bonsai na de winter

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 26/02/2006 - 14:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

bonsai na de winter

ik woon in het buitenland en heb een verzameling bonsai - van pijnboompjes tot canadese esdoorn - overgenomen. In de winter (droog landklimaat, het vriest hier max - 10 van december tot begin maart) heb ik de potten ingepakt in schuimplastic en ze in een (helaas onverwarmde) kas gezet. Nu het weer beter begint te worden vraag ik me hoe ik ze weer op gang moet krijgen - als ze de winter hebben overleefd. Verpotten is niet nodig, ze zijn allemaal verpot toen ik ze kreeg. Maar de aarde is superdroog en zal weinig voeding meer hebben.
Moet ik ze eventueel eerst eens een maandje in de warmere huiskamer zetten? Daar is het heel erg droog en het zijn allemaal buitenbonsais.

zo, 26/02/2006 - 16:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

1 Let er op dat het in je kas niet te warm word waardoor de bonsai nu al uitlopen terwijl er nog flinke vorst komt met als gevolg dat je nieuwe scheuten bevriezen en je bomen het loodje leggen. Dus wanneer het zonnetje schijnt even de deur van de kas open zetten.

2 Als de grond in de potten erg droog is kun je ze wanneer het NIET vriest gewoon wat water geven. Wanneer het vriest kunnen de wortels toch geen water op nemen en krijg je na enige tijd last van wortelrot. Bomen die momenteel geen blad hebben, nemen ook minder water op.

3. Als je bomen de winter hebben overleeft, lopen ze vanzelf uit, zet ze absoluut niet in een verwarmde omgeving, Als ze na mei nog niet zijn uitgelopen, dan is het helaas een verloren zaak.

4 Begin pas met bemesten wanneer de bomen al zijn uitgelopen, anders krijg je te grote internoiden (te grote ruimte tussen de nieuwe blaadjes waardoor het verfijnen erg moeilijk word)

De meeste mensen die buitenbonsai beginnen pas bij -5 met het beschermen van hun bomen en hebben laten ze gewoon buiten staan ze hebben niet de luxe van een kas, nou als bij hun de bonsai het overleven moet dat bij jou ook vast goed gaan.

Succes

zo, 26/02/2006 - 16:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt me erg onverstandig om buitenbonsai's een maand binnen te zetten! Laat de natuur straks z'n gang gaan. Bij hogere temperaturen buiten, zullen de planten vanzelf groei gaan vertonen. Een beetje vocht kan nu geen kwaad.
Succes!

ma, 27/02/2006 - 03:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

hartelijk bedankt voor de tips. ik ga de bonsais van de week eens inspecteren en een beetje water geven. gisteren liep ik weer tegen twee prachtige exemplaren op: bloesems. Die moesten volgens de kweker nu nog even binnen blijven in een onverwarmde kamer, want ze zijn al aan het uitlopen.
ik hou jullie op de hoogte van de overleving van mijn buitenbonsais!

Onderwerp gesloten