Heeft iemand heer een satsuki azalea?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 13/09/2010 - 14:13
Subotai

Heeft iemand heer een satsuki azalea?

Zo ja, de volgende keer dat deze gesnoeid wordt, waarschijnlijk in het vroege voorjaar, zou ik graag de takjes willen die normaal toch weggegooid worden.

ma, 13/09/2010 - 14:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

je kunt elke azalea soort nemen om een satzuki azalea te vormen.

ma, 13/09/2010 - 19:21
Subotai

Nee. Satsuki is van origine een kruising tussen R.indicum en R.tamarae aka R.eriocarpum. Die zijn voor honderden jaren gecultiveerd en toen is ook DNA van andere soorten zoals simsii en de kurume ( vooral kiusianum en kaempferi) toegevoegd.
Maar als je R.indicum kruist met R.tamarae krijg je nooit meer een satsuki. Er zitten dus unieke mutaties in satsuki die tijdens het cultiveren zijn geselecteerd. Verder zijn satsuki anders dan alle andere azalea cultivars het meest met bonsai in het achterhoofd gecultiveerd. Ze groeien meer als bomen en hebben betere barst.

Trouwens kun je bij Esveld azalea cultivar kopen die voor een groot deel zijn gebaseerd op satsuki.

Ik ga echter zelf kruisen en ben op zoek na zaden/stuifmeel/stekjes van pure satsuki zoals men die niet verkoopt bij azalea-kwekerijen maar wel importeert als 1000 euro of meer dure bonsai vanuit Japan. Deze cultivar gebruiken ze in de VS ook gewoon als tuinplant. Alleen zijn de Europese kweekerijen hierin niet geinteresseerd. Zowiezo zijn Nederlanders niet geinteresseerd in Japanese azalea als tuinplant. En de kwekerijen verkopen liever hun eigen Europese kruisingen die ze al decenna kennen.
Duitsland is een hotspot voor het kruisen van Rhododendrons, dus azaleas doen ze daar ook. Maar in satsuki of Amerikaanse kruisingen zijn ze niet geinteresseerd. Die zijn niet beter dan de Europese, vinden ze.

Je kunt inderdaad elke azalea gebruiken net zoals je elke boom kunt gebruiken. Maar ik wil kruiseningen maken met de sports/chimera die grotendeels uniek zijn tot de satsuki. Die unieke mutatie die honderden jaren in Japan ergens heeft plaatsgevonden.

Volgens een Japanese definitie is elke plant die een ouder heeft die satsuki is, zelf ook een satsuki. Maar ik zoek vooral materiaal van satsuki zoals die in alle satsuki catalogi staan.

ma, 13/09/2010 - 19:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank je voor de omschrijving; weer wat geleerd!

ma, 13/09/2010 - 20:51
Subotai

Het kostte me ook een tijdje om hier achter te komen.

za, 13/11/2010 - 18:21
ThomasP

En al wat gevonden? Ik ben schijnbaar 1 van de weinige Nederlanders welke wel geïnteresseerd is in Japanse azalea's als tuinplant ;)

Onderwerp gesloten