Bomen Als bonsai

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 14/08/2011 - 04:12
Exotengek

Bomen Als bonsai

Hallo! Op school heb ik een paar boompjes gekregen van een meester dat zijn een beuk een esdoorn en een vlinderstruik Kan ik deze 2 dingen als Bonsai doen?

Of is het een Moeilijke. Die meester zei al topjes van de blaadtjes afknippen en stukjes van de wortels afknippen De beuk is de hoogste 30cm de esdoorn de kleinste en de vlinderstruik een hele lange tak weet niet hoe je dat noemt. Ik ben zelf 14 jaar en ik ben zelf een erge Natuurfanaat :) Weten jullie nog leuke bomen voor bonsai? Bijv, Taxusinfo-icon? Spar? douglas spar? Hopen dat ik de vraag voldoende heb gesteld en dat jullie daarop een Antwoord kunnen geven, Groet, JOWEL134.

do, 25/08/2011 - 23:11
Subotai

Je kunt in principe van elke boomsoort een bonsai proberen te maken.

De grote vraag is hoe je de bonsai eruit wil laten zien en hoe je dat moet aanpakken. Een belangrijke eigenschap voor een boom of plant is wel of de bladeren verkleinen als je de boom/plant klein snoeit. Hoe dat per soort is kan ik niet zeggen.

Een regel voor veel bonsai is dat de basis van de stam zo dik moet zijn dat de doorsnee 1/6de van de lengte van de bonsai is. Dus als je een bonsai wilt van 36 cm dan moet de dikte van de stam 6 cm zijn.
Maar een boom die een stam van 6cm dik heeft is veel hoger dan 36 cm. Misschien wel 3 meter.

Een bonsai wil vaak een hele oude boom in miniatuur namaken. Een belangrijke eigenschap van een hele oude boom is de wortels. Japanners noemen dit nebari. Je wilt dat onderaan de stam allemaal dikke wortels zijn die opzij groeien.
Veel bomen hebben een penwortel die recht naar beneden groeit. Daat heb je niets aan.

Verder is het mooi als de stam van de bonsai spits toeloopt. Dit doe je door takken dicht bij de wortels dik te laten groeien en later te verwijderen. De stam wordt alleen dikker voor de bladeren wiens sap door die stam gaat. Veel bomen groeien zo zodat ze eerst een stam van 1.5 meter hebben en dat daarna gelijk alle takken komen. De stam is daar dus overal even dik.

Veel bonsai hebben geen rechte stam en zijn symmetrisch. Dit noemt men beweging in de stam. Deze begewing krijg je erin door de stam te bedraden en dan te buigen. Als je dit doet als de boom nog hard groeit kan het draad in de barst groeien en dat is meestal niet goed.

Mijn favorieten zijn dennen, drietantsesdoorns en azalea.

Van alles wat je noemt zijn esdoorn en taxusinfo-icon waarschijnlijk het beste. Populair is de Japanese esdoorn. Zowel in tuinen als voor bonsai. Maar sommige andere esdoornsoorten hebben altijd hele grote bladeren, hoe klein de boom zelf ook is.

Het belangrijkste in bonsai is dat het heel lang duurt om er eentje te groeien. Daarom zijn ze erg duur. Extra omdat de meeste bonsai nog steeds in Japan gemaakt worden.

Dus ja, vroeg beginnen is een goed idee. Je wilt dikke stammen groeien. Dus niet relatief boompjes in dure bonsaipotten zetten.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag