Schimmel op aarde/mos

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 07/08/2010 - 16:22
arfarf15

Schimmel op aarde/mos

Ik heb sinds vorig jaar zomer een carmona waar op de aarde/mos schimmel begint te ontstaan.
Boompje heeft ook last van wolluis wat ik probeer te stoppen door het aan te stippen met olie. Lijkt dat ik dat niet kan stoppen omdat er telkens nieuwe eitjes uit komen ...... ? Maar goed ik heb dat in de hand. Hij gaat niet dood daardoor maar helemaal vrij is en ander verhaal. Regelmatig dompel ik hem en spuit alles schoon zodat alle afscheiding van de wolluis afgespoeld wordt.

De laatste weken begint de schimmel erger te worden. Door de mos blijft het daar vochtig dus ik weet niet goed hoe dit op te lossen.

Schimmel op aarde/mos
za, 07/08/2010 - 17:00
Jacqui-frl

De totale omgeving van je Carmona is te vochtig.(Hierdoor ontstaat schimmel) Ik zou hem verpotten (om wortelrot te voorkomen) of de grond iets uit laten drogen. (Dus even niet dompelen of spuiten, eventueel bij het spuiten de grond/pot afdekken) De wolluis zou ik verwijderen met een pincet of satéstokje; in ieder geval geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, waardoor de bonsai kwetsbaarder wordt.

za, 07/08/2010 - 17:07
arfarf15

Het is dus echt een vochtigheidsprobleem en geen ziekte .... ?
Lijkt me inderdaad ook maar ben geen expert.

Ik zie geen echte verbetering als ik de intervallen van het dompelen vergroot dus vandaar dat ik aan een ziekte dacht. Grond moet redelijk droog zijn wil de schimmel weggaan lijkt. Op dat moment verdwijnt het mos ook.

wo, 18/08/2010 - 17:54
arfarf15

Ben inmiddels 10 dagen verder en vrijwel geen water meer gegeven maar het lijkt er op dat de problemen alleen maar erger worden.
Mos voelt niet vochtig meer aan en lijkt te verdrogen,dood te gaan door de droogte.
Is dit echt een schimmel door vocht of is er mogelijk een ander probleem? Kan het een ziekte zijn?

De pot leent zich er niet echt voor om de kluit er even uit te halen en te kijken hoe die er uit ziet. Advies hierover graag ...
Bang dat ik de kluit verder kapot maak. Stinkt niet!

Schimmel op aarde/mos
wo, 18/08/2010 - 17:55
arfarf15

nog een foto

Schimmel op aarde/mos
wo, 18/08/2010 - 17:55
arfarf15

nog een foto

Schimmel op aarde/mos
wo, 18/08/2010 - 17:55
arfarf15

nog een foto

Schimmel op aarde/mos
wo, 18/08/2010 - 20:30
Subotai

Je moet de grond zo af en toe uit laten drogen maar dan zonder dat de plant zelf ook uitdroogt. Dan krijgt schimmel geen kans.
Ik dacht dat de mos voor meer kans op schimmel zorgt.

Je zou met een fungicide kunnen sproeien. Maar dan moet je precies weten welke stof je nodig hebt.

do, 19/08/2010 - 17:07
Jacqui-frl

Ik zou nu de bovenste laag aarde incl. het mos verwijderen. Een nieuw laagje aarde toevoegen en opnieuw normaal water geven; de schimmel zit hem waarschijnlijk in de bovenste laag.

do, 19/08/2010 - 18:48
arfarf15

Dank voor jullie reacties.
Het is mij niet duidelijk wat het nu precies is. De afscheiding van de wolluis schijnt roetdauw te kunnen gaan vormen maar ik zie niks zwarts. Het lijkt erop dat het inderdaad iets met de wolluis te maken heeft omdat er op dit moment een opleving lijkt te zijn van dit tuig :). De laatste keren dat ik hem onder de douche schoonspoot heb ik de kluit afgeschermd waardoor het mos niet is schoon geslpoeld .... Ik denk even hardop.
Er is verder niet veel veranderd in het water geven de laatste tijd dus mijn 1e indruk lijkt niet te zijn dat het te vochtig is. Zou nu ook moeten sterven lijkt mij. Is op dit moment toch aardig droog het mos. Bijna dood zelfs. Wel jammer. Was er wel trots op .... het mos. Maar ook het boompje. Groeit als een tierelier. Hoop 'm niet kwijt te raken.

Nog tips hoe de kluit heel uit deze pot te krijgen en even een kijkje te nemen?

Onderwerp gesloten