bonsai acer bladeren verdorren

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 08/08/2010 - 16:15
Marjetje

bonsai acer bladeren verdorren

Ik kreeg onlangs van mijn dochter voor mijn verjaardag deze bonsai esdoorn cadeau. Aanvankelijk stond hij op de tafel op ons terras waar de bonsai van ongeveer 10 tot ongeveer 15-16u in de zon stond. Ik gaf hem elke dag nadat de zon verdwenen was vrij veel water er steeds voor zorgend dat het teveel aan water gemakkelijk kon weglopen. Ik besproeide de bladeren en stammen elke dag nadat de zon verdwenen was. Eens in de 2 weken bemest ik de boom met in de handel verkrijgbare bonsaimeststof van DCM. Al vrij vlug begonnen de punten van de blaadjes bruin te worden en krulden om. Er waren ook bruine vlekjes te zien. Op het internet vond ik dat dit kon te maken hebben met het feit dat de bladeren verbrandden door de zon. Heb de boom uit de zon gehaald, krijgt nu op geen enkel moment van de dag nog volle zon. Ik had hem graag onder onze grote (10à12 m hoge) spar gezet waar hij 's avonds nog een uurtje of 2 zon kon krijgen. Volgens mijn man zou hij echter onder de spar niet overleven.
Zoals op de foto's te zien, ziet het boompje er niet denderend uit. Wat doe ik verkeerd? Is het nog te redden?
Alvast bedankt voor alle raad die jullie kunnen geven.

bonsai acer bladeren verdorren
zo, 08/08/2010 - 16:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toch is dit het gevolg van de felle zonbestraling. De verbrande blaadjes zullen afvallen. Het betekent niet de dood van deze plant. Gewoon uit de zon houden en blijven verzorgen, zoals je deed.

zo, 08/08/2010 - 17:05
Marjetje

Bedankt greenconnection. Het boompje is echter al een goede maand uit de zon en het wordt steeds erger. Kan het effect van de zon nog zo lang blijven doorwerken?

zo, 08/08/2010 - 17:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is mogelijk; een gevoelige plant als deze esdoorn, verzwakt door de zon en de effecten daarvan kunnen nog later zichtbaar worden.

zo, 08/08/2010 - 18:48
Draco

Dit lijkt inderdaad op bladverbranding. De meeste variëteiten Japanse esdoorns verdragen geen volle zon tijdens de middaguren. Bij mij in de tuin zien diverse exemplaren er inmiddels ook gehoorlijk gehavend uit. Als dit inderdaad de oorzaak is, dan zal de plant het volgend seizoen er weer in volle glorie bijstaan. Acers mogen in het voor- en najaar best in de volle zon staan, maar vanaf eind april is het daarmee oppassen geblazen en is halfschaduw of bescherming tijdens tegen de felle middagzon aan te raden.

zo, 08/08/2010 - 20:08
Marjetje

bedankt iedereen. Ik houd hem uit de zon tot ergens midden najaar en zal hem vanaf half april terug op zijn schaduwplaatsje zetten. Denken jullie dat ik hem onder de spar op een sokkeltje van ongeveer 1m zou mogen zetten? Daar zou hij dagelijks ongeveer 2u avondzon krijgen. De onderste takken van de spar zijn ongeveer 2m hoog. Ik vraag dit omdat ik de bonsai op die plaats ook vanuit de living zou kunnen zien. Nu staat hij op de verpottafel op het terras tussen andere planten en daar komt hij niet zo goed uit.

zo, 08/08/2010 - 22:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt me geen verkeerde plek.

ma, 09/08/2010 - 00:55
Draco

En de bonsai overwinteren op een nagenoeg vorstvrije plek. watergeven is dan nauwelijks nodig.

ma, 09/08/2010 - 15:41
dea

houdt je esdoorns ook uit de (harde) wind,
ik heb dezelfde problemen ondervonden door wind.
Ook door zonvebranding, daarna net als jij meerdere maanden uit de zon gehouden maar dezelfde problemen,
toen ook uit de wind gehouden en hij doet het nu weer prima.

misschien dat dat bij jouw esdoorns ook zal helpen.

succes

ma, 09/08/2010 - 20:06
Marjetje

De esdoorn staat niet in de wind. De verpottafel waar hij nu op staat, staat op ons terras. Het terras is niet zo groot, 5m op 6,5 en is aan 3 zijden omgeven door muren. Onze tuin is algemeen maar 6,5 m breed (we wonen in een rijtjeshuis) en het eerste stuk van de tuin (die ongeveer 50m lang is) is voor een 10-tal meter aan beide zijden met houten panelen afgesloten. Ik denk dus dat er voldoende beschutting is. Wat ik me afvraag, is of het probleem niet zou kunnen zijn dat ik de bonsai teveel water geef. Ik las op het internet dat dit ook een oorzaak zou kunnen zijn. Verder las ik dat je de sate-stokjes-methode moet hanteren. Steek er een satestokje in. Als het nat is als je het uit de aarde haalt, mag je geen water geven. Ik zal het even op deze manier proberen en pas water geven als het stokje droog uit de aarde komt. Heeft iemand hier ervaring mee?

di, 10/08/2010 - 00:24
Draco

Ik heb er geen ervaring mee, maar het stokje blijft misschien langer vochtig dan de aarde. Het stokje werkte misschien goed bij Hans van Grietje, maar ik gebruik liever een vinger om mee in de aarde te wroeten.

di, 10/08/2010 - 21:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Stokje tot op de bodem in de pot steken en weer water geven als de laatste cm van het stokje nog vochtig is. Het stokje nooit helemaal laten opdrogen want een droog stokje verteld niet hoelang de boom al droog staat. Deze methode gebruik ik al een tijdje tot volle tevredenheid.

di, 10/08/2010 - 22:20
Marjetje

Kifu,
Misschien een domme vraag, maar laat je het stokje er dan inzitten en kijk je hoeveel het stokje boven de aarde nog nat is, of haal je het stokje er telkens weer uit?

di, 10/08/2010 - 22:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

de truc met het stokje
hehe
Vele geven foutief water en dan is stokjeprikken niet betrouwbaar gezien ze niet egaal water geven.

weeg uw bonsai in schaal in droge toestand in uw handen, en weeg hem als je ze bewaterd hebt. Enkele keren doen en je weet het vanzelf, zonder stokjes prikken.

Wat ook helpt om daarin uw vertrouwen te vergroten is een goed mengsel gebruiken, en dat goed mengsel dan hetzelfde houden voor al uw bonsai. Geen meerdere verschillende samenstellingen gebruiken per boom op basis van uw persoonlijke willekeur.

Iemand die met regelmaat verzorgt en op een goede manier bewatert op een goed mengsel hoeft geen stokjes te prikken.

di, 10/08/2010 - 22:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik laat het stokje er altijd in zitten en knip het ongeveer twee cm boven de grond af, staat beter. Op regelmatige tijden haal ik het stokje er dan uit en kijk ik even.

di, 17/08/2010 - 15:52
Bauke

Ik dacht hier op een normaal forum te zitten, maar het lijkt in dit topic wel een rechtbank! Me dunk dat ik voldoende gerectificeerd heb. En anders laat u het bericht zelf verwijderen. Dat zou ik tenminste doen als ik ongewenste berichten tegenkwam........

Onderwerp gesloten