oude berk bonsai

19 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 13/04/2017 - 02:07
gladiator

oude berk bonsai

Hoi uitjes , Heb een aantal maand geleden bij een vriend zijn tuin , een omgevallen berk verwijderd. Nu zag ik dat de stam nog ok was en heb de stam tot 30 hoogte ingekort met als doel een bonsai te maken.Heb de wonden en rotte plekken behandeld en wortelsnoei uitgevoerd. Ook heb ik enkele dikke takken laten zitten[een daarvan wil ik latewr gebruiken als nieuwe top.De boom loopt goed uit en ik laat dat maar evven zo.Volgend jaar voorjaar zal ie volop in de nieuwe takken en uitlopers staan. Mijn vraag is: op welke manier en volgorde kan ik het best met deze mooie stam een bonsai beginnen te maken. Alvastr bedankt.

oude berk bonsai
zo, 23/04/2017 - 18:34
Diezemer

Vanaf 1 foto is dat moeilijk te beoordelen maar wat ik er nu van kan zien zou ik hem eind mei half juni terug snoeien tot op ongeveer de rode lijn.

oude berk bonsai
wo, 26/04/2017 - 15:57
Diezemer

Het zal inderdaad moeilijk worden om zo een grote snoeiwond dicht te laten groeien, maar met een goede verzorging en volharding kun je toch een heel eind komen. Door tijdens het groeiseizoen enkele keren de rand van de wond heel licht iets aan te snijden bevorder je de aanmaak van cambium telkens weer aanzienlijk. Toegegeven, je bent een paar jaar bezig, maar is bonsai niet iets van geduld hebben. Grote snoeiwonden tip ik een paar keer per jaar even aan met een sterk verdunde blanke matte lak op waterbasis, werkt prima en ziet er ook nog eens natuurlijk uit. Wel even heel goed laten drogen vóór je de boom weer nat laat worden. Kleine snoeiwonden die normaliter vrij snel dicht groeien stip ik een paar keer aan met olijfolie.

za, 29/04/2017 - 01:44
gladiator

Dank u voor beide reakties En waar ik zeker wat aan heb maar enkele vragen ook. De foto is nu van andere kant boom en zoals u ziet zit op de boom een jaren oude wond die zich goed heeft hersteld en de boom loopt goed uit [zelfs op de stam] alleen de tak [die u als voorbeeld tekening] heeft laten zien [waar de boom zich verder zal ontwikkelen] heeft ook veel groei , behalve aan de onderkant tak en grens stamak.Daar ontstaat geen enkele groei. En ik weet niet of dat zich hersteld en zo niet , is dit een probleem? Want de twee dunnere takken aan de andere kant hebben veel scheuten en tak groei op deze plek, feit is echter dat deze berk nooit een natuurlijke en specifieke berk uiterlijk zal krijgen. Ik pieker dan ook welke weg ik met deze boom moet inslaan. Welke stijl er mogelijk is en deze ook haalbaar is. Ik hoop dat u mij daarin zou kunnen helpen. Alvast bedankt

oude berk bonsai
za, 29/04/2017 - 02:47
Diezemer

Het is heel moeilijk zo niet ondoenlijk om vanaf foto’s een boom echt goed te beoordelen. In eerste instantie zou ik dus doorgaan zoals ik al aangegeven heb. Zou dit teveel problemen opleveren kun je ook voor een lagere zijtak gaan om die te laten uitgroeien tot een nieuwe top. Daarbij is het heel belangrijk dat er genoeg leven rond de snoeiplek zit zodat deze dicht kan groeien. Voorlopig alleen gaan werken met de mogelijkheden die er nu zijn en pas over een paar jaar na gaan denken welke kant je echt op wil met de mogelijkheden die er dan zijn.

za, 29/04/2017 - 03:07
gladiator

Hoi alweer, Toch nog wat vragen betreft uw advies om de berk in juni flink terug te snoeien[zie uw aanwijzing op foto]ik was eigenlijk van plan om de boom een jaar te laten herstellen en flink te laten groeien zodat daardoor de wortels [hebben ook een flinke snoei gehad] herstellen en rondom de voet nieuwe wortelgroei gaat komen.Of is uw advies toch wel mogelijk te doen met de boom?En als de boom inderdaad zich gaat ontwikkelen met een tak , welke stappen ik ga volgen en welke vorm of stijl bv moet ik de tak later inkorten? Of dien ik zoveel mogelijk groei op de tak stimuleren?En doordat ik nog niet weet welke stijl ik met de boom kan bereiken daarom nog wat foto,s van de tak groei rondom de boom

oude berk bonsai
za, 29/04/2017 - 03:10
gladiator

foto

oude berk bonsai
za, 29/04/2017 - 03:12
gladiator

foto tak groei midden boven stam

oude berk bonsai
za, 29/04/2017 - 03:29
gladiator

foto geheel

oude berk bonsai
za, 29/04/2017 - 04:46
gladiator

Beste Diezemer, Bedankt, alweer voor uw goede tips en adviezen en ja het is inderdaad lastig om dmv de door mij gemaakte foto,s [is niet mijn sterkste kant]een goed beeld te krijgen.daarom vind ik het bijzonder aardig van u , dat u me toch op weg helpt met dit nieuwe boom projectje van me. Ik ben nu 2 jaartjes bezig met bonsai[een beginner dus] en het is zowat wel een passie aan het worden. Het vergt zoveel kennis en vaardigheden . En ik probeer zo veel mogelijk te leren door allerlei technieken en vaardigheden te leren.En inderdaad u heeft gelijk dat vaak geduld en tijd vergt.En doordat ik nog maar 2 jaartjes bezig ben bestaat m,n overgrote deel van m,n verzameling uit verschillende [jonge] bonsai,s die hoofdzakkelijk nog in de volle grond en in trainings kistjes staan. Ik heb al wel een klein aantal bonsai,s gekocht bij kwekers.Maar het leukst vind ik toch [door vallen en opstaan] om dmv van zaailingen,en ruw materiaal [wat ik meestal vind of krijg van mensen die hun tuinen opknappen] M,n grootste prestatie [die niet is mislukt]is een vuurdoorn marcot die ik vorig jaar uit een oude afgedankte struik mocht halen. De vuurdoorn staat nu in een zelf gemaakt kistje en heeft zelfs gebloeid dit voorjaar.Maar hij heeft nog geen vorm snoei gehad omdat ik wacht op een dikkere stam en wortelvoet.

oude berk bonsai
zo, 30/04/2017 - 03:51
Diezemer

Ik had niet goed begrepen dat deze boom nog maar kortgeleden opgepot is. In dat geval is het beter om hem minimaal één tot twee jaar met rust te laten en afwachten hoe hij zich hersteld. Daarna pas gaan beslissen welke richting je er mee op kan. Bedenk wel dat berken lastige bomen voor bonsai zijn en het zeer waarschijnlijk geen topboom zal gaan worden maar je kan er wel veel heel veel ervaring mee opdoen.
P.S. Meld je eens aan op https://tinyurl.com/yxmune8g daar zit iemand die veel ervaring heeft met berken en daar is veel informatie te vinden over Bonsai in het algemeen.

di, 02/05/2017 - 21:00
gladiator

Hio mr. Diezemer,
Inderdaad de berk zit dit jaar in een ruime pot en mijn gedachten gingen ook naar eerst een herstel van een paar jaar.Ik zal uw advies dus opvolgen. De site waar in u mij door verwees is pas half mei weer stand-by.Ik heb nog wel een paar vragen over een paar bomen die ik uit dezelfde periode en tuin heb gehaald.Bij een boom heb ik de stam meteen op 25 cm ingekort en heb twee takken laten staan. Ik vermoed dat het een els of es is maar weet dat niet zeker, zou u me aan de juiste boomsoort kunnen helpen?Ook deze boom loopt heel goed uit [zie eerste foto] Derze pre bonsai heeft niet veel wonden en is een stuk jonger , betekend[gezien de vele uitlopers] dat ik deze ook met rust laat of kan ik wat eerder aan de slag?De andere boom [zelfde periode en tuin] is de stam wat hoger en heb wat takken laten staan om verdere uitloop te stimuleren. Dat lukt en nu lopen er scheuten op stam en takken flink uit. Ook deze boom kan ik niet bepalen welke soort het is, heeft u een idee [zie 2de foto]

oude berk bonsai
di, 02/05/2017 - 21:03
gladiator

fot,s 2de boom

oude berk bonsai
di, 02/05/2017 - 21:05
gladiator

foto, uitlopers stam

oude berk bonsai
di, 02/05/2017 - 21:07
gladiator

foto uitloop

oude berk bonsai
di, 02/05/2017 - 21:25
gladiator

uitloop op takken [die zijn blijven staan om sapstroom en scheut ontwikkeling en wortelgroei te stimuleren

oude berk bonsai
di, 02/05/2017 - 21:27
gladiator

foto

oude berk bonsai
wo, 03/05/2017 - 16:04
Diezemer

Kan nog net even, sta op punt van vertrek en ben er pas half jun. weer. Ook deze zou ik eerst nog een paar jaar lekker laten groeien.

wo, 03/05/2017 - 23:00
gladiator

Bedankt biezemer en nog een fijne vakantie

oude berk bonsai
Onderwerp gesloten