beginner bonsai

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 14/08/2009 - 11:27
Alexyeah

beginner bonsai

Ey

ik ben helemaal nieuw in bonsai boompjes kweken. Het fascineerd mij al langer en dus dacht ik, k ga het zelf eens proberen. Ik heb de volgende zaadjes en grond besteld

Pinusinfo-icon mugo mughus zaadjes
en bonsai aarde den bij de online shop bonsaishop.nl.

Heeft er iemand nog enkele tips hoe k het men eerste keer goed kan
laten lukken.

mvg

vr, 14/08/2009 - 12:50
Jacqui-frl

Hallo alexyeah,

Als je hieronder kijkt in de lijst, zie je een tip van mij over een goede bonsaisite in het nederlands; https://tinyurl.com/y3hf7nl3, daarna aanklikken bonsai in nederland en hierna bonsaitechnieken .
Ook hierin vindt je info. over verschillende vormen van het vermeerderen van bonsai. Het zaaien wordt erin redelijk goed beschreven.
Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Groetjes en succes,
Jacqui-frl

vr, 14/08/2009 - 13:07
Alexyeah

dank u voor de link k ga het meteen is allemaal doorlezen.
heb je mss ook een online shop die je aanraad voor de aankopen waar je goede ervaringen mee hebt. ik heb nu maar gegoogled en besteld op goed geluk.

mvg

vr, 14/08/2009 - 14:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bonsaishop is volgens mij wel een goede. Ik bestel zaden meestal op eBay of bij Vreeken's. Mijn ervaring met Pinusinfo-icon is in elk geval goed, ze komen vrij snel op (Pinus thunbergii in elk geval). Mugo mughus heb ik pas geleden gezaaid, dus daar kan ik nog niet veel over vertellen. :)

Houd de grond waarin je de zaadjes zaait in elk geval vochtig, maar niet nat. En wees voorzichtig bij het verpotten. Let er ook op dat je met zaadjes niet al na 1 of 2 jaar een bonsai hebt, daar gaat wel een aantal jaar overheen. Wel kan je al meteen beginnen met het bepalen van de vorm. Wil je sneller een bonsai, dan kan je een geschikte plant/boom kopen in het tuincentrum of er eentje (nadat je toestemming gevraagd hebt) uitgraven. Ook stekken leidt tot iets snellere resultaten dan zaaien.

Naar mijn ervaring zijn makkelijke zaden onder andere:
- Pinus (met name thunbergii, maar ook parviflora bijvoorbeeld)
- Ceratonia siliqua (Johannesbroodboom)
- Albizia julibrissin (Perzische slaapboom)

Japanse esdoorns (Acerinfo-icon) zijn moeilijker om te zaaien.

za, 15/08/2009 - 16:10
Onetreehill

Hallo,

Eigenlijk ben ik wel benieuwd of je al langer met bonsai bezig bent. Uit je bericht maak ik op dat je je op boompjes kweken wilt gaan richten. Heb je al bonsai of is dit het begin. Op zich niks mis mee natuurlijk maar meestal is het beter om eerst eens bezig te gaan met wat materiaal uit een tuincentrum om er in te geraken. En let wel, vooraleer je een echte bonsai hebt uit zaad ben je toch gauw zo'n 8 tot 10 jaar verder. De soorten waarvan jij zaad hebt besteld zijn voor niet al te duur in een tuincentrum aan te schaffen als pre-bonsai en met enige basiskennis te trainen tot bonsai. Het is niet dat ik je van je voornemen af wil houden, maar zonder de nodige ervaring loopt het uiteindelijk vaker op een mislukking uit dan dat het een succes wordt. Succes ermee i.i.g.

OTH

za, 15/08/2009 - 16:25
Alexyeah

Dit is de eerste keer dat k er mee bezig ben. Ik heb nog geen bonsai boompje gehad hiervoor. Maar ik ben iemand k doe liever alles zelf dan ergens gewoon te gaan kopen. Moet het toch lukken is de voldoening eens zo groot. En in het geval dat het mislukt leer ik uit men fouten.

Heb je er toevallig een idee van voor de soort die k besteld heb hoelang het duurt eerdat het wortel schiet(dat er een klein groen sprietje verschijnt) :).

Ze hadden mij ook al aangeraden om te gaan stekken, dat ik zo sneller resultaat zal hebben. Maar ik ben benieuwd hoe het gaat aflopen :). Ik krijg normaal volgende week dinsdag alles binnen en dan maar afwachten en geduld hebben :).

zo, 16/08/2009 - 22:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

zeer fijn, maar als beginner niet meteen de aan te raden manier om met bonsai te beginnen...omdat je int begin nog zo benieuwd en leergierig bent dat je wil dat het allemaal liefst zo snel mogelijk gaat.

Ik spreek alleen uit eigen ervaring, misschien niet op de starter van het onderwerp van toepassing, dat zou kunnen.

Mijn kleine pinusinfo-icon mugo (oftewel bergden) heb ik dan ook uit een tuincentrum gehaald voor ong. 7 eur dacht ik, kan ietsje meer zijn. Dat was dan een plantje van een 4 à 5jr oud. Dit was geen prebonsai, gewoon een tuinplant waar ik heel veel zelf mee kon doen, en het eindresultaat (de vorm waar ik nu verder mee doe om te gaan verfijnen) is compleet anders dan hij eruitzag. Dus het is absoluut niet zo dat als je ergens een tuinplant koop, de kous dan af is en je helemaal geen 'bonsaigevoel' zou kunnen hebben. Dus zeer zeker sterker aan te raden dan te beginnen met zaaien. Maar ieder zijn keuze natuurlijk.

De bergden zaaien...geen ervaring mee, ik zou het ook nooit doen dus. Zeker de variëteit die je beschrijft, volgens mij een van de tragere groeierds. Als ik zaai is het zeker en vast van een inheemse soort, is nog zo dankbaar... en al gelukt met eik.

zo, 16/08/2009 - 23:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

hier eens het fotootje van mijn kleine pinusinfo-icon mugo

zo, 16/08/2009 - 23:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

oeps, nog een poging

beginner bonsai
ma, 17/08/2009 - 14:54
Jacqui-frl

Ik haal zelf ook struikjes e.d. uit tuincentra, heel goed pre-bonsai-materiaal. Natuurlijk kijk ik dan wel heel secuur naar stam, takken en wortelvoet. Als er na lang stijlen niet het gewenste resultaat bereikt is, kun je hem altijd nog weggooien of simpel in je tuin zetten.
Yves, heel mooi je gestijlde bonsai, een prachtig voorbeeld hoe het dus moet!
Groetjes,
Jacqui-frl

ma, 17/08/2009 - 19:18
Onetreehill

Yves,

Ziet er goed uit. Persoonlijk zou ik het boompje nog enigszins kantelen en er op die manier een mooie half-cascade van maken. Is een boompje met mogelijkheden en zal zeker als de naaldzetting zich nog meer uitbreidt een hele mooie worden. Die stomp onderaan de stam, haal je die nog weg of is er sprake van groei op die plek.
Nog even e.e.a. betreffende de Pinussoorten. Elk jaar heb ik last van een rupsensoort die alleen mijn Pinussoorten aantast. Ben elk jaar steeds te laat om ze van de jonge kaarsjes te halen met als gevolg dat alle naalden worden weggevreten. Lopen wel weer uit maar direct een achterstand natuurlijk. De rupsen zijn donker van kleur en nauwelijks te zien maar veel schade iedere keer. Yves, heb jij hier ook ervaring mee en zo ja welke rupsensoort is het en wat is er aan te doen! Zie ze alleen op de Pinusinfo-icon en verder nergens op geen enkele bonsai.

OTH

ma, 17/08/2009 - 21:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo OTH,

dat kleine stompje...moet gewoon nog tot een mini-jin verwerkt worden, subtiel niet te opvallend zodat het er gewoon natuurlijk uitziet, ga het zelfs niet met bleekmiddel behandelen, als het uiteindelijk kapotgaat, neem ik het dan wel weg.

ik ga volgend jaar nog eens de oude naalden volledig wegplukken. Heb dat vorig jaar ook gedaan, en ondertussen al redelijk wat kleine knopjes bijgekregen. Als ik het goed opvolg gaat dit binnen 3tal jaartjes al helemaal anders uitzien.

ik ben wel bijna zeker dat de kroon te rap te vol zal staan in vergelijking met dikte van het stammetje...dit zal er wat onnatuurlijk uitzien, helaas wil ik hem niet meer in vollegrondcultuur steken...dat zou weer vanaf 0 beginnen zijn eens hij weer fel zou beginnen uitgroeien.

Dus gewoon verder doen met wat ik heb, wordt ook wel al leuk.

OTH: wat die larven betreft...hehe, zijn echte duiveltjes niet?
volgens mij heb je last van DENNELOTRUPSEN, oftewel Rhyacionia sp.-

Ik heb dit ooit eens gehad op het dennetje dat je hier ziet (toen hij nog veel groter was), die rupsen/larven vraten gewoon de toppen uit, tot in de tak zelf, waarin ze zich dan schuilhielden.

wo, 19/08/2009 - 19:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Om nog even terug te komen op het zaaien van Pinusinfo-icon mugo; bij mij kwam er ééntje al binnen een week op (nadat ze eerst een tijdje in het water waren geweekt). Het lijkt er echter op dat de kleine rakker erg veel last heeft van de warmte vandaag, dus ik hoop dat hij het redt! :)

Overigens vind ik de lange duur van zaaien niet zo'n groot probleem; als je het ieder jaar doet, heb je altijd wel iets te doen en hoef je niet te wachten totdat je zaailingen groot genoeg zijn. :) Maar het blijft wel leuk om planten uit het tuincentrum te gebruiken, en sowieso is het handig in de eerste jaren dat je met zaaien begonnen bent (wanneer je nog geen geschikt startmateriaal hebt). Persoonlijk vind ik het omtoveren van planten uit het tuincentrum tot bonsai overigens ook een goede training, omdat je jezelf dwingt te kijken naar de structuur van de boom en de mogelijkheden voor bonsai. Dat heb je bij zaailingen iets minder.

Waar je trouwens wel op moet letten met zaaien, is dat je niet 300 zaadjes in één keer zaait, anders staat binnen de kortste keren je tuin vol met pijnbomen, iepen, sierkersen en weet ik veel wat! ;)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag