herfstbeeld EIKJE 1e vormsnoei dit jaar

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 12/10/2009 - 21:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

herfstbeeld EIKJE 1e vormsnoei dit jaar

hallo,

eigenlijk update foto van antwoord op onderwerpje 'KAN DIT' van juli dit jaar, ging toen over eikjes.

plaatste toen een foto van 1 van mijn eikjes na eerste vormsnoei.

Dit is het herfstbeeld. De fijnere vertakking is dus allemaal van dit groeisoeizoen, heeft in totaal 3 maal nieuwe scheuten gemaakt.

heel tevreden met resultaat tot nu toe.

wel wat meeldauw, maar ochot niet zo erg, is toch nog in volle ontwikkeling, en is niet rampzalig geweest.

heb er een grote kop bijgezet, zodat je idee krijgt van de stam

herfstbeeld EIKJE 1e vormsnoei dit jaar
di, 13/10/2009 - 14:45
Onetreehill

Zo te zien al een aardige stam gekregen. Ben je nog van plan om dit eikje 1 of 2 seizoenen in de volle grond te zetten of ben je tevreden met de huidige stamdikte. Zo te zien heb je de takken neergebogen op de oude traditionele manier zoals de Chinezen het deden. De enigszins gebogen takvorm, vooral te zien aan de rechterkant valt op. Ik neem aan dat je dat nog gaat corrigeren door ze te bedraden en om ze haakser op de stam te krijgen. Maar de boom maakt nu i.i.g. al een goede indruk.

OTH

di, 13/10/2009 - 15:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

OTH,

Neen, mag nog paar jaartjes in deze trainingspot en daarna in deftige schaal. Stamdikte is goed genoeg, in vergelijking met de max hoogte die ik van plan ben aan te houden.

Heb de takken neergebogen met gezond verstand, ik dacht helemaal niet aan oude chinese technieken eigenlijk ;) Maar ik weet idd dat die vaak hun bonsai vormen door neerbuigen met touwen waaraan oa zware stenen bevestigd werden, of via pin in de grond gestoken.

De enigszins gebogen takvorm aan de rechterkant, dient een doel... er is een scheut aan die je nauwelijks ziet, en die volgend jaar het vervolg zal vormen op de tak. Dan zal hij er heel natuurlijk uitzien, en nog iets verder neergebogen worden. Zo zal ik de typische oude vorm krijgen van een zware eikentak (met bogen, knikken... kijk bijv. naar de eik van harry tomlinson). Na jaren zal dit er ook wat uitgroeien en natuurlijker lijken.

De eindbedoeling is om de dramatiek erin te krijgen zoals echte oude eiken. Beetje a la Walter Pall

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag