overwinteren Musella Lasiocarpa

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 12/09/2010 - 22:47
davea

overwinteren Musella Lasiocarpa

Op mijn dakterras staat een lasiocarpa
met een stam van 35cm dik, en 1,50mtr hoog. Het is een reus op
mijn terras.

Nu heeft hij dit jaar niet gebloeit helaas, maar wil hem volgend jaar in bloei hebben. Afgelopen winter heb ik hem binnen overwinterd, maar volgens mij heeft hij daarom geen bloei getoond. Ook moet hij buiten kunnen overwinteren aangezien ze in Yunan met nog lagere temperaturen moeten handelen.

Kan ik de plant in een cementkuip laten staan, en de pot omwikkelen
met isolatiematerilaal, en de plant omwikkelen met noppenfolie ( bovenkant open gelaten voor ventilatie ) en het terras overdekken met plasticfolie om de regen tegen te houden. De plant zelf wil ik omwikkelen met kerstverlichting.

Wie heeft hier ook ervaring mee?

take care,

Dave

ma, 13/09/2010 - 22:11
etna

De Musella Lasiocarpa is een sierbananen soort blijft redelijk klein. Vraagt veel water en bemesting tijdens de zomermaanden van april t/m september wat de groei en eventuele bloei ten goede komt.
In de winter weinig water en overwinteren bij een temperatuur rond het vriespunt is geen probleem, de Musella Lasiocarpa (ook wel heilige Lotusinfo-icon genoemd) goed winterhard. Hij komt in zijn natuurlijke habitat voor in de bergen van Yunnan (Tibet) tot op een hoogte van 2500 meter.

Echter de combinatie van een natte strenge winter kan funest zijn. Als men deze banaan buiten laat overwinteren, goed de grond rond de banaan afdekken met een laag mulch (zoals boomschors bijv.) aanbrengen zodat de vorst de wortels niet aantast.
De stam zal geheel afvriezen in een strenge winter anders vriest alleen het blad af.
Echter dit kan men voorkomen door alleen de stam in te pakken met een rietmat. Alvorens even de bladeren naar binnen vouwen of verwijderen. Deze zouden normaliter toch afvriezen. Nu zal de stam de winter goed doorkomen en vanaf het voorjaar vanuit de stam verder groeien.

Ga anders op zeker en hou de Musella Lasiocarpa als kuipplant. Hij heeft geen grote kuip nodig en zit zelfs graag in kleine pot. Laat hem boven het vriespunt overwinteren.

Nu is de kans ook heel groot dat u hetzelfde jaar getuige bent van de schitterende bloeiwijze van de Lasiocarpa. Namelijk na 3 tot 4 jaar jaar komt er een hele dikke bloemstengel uit de grond waarop een enorme gele bloemknop schittert die een doorsnee heeft van 20 cm. Deze bloeit 4 tot 5 maanden en verspreidt een heerlijke geur. Vlinders en bijen zijn dol op deze bloem welke vol zit met heerlijke nectar. Deze bananensoort geeft een extra exotische uitstraling aan uw tuin.

Overwinteren dan bij een temperatuur van +5ºC is ideaal. Winterhardheid zone 8a (-10ºC).

Mvg Dieter

ma, 13/09/2010 - 22:24
RdB

@Dieter: als je een stuk van internet kopieert vermeld dan wel de bron. Is wel zo netjes (bron=Palmaverde).

In tegenstelling wat handelaren beweren is deze plant absoluut niet winterhard. Ik zet de mijne altijd binnen. Zolang je de vorst buit

ma, 13/09/2010 - 22:31
davea

Dank voor je bericht .

Echter ken ik deze tekst al van de website. Ervaringen in de praktijk
Met deze plant spreken juist anders. Vandaar dat ikl me afvroeg of er mensen
Zijn die echt ervaring hebben met de plant in de praktijk.

Ik heb de plant bij palmverede gekocht, en ben
Bekent met hun omschrijving

Bedanlkt voor je reactie

Dave

ma, 13/09/2010 - 22:37
davea

@ ruud

Zou wel raar zijn als hij de kou niet kan weerstAan, aangezien
De plek waar ze groeien ( yunan ) soms kouder kan zijn dan in nederland

Hebben ze niet een periode van licht en koude nodig om tot bloei
Te komen?

di, 14/09/2010 - 02:37
hent v

Hoi

het is voor de plant beter dat hij binnen overwinterd.
Nachtvorst van -5 en al het loof is pap geworden.
Zit de vorst in de grond ,10 cm ,is de knol ook pap.

Gr Hent

di, 14/09/2010 - 15:25
RdB

Ze komen voor van 1500-2500 meter (Flora of China), geen idee wat voor klimaar er daar heerst, Yunnan ligt nogal zuidelijk en is warm en vochtig.

Ruud

Dit vond ik op geledraak:

Het klimaat van het westelijke deel van de Yunnan provincie is zeer divers. In Kunming lijkt het altijd lente. In Dali is het ondanks de hoogte (ruim 1950 meter) een stuk warmer, met soms een verkoelende bries. .... In Lijiang (op een hoogte van ca. 2200 meter) kan het zeer warm zijn met koele avonden. In Zhongdian .... kan het (hoogte 3200 meter) nog warmer worden maar met nog koelere avonden en nachten. Het ligt dan ook tegen Tibet aan in de uitlopers van de Himalaya. In het zuidelijke deel van Yunnan komen subtropische tot tropische temperaturen voor.
.... In januari tot in maart staan langs de wegen overal de bomen in bloesem, er ligt sneeuw op de hoge bergtoppen en in het zuiden van Yunnan kan het zelfs al echt warm zijn....

En dit is alleen nog maar het westen, m.a.w. het weer is er zeer divers en zelfs op veel hoog gelegen gebieden (sub)tropisch. Natuurlijk komen er ook zeer koude plekken voor maar daar zal deze Musella dan ook niet groeien.

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag