Mos op de takken

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 25/05/2010 - 15:17
Starrlee

Mos op de takken

Beste,

Ik vroeg me af of dat normaal is dat ik zo veel mos op de takken van mijn Bonsai heb? zie afbeelding.
'k weet nu niet of ik dat zo kan verwijderen en of het erg schadelijk is voor de boom en over wat het juist gaat.

graag hoor ik het van jullie, want 'k zou het jammer vinden als mijn Bonsai zou sterven daar aan.
Groetjes,
Rosita

Mos op de takken
di, 25/05/2010 - 15:17
Starrlee

Hier is mijn 2e foto en kun je zien hoe erg het al gesteld is.

Grtz Rosita

Mos op de takken
di, 25/05/2010 - 17:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

de takken waarop de mossen groeien lijken mij al redelijk gestorven...of stervende. Vermoedelijk zijn de mossen niet de oorzaak, maar hebben ze wel geprofiteerd van het feit dat die takken aan het afsterven waren. Zonder in de weg zittende groei kunnen ze meer en sneller hun gang gaan.

je zou denken dat zoiets zeer traag gaat, maar op één jaar kunnen ze toch aardig opduiken. Ze doen dat vooral overal maar eerst in hoekjes, kantjes, spleetjes en van daaruit gewoon verder.

Op zich kunnen veranderen ze niets aan de plant, ze worden pas hinderlijk als ze grote delen gaan overgroeien, bij bonsai zullen ze zeker sneller hinderlijk zijn dan bij gewone bomen

korstmossen hebben ook hun nut en functie en zijn verder zeker niet 'schadelijk'. Je kunt ze gewoon afkrabben.

Op het eerste zicht zie ik zeker al groot dooiermos (die gele), één van de meest courante.

di, 25/05/2010 - 18:43
Starrlee

Dank je Yves voor de uitleg.
maar het is niet enkel op de kale stukken, mijn boom staat er helemaal vol van en dat idd in 1 jaar tijd :-(
hij heeft een tijdje ook denk ik wat te weinig licht gekregen omdat hij dicht tegen een struik stond, vandaar het weinige blad dacht ik......
Kan ik nu iets doen daartegen? een middel om dat mos weg te doen?
want het lijkt me onbegonnen werk om dat allemaal nu met een pincet te gaan verwijderen.....misschien ook eens goed snoeien en zorgen dat er veel licht op komt?

Groetjes,
Rosita

Mos op de takken
wo, 26/05/2010 - 11:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

het mos heeft de neiging wat te verminderen tijdens de warmere zomermaanden met veel zon...

een pincet moet je er niet bijhalen hoor, maar toch is het manueel wel te doen, een karweitje, maar neem een zachte tandenborstel en ga u gang zou ik zeggen... het komt er vrij vlotjes af, zeker als de zon er enkele daagjes heeft kunnen op zitten.

een middel tegen korstmossen? misschien wel, ga eens te rade bij de vakhandel als je werkelijk gif wil gaan gebruiken. Misschien is er ook wel iets biologisch bij, al betwijfel ik het.

Er zullen misschien ook wel middeltjes uit grootmoeders tijd bestaan, maar die ken ik niet.

In ieder geval, een beetje korstmossen op oudere en iets grotere bonsai vind ik persoonlijk niet misstaan, het heeft zeker de indruk van een oude knoestige bonsai. Je moet ze alleen op tijd in bedwang houden.

Het is dus dan ook duidelijk dat je eerst je bonsai heel lang hebt laten overwoekeren, en nu een wondermiddel zoekt, desnoods giffen gaan gebruiken.

Probeer eens een uurtje of twee werk met een tandenborstel, nadien zul je je bonsai misschien ook meer en tijdig gaan inspecteren, onderhouden, verzorgen...

succes

wo, 26/05/2010 - 13:10
Starrlee

Hartelijk dank voor het uitgebreide antwoord. je hebt idd gelijk dat ik het te lang heb laten gebeuren. gisteren ben ik er al een uurtje mee bezig geweest, maar er is nog veel werk aan.
Vandaag regent het, dus niet ideaal meer om eraan verder te werken......

van zodra het droog is zal ik er verder met handarbeid aan werken, ja chemische middelen heb ik ook niet graag, maar ik dacht eerder aan iets biologisch. Ik zal in de toekomst mijn boom wat beter in het oog houden, hij is dan ook al 18 jaar bij mij :-)

Groetjes,
Rosita

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag