Bemesten, maar hoe en waarmee?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 09/10/2010 - 16:48
frans de bruijn

Bemesten, maar hoe en waarmee?

ik heb jaren geleden een binnenbonsai vermoordt door hem te overbemesten.Enkele jaren geleden heb ik 2 podocarpus goed kunnen laten overwinteren maar toen ik ze een beetje mest wilde geven, zijn ook deze boompjes verbrand. omdat op veel bonsaifora staat dat je niet perse speciale bonsaimest hoeft te gebruiken, heb ik tuin- en kamerplantenmest gebruikt.Om geen risico te lopen dacht ik om de vloeibare mest HEEL sterk te verdunnen in water en toch zijn ze dood gegaan.je leest ook dat er door de seizoenen heen behoefte is aan verschillende bemestingen afhankelijk vd soort bonsai.dan zou de universele bonsaimest (van bijv; pokon) toch niet voldoen lijkt me. want hier zit dan altijd hetzelfde mengsel in met de zelfde verhoudingen, toch? Nu mijn vraag: Is het mogelijk dat een kenner hier eens wat duidelijkheid over geeft? Zoals namen-verhoudingen-wanneer welke mest in welk seizoen etc: Natuurlijk afhankelijk vd soort.Ik heb echt wel veel gelezen over dit onderwerp maar om de goede info eruit te filteren is zeer moeilijk voor n beginner.Ik ga toch weer n poging wagen met deze prachtige hobby, en krijg binnenkort een Ilexinfo-icon crenata en een Buxusinfo-icon.

ma, 18/10/2010 - 23:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

wintermaanden hoeven ze eigenlijk geen tot nauwelijks water. lente/zomer meer. tijdens de groei periode kunnen ze wel pokon gebruiken. 10 ml pokon op 1 liter water is genoeg denk ik zo.

ma, 18/10/2010 - 23:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Begin maar met 5 ml/per liter water.

di, 19/10/2010 - 19:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

als je jezelf nog te weinig betrouwt en liever iets hebt waar het label 'bonsai' op kleeft, koop dan in de winkel de gewone vloeibare bonsai meststof... maar laat je niet vangen, da's niets meer dan een gewone N-P-K samenstelling in lage hoeveelheden. Meer dan dat zit er meestal niet in.

Je moet al naar de bonsai speciaalzaak om betere meststoffen te vinden, biogold bijvoorbeeld.

maar ook dat, ach, weet je ... de goedkoopste standaard vloeibare meststof is goed, je mag de hoeveelheid zelfs verdubbelen, de enige voorwaarde is zorgen dat je een aangepaste grond hebt (bijv. hardgebakken akadama met eventueel een kleine hoeveelheid zwarte turf of bloemaarde). Als je dat niet hebt hou je dan aan de voorgeschreven dosis. Ook nooit mesten op droge grond.

Vul die vloeibare mestgift aan met 1 of hooguit 2x per jaar iets à la kippenmest, je kunt dat in korreltjes krijgen ook

mesten volgens dat schema kan je van april tot sept.

Belangrijk als je mijn optie neemt, is goede grond en veel water tegelijk.

anders hou je je aan gewone vloeibare standaard mest, met een keer per jaar wat organische mest (in alle tuincentra te koop in korrels)

Onderwerp gesloten