Bonsai verliest veel blad

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 20/11/2009 - 13:07
carra

Bonsai verliest veel blad

Ik ben sinds eind oktober trotse eigenaar van een Bonsai ( ficusinfo-icon maar welke ?)
Hij is ongeveer 80 cm hoog en 60 breed op breedste punt.
Nu had ik al een bonsai , heel klein , zonder problemen, deze nieuwe echter verliest elke dag minstens 20 blaadjes maar maakt er eveveel nieuwe bij aan.

Ik gebruik leidingwater , misschien moet ik dat veranderen?
Ik giet dagelijks de hoeveelheid van een waterglas en besproei een keer per week. Hij ziet er gewoon gezond uit verder.

IK ga een paar weken op vakantie , en om te zorgen dat de Bonsai's genoeg verzorging krijgen wilde ik hem bij iemand ( die zelf Bonsai's heeft ) thuis zetten , is dat verstandig ?

Nog even bijzeggen dat ik op Tenerife woon , de boompjes hebben veel licht, geen directe zon en de temperatuur is gemiddeld 26° bij hun standplaats.

vr, 20/11/2009 - 20:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zonder een foto, is er toch het vermoeden dat het hier over Ficusinfo-icon 'Ginseng' gaat. Geen bonsai, maar een bonsai-achtige kamerplant, die mogelijk wat gewenningsproblemen heeft.
Een glas water lijkt me teveel per dag. Laat de kluit enigzins drogen tussen de gietbeurten.

vr, 20/11/2009 - 23:06
Onetreehill

Als je boompje uit logeren gaat naar iemand die ook bonsai heeft en er een beetje kijk op heeft moet het goedkomen, denk je niet?
Of het een verstandig besluit is geweest merk je dan wel na je vakantie.

OTH

za, 21/11/2009 - 23:41
Jacqui-frl

Hallo Carra,

Ik weet niet hoe zuiver het leidingwater op Tenerife is, maar als het zo is als bijv. op Gran Canaria, dan is het af en toe watergeven met mineraalwater geen overbodige luxe. Is het echter zo zuiver als op La Palma, dan kan het niet aan de kwaliteit van het water liggen. Controleer wel even of er geen schimmelvorming op de aarde en onderaan de stam is ontstaan, want misschien houdt je je boompje langdurig te vochtig. Nou is het zo, dat verandering van locatie soms goed of soms slecht is voor een ficusinfo-icon. Het is even afwachten hoe je boompje er na je vakantie bij staat. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je boompje er aan toe is om verpot te worden, maar dat kan ik vanaf hier helaas niet beoordelen. Ik vermoed, dat je in het bezit bent van een Ficus Benjamina, deze komen vrij veel voor op de Canarische eilanden; ik heb er vanuit La Palma nl. ook ooit eentje meegenomen.
Groetjes,
Jacqueline

ma, 23/11/2009 - 12:04
cgl

Beste,

Dit gewoon even ter zijde en of het er iets mee te maken heeft weet ik ook niet. Het lieding water op de Canarische eilanden word gemaakt van zout water d.m.v. ontzilting en distillatie m.a.w. er zit niets maar dan ook niets meer in. Deze techniek word op schepen ook gebruikt.
Groeten.

ma, 23/11/2009 - 13:21
Onetreehill

Als het zoute water absoluut voor 100% ontzilt wordt zou het in principe geschikt moeten zijn om bonsai mee te bewateren. Maar dan is er nog de vraag hoe het gesteld is met de hardheid van dat water. Het beste voor bonsai en ook kamerplanten is regenwater, indien voorradig natuurlijk!

OTH

ma, 23/11/2009 - 15:07
Jacqui-frl

Het leidingwater op Gran canaria bijvoorbeeld is geheel ongeschikt voor bonsai; het smaakt naar chloor en wanneer het door mens en dier wordt genuttigd krijgt men diarree e.d. het is gewoonweg niet te drinken en men koopt daarom (flessen)mineraalwater. Op La Palma daarentegen wordt het (regen)water vanuit de soms besneeuwde bergtoppen - deze zijn vaak omringd door wolken en dus vochtig waardoor beekjes ontstaan - bacterieel gezuiverd (gefilterd) en dit water is nl. uitermate geschikt voor zowel consumptie als irrigatie. Dit als toevoeging op mijn vorige bericht. Ik vermoed, dat het leidingwater op Tenerife ongeveer gelijk is als op Gran Canaria, maar dat weet ik dus niet 100% zeker. Sorry hoor Cgl, ik ben het niet eens met je antwoord; bovendien zijn mijn beide reacties serieus bedoeld om Carra te helpen.
Met vriendelijke groet,
Jacqueline

di, 24/11/2009 - 00:58
carra

Bedakt iedereen ! IK ben nu veel minder water gaan geven en mijn boompje verliest veel minder bladeren. Ik heb hier en daar wat bladloze takjes bijgeknipt .. op hoop van zegen.

De man die mijn boomje gaat verzorgen als ik 2 weken weg ben heeft een beetje ervaring met Bonsai , hij is tuinman en heeft zelf een aantal Bonzai's.

Onderwerp gesloten