pokon gegeven in zijn water.

Sinds het verpotten ziet hij er niet goed uit. De bladeren hangen slap en krullen bruin.
Ik weet niet of hij opeens in winterslaap gaat en zijn blaadjes laat vallen, of dat ik iets fout heb gedaan bij het verpotten, misschien te veel water gegeven. Of misschien is hij zo kwetsbaar dat hij dit verpotten gewoon niet aan kon, of het kan een nasleep zijn van de beestjes. Misschien duurt het gewoon een tijd na het verpotten dat hij weer water op gaat nemen (de grond wordt nu niet snel droger). Ik weet niet wat het is, maar ik maak me erge zorgen.

Hebben jullie misschien een idee wat er mis kan zijn? Of tips wat ik kan doen?

Baobab boompje
wo, 06/01/2010 - 13:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Verpotten in de winter en voeding geven is funest voor dit soort planten.
Op een koele, lichte plaats, zou de plant rustig de winter door willen komen, mits je hem niet gaat activeren met voeding, nieuwe grond en teveel water. Deze plant is er op ingesteld een droogteperiode te doorstaan.

De boom overleeft het wel, maar zal veel blad verliezen. In het voorjaar met veel licht, zal er toch weer hergroei plaatsvinden.
Raak niet meteen in paniek als er beestjes in de potgrond zijn; mogelijk waren het onschuldige springstaarten.

wo, 06/01/2010 - 14:34
Inis

Bedankt voor je antwoord. Gelukkig heb ik hem niet totaal doodgemaakt, er is dus nog hoop.
Hoe verzorg ik hem nu de rest van de winter? Een koele (hoe koel?) lichte plaats? Weinig/geen water geven? En het begin van de winter pas weer in de warmte en water?

wo, 06/01/2010 - 15:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een plek in de kamer kan wel, mits niet boven of in de buurt van een warmtebron. Eventueel een slaapkamer is ook een goede plek. Wel zo licht mogelijk.
Eenmaal per week een beetje water is prima. In het voorjaar geeft de plant door opnieuw uit te lopen zelf aan dat het tijd wordt om hem warmer te zetten.

do, 07/01/2010 - 18:27
Inis

Dankjewel voor de adviezen! Ik zal ze ter harte nemen.

Hij staat nu op een koelere plek, nu maar hopen dat hij de winter door komt...

do, 07/01/2010 - 19:26
D_SDennis

Hallo Inis,

Let er op: deze soort heeft een aparte verzorging nodig! Ik ga er even vanuit dat het de baobab uit Afrik is. Deze heeft een rustperiode van 8 tot 10 maanden per jaar. Hij overleeft dan een droge en wat koelere periode. Dat de plant nu nog blad heeft is eigenlijk niet de bedoeling. Dat de plant er slecht uit ziet is waarschijnlijk het gevolg van wegrottende wortels in te natte potgrond. In deze tijd heeft hij geen behoefte aan vocht en doet er dan ook niets mee. In het Nederlandse klimaat moet je de plant vanaf september, oktober langzaamaan in een rustperiode brengen. Dit doe je door m koeler weg te zetten, mag gerust een onverwarmde kamer zijn, en het blad dan af laten vallen. In de rustperiode mag hij bijna geen water hebben! Dit neemt hij niet meer op en zorgt inderdaad voor springstaarten in je potgrond. Ook neemt de kwaliteit van je wortels dan af. In het voorjaar verpot je hem - als dit nodig is - en ga je langzaam aan starten met meer warmte te geven. Zodra je ziet dat er weer leven in komt, dan begin je met iets meer water geven. ZOmers buiten op een warme, beschutte plaats is ideaal, maar haal m naar binnen als de zomer nat is. Hij heeft juist dan veel behoefte aan warmte! Succes.

do, 07/01/2010 - 23:16
Inis

Jemig, ik wist niet dat die rustperiode zo lang was!
Maar als hij nog bladeren heeft terwijl hij eigenlijk in rustperiode is, hoe weet ik dan wanneer ik moet beginnen met minder water geven en koeler zetten enz?

Fijn dat ze zulk soort informatie geven bij de aankoop zeg... Daar had veel schade voorkomen mee kunnen worden.

Ik ben blij dat ik hier tenminste bruikbare adviezen kan krijgen. Dankjewel!

vr, 08/01/2010 - 11:30
D_SDennis

Let erop: dit is de rustperiode in Afrika! In ons klimaat/huiskamer is de rustperiode in de winter, circa 4 maanden.

vr, 08/01/2010 - 15:14
Onetreehill

Dit topic over een Boabab boompje hoort niet op het bonsaiforum!

OTH

vr, 08/01/2010 - 16:25
Inis

OHT: Waar hoort hij dan wel?

vr, 08/01/2010 - 19:06
hansi

Beste OTH,misschien hoort deze vraag inderdaad niet in dit forum,maar ik vind als iemand hier een vraag over heeft,moeten we deze persoon net zo te woord staan als ieder ander.

m.v.g.
Hans

vr, 08/01/2010 - 23:46
Onetreehill

Dit onderwerp hoort thuis op het algemene bloemen en plantenforum of kamerplantenforum maar niet hier. Het heeft namelijk niets met bonsai van doen. En dit is naar mijn weten nog altijd een forum voor bonsai! Maar haar vragen zijn naar behoren beantwoord lees ik en misschien kan ze er iets mee.

OTH

vr, 08/01/2010 - 23:52
D_SDennis

Inis, al overwogen om een bonsai te maken van je baobab?

zo, 10/01/2010 - 20:59
Inis

D_sdennis:
Ik heb dit wel overwogen maar wist niet zeker of dit wel zou kunnen, of hoe ik dat zou kunnen aanpakken. Voor nu wil ik eerst aankijken of hij goed opknapt, voor ik zoiets zou proberen.
Ik heb sinds kort een andere nieuwe (echte) bonsai, dus daar ga ik eerst mee experimenteren en ervaring opdoen,voor ik mijn Baobab op die manier aanraak haha.

do, 14/01/2010 - 01:28
neet

Ik heb ook een baobab, gekweekt uit zaad van zo'n peul die van een kerststukje kwam, erg moeilijk om goed te laten groeien! Toch moet het mogelijk zijn er een bonsai van te maken, zie foto.
Off topic: hoe kan het dat elke keer dat onetreehill aangesproken wordt op zijn antwoorden en dit in een discussie ontaard dit van het forum verdwijnt?
Eenzijdige censuur...?

Baobab boompje
do, 14/01/2010 - 07:42
hansi

Deze jongen is het met je eens. Een forum is er om elkaars vragen te beantwoorden,een discussie op zijn tijd is welkom,zolang er geen beledigende of grove taal gebruikt wordt.Dit is ook niet gebeurd.Iedereen mag,moet zelfs voor zijn/haar mening,kunnen uitkomen.

M.V.G.
Hans

do, 14/01/2010 - 08:47
Inis

Neet:
Wauw, die Baobab bonsai is inderdaad geweldig mooi. Misschien ga ik het toch maar proberen uiteindelijk. :P

do, 14/01/2010 - 10:21
D_SDennis

Tsja, ik weet het niet waarom teksten/topics worden verwijderd. Ik sta in ieder geval 100% achter mijn antwoorden. Maar ik sta open voor meningen van een ander. Maar ook de foto van de Baobab bonsai laat weer zien dat alles mogelijk is. Deze is zelfs opgekweekt uit zaad!

Onderwerp gesloten