Snoeien van Ficus Ginseng

26 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 01/07/2009 - 13:54
Ficus Ginseng

Snoeien van Ficus Ginseng

Hallo iedereen,

Ik heb een aantal maanden geleden een Bonsai Ficusinfo-icon Ginseng gekregen.
Deze groeit erg goed. Er komen veel nieuwe takjes. Maar ik wil de bonsai graag een bepaalde vorm laten houden. Dus ik knip ze telkens weer bij. Nu beginnen alle topjes af te sterven en een andere tak is helemaal afgestorven. Hoe komt dit, moet ik ze laten uitgroeien en dan pas knippen?
Of is er een bepaalde tijd in het jaar dat je je bonsai moet snoeien en daarna niet meer? Of is hij misschien ziek? Ook zit er al een tijdje schimmel op de pot. Als ik dit weghaal zit het er de volgende dag weer. Weet iemand hoe ik deze problemen op kan lossen? Alvast heel erg bedankt!
Met vriendelijke groet,
Ficus Ginseng

wo, 01/07/2009 - 16:34
Onetreehill

Misschien is verpotten een optie. Vaak zie je schimmel ontstaan omdat de potgrond te vaak veel te nat blijft en met hogere temperaturen heb je grote kans dat schimmel ontstaat. Haal alle potgrond weg en spoel evt. de wortels uit. De ficusinfo-icon weer oppotten in nieuwe potgrond en de pot eerst goed schoon maken. Dat er zomaar een tak afsterft en ook alle topjes kan er dus aan liggen dat de grond veel te nat is. Snoeien kan het hele jaar door en als het goed gebeurt hoeft dit niet tot problemen te leiden. Denk eerder dat e.e.a. te maken heeft met de te natte grond en de daardoor ontstane schimmel. Als de ficus weer is opgepot een poos met rust laten en niet direct weer beginnen te snoeien en ervoor zorgen dat de grond nooit te nat wordt, matig vochtig is beter.

OTH

zo, 12/07/2009 - 22:54
oomkoen.nl

Ik heb dan ook een vraagje over mijn Ginseng.
Hoe snoei ik hem eigenlijk? Nieuwe blaadje komen steeds aan de uiteinden van de takken. En het lijkt dat de oudsten langzaam weggaan. Zodat je een tak aan het begin kaal hebt en het uiteinde vol met blad.
Ik wil mijn Ginseng graag compact houden dicht bij de grote wortel.

Snoeien van Ficus Ginseng
ma, 13/07/2009 - 15:27
Ficus Ginseng

Bedankt voor de informatie OTH,
Ik heb nog een paar vragen. De schimmel die op de pot zat is helemaal hard geworden en ik krijg het niet meer van de pot af. Is het erg als ik dit laat zitten of is het beter een nieuwe pot te kopen? En wanneer kan ik hem het beste voeden? Ik geef hem nu water met een beetje Pokon elke maandag. Dit doe ik door in een wasteiltje 1 liter water te doen, anders komt het water niet bij het gat onderin de pot, daar zet ik hem in en dan laat ik hem een kwartier staan. Is dit te veel? Alvast bedankt,
Met vriendelijke groet,
Ficusinfo-icon Ginseng

ma, 13/07/2009 - 15:29
Onetreehill

Het is een beetje een bravery test en je moet het durven, maar snoei eens takken tot de helft terug. Weldra zul je zien dat er nieuwe uitlopers worden gevormd met als resultaat een boom met volop nieuw loof en uiteindelijk een mooie volle kruin.

OTH

ma, 13/07/2009 - 15:48
oomkoen.nl

Gewoon knippen dus. En het verbaasde me een beetje dat je de Ginseng wel het hele jaar door kunt snoeien. We gaan het eens proberen.

@FG: Is onderdompelen niet teveel van het goede? Ik meende dat de Ginseng absoluut niet teveel water mag hebben. Nu vind ik eigenlijk ook dat de Ginseng een hele gemakkelijke plant/boom is. Hij heeft bij mij wel eens weken droog gestaan. En deze lente/zomer staat hij bij mij buiten in de volle zon en heeft ie iedere bui de afgelopen weken opgedronken. (Moet er wel bij zeggen dat ie twee maanden terug een nieuwe pot heeft gekregen en dat ik zeker weet dat de afwatering onder in de pot voor elkaar is.)

Wat ik wil zeggen is dat de Ginseng best wel wat kan hebben. Maar als het aan mij ligt blijft de grond een beetje vochtig, meer niet.

ma, 13/07/2009 - 15:59
Ficus Ginseng

Hallo oomkoen,
Staat hij bij u buiten sinds u hem kreeg of heeft u hem eerst binnen gehouden? Hoe verzorgt u hem eigenlijk? Heeft u misschien nog tips voor me want hij heeft helemaal niet zoveel bladeren als die van u. En ik zou het erg mooi vinden als mijn ficusinfo-icon wat meer bladeren zou krijgen. Mijn ficus krijgt ook heel veel lange takjes die erg snel groeien en buiten zijn vorm groeien. Wat doet u met zulke takjes? Als ik ze afknip zijn ze binnen een week weer zo groot. Alvast bedankt

ma, 13/07/2009 - 16:19
oomkoen.nl

U mag wel jij zeggen hoor..

Om mij even bescheiden op te stellen zit ik nog in het prille begin van het bonsai wereldje. De Ginseng heb ik vorig jaar (eind zomer) gekocht bij een bouwmarkt (aanbieding).
Tot de huidige warme periode heeft hij binnen gestaan. Want het is eigenlijk een binnen plant/boom. Althans ik heb gelezen dat hij best buiten mag staan, maar een een koude winter zou killing voor het beestje zijn.
Verder probeer ik de grond gewoon vochtig te houden en krijgt hij om de week, of iets vaker wat water. De afgelopen regen weken heeft hij wel erg veel water gekregen.
Ik heb wel een flesje bonsai pokon, maar heb dit nog maar één keer gebruikt. Ik zou een halve dosering om de twee weken doen..

ma, 13/07/2009 - 16:39
Ficus Ginseng

Hallo,

Ik begin ook nog maar net in de bonsaiwereld en heb er daarom ook nog niet zo heel veel verstand van. Maar geef jij ze water van boven of ook dompelen? En is de volle zon op je ficusinfo-icon niet slecht of moet je hem eraan laten wennen? En gaat hij niet dood van het regenwater of is dat juist goed voor hem? Alvast bedankt

ma, 13/07/2009 - 16:51
oomkoen.nl

Ik dompel nooit. Ik geef gewoon een beetje water. Het komt me er ieder geval nog niet onder uit de pot lopen. Regenwater slecht? Nah, dat gaat er bij mij niet in. Kan me overigens ook niet voorstellen dat kraanwater slecht zou zijn.

Over de volle zon zou ik nog kunnen twijfelen of dat echt wel goed is. Misschien dat iemand mij kan verbeteren. Plantje gaat er in ieder geval niet kapot aan.

ma, 13/07/2009 - 19:33
Ficus Ginseng

Bedankt voor alle informatie,
Maar nog even een vraag over het water geven.
Wanneer geef jij ze water? 1x in de 2 weken?
Of als de grond droog is? Ik zet mijn ficusinfo-icon vanaf nu ook buiten en ik hoop dat hij dit aankan. En hoelang denk je dat hij in de zon staat? Van 's morgens tot 's avonds of staat hij na de middag in de schaduw? Heb je eventueel nog tips? Bedankt

ma, 13/07/2009 - 20:49
oomkoen.nl

Nog meer tips¿

Tja ik kan wel meer gaan verzinnen, maar dan praat ik volgens mij ook mijn geringe kennis voorbij. Zoals ik eerder zei, water geven doe ik wekelijks of iets vaker (om de vijf dagen). Laat ik het zo zeggen, in een warme droge periode geef ik wat meer water. Afgelopen week met veel regen heb ik geen water meer gegeven.

Qua pure info. Zoek raadpleeg even een zoekmachine. Je kunt er zoveel over vinden/lezen. Ook op dit forum is dit niet het eerste bericht over de Ginseng. Verder heb ik de volgende url's als favorieten opgeslagen:
https://tinyurl.com/y3bdqc5b
https://tinyurl.com/yytdb2oy

(laatste link, zonder een spatie tussen t.)

di, 14/07/2009 - 01:48
Onetreehill

Ik lees nu eigenlijk pas dat de schimmel waar hier over gepraat wordt op de pot zit i.p.v. op de potgrond. Dan is het dus kalkaanslag veroorzaakt door te hard leidingwater en dit is eenvoudig te verwijderen met een doek gedrenkt in azijn. De kalk is dan in no-time verdwenen en hoef je geen nieuwe pot aan te schaffen.

OTH

di, 14/07/2009 - 12:50
Ficus Ginseng

Hartstikke bedankt voor alle informatie OTH en oomkoen.
Ik heb er erg veel aan en ik zal m'n best doen de ficusinfo-icon
goed te verzorgen. Heel erg bedankt

wo, 05/08/2009 - 22:08
irmandre

Beste allemaal,

Ik heb ook een vraagje over takjes aan de Ficusinfo-icon Bonsai.
Afgelopen december heb ik de plant verkast om de kerstboom neer te kunnen zetten. Stom achteraf, want na terugplaatsing begonnen de bladeren te vallen. Zo erg zelfs dat ik dacht, dat de Ficus doodging. Sinds een paar maanden komt er weer leven in. Eén tak is geheel afgestorven en geeft nu een kale ruimte. Iets eronder is een nieuw takje gaan groeien, hiervan zou ik een mooie tak willen maken met aan de top een kroon blaadjes.
Hoe maak ik van dit gewone takje een stevige tak met alleen aan het uiteinde bladeren?
Dit is voor het eerst dat ik het doe, wie helpt mij?

Alvast bedankt, groeten van Irma

vr, 07/08/2009 - 12:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Irma, als je bovenstaande info leest weet je al heel veel.

vr, 07/08/2009 - 12:41
irmandre

Nou eigenlijki niet, want de vraag die Ficusinfo-icon Ginseng stelt op 13-07 over de lange dunne takjes wordt niet beantwoordt en dat wil ik nu juist graag weten. Bovenstaande gaat meer over water geven en dat soort zaken.
Mijn specifieke vraag is, hoe ik een dun takje een mooie tak kan laten worden. wanneer en hoe moet ik dan snoeien?

Groeten Irma

vr, 07/08/2009 - 13:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onetreehill op 13-07
Zie ook:
https://tinyurl.com/yxnr3gvd

(even de spaties verwijderen)

vr, 07/08/2009 - 18:13
irmandre

Hallo,

Ik heb gekeken op het door u verwezen forum maar kom niet echt tot een antwoord. Misschien verwoord ik me niet duidelijk.
Op de foto hieronder ziet u een nieuwe scheut, hij is nog erg dun er wordt steeds langer.

Snoeien van Ficus Ginseng
vr, 07/08/2009 - 18:14
irmandre

Ik wil hem tot een dikkere tak zoals hieronder uit laten groeien, hoe doe ik dit?
Groeten Irma

Snoeien van Ficus Ginseng
vr, 07/08/2009 - 19:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zo'n tak laat je gewoon groeien; niet terugsnoeien. Het duurt wel een paar jaar.

za, 08/08/2009 - 12:42
Ficus Ginseng

Hallo iedereen,

Ik heb ook precies hetzelfde probleem als Irma.
Greenconnection zegt dat je de takjes uit moet laten groeien,
maar dan groeit de ficusinfo-icon helemaal uit zijn vorm waar ik hem in wil houden.
Ik kort ze nu telkens weer in maar ze blijven omhoog schieten.
Wat kan ik het beste met ze doen?

za, 08/08/2009 - 12:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Irma vroeg ook om iets anders, dan jij, Ficusinfo-icon Ginseng. Als het model wil blijven behouden dan moet je blijven inkorten.

za, 08/08/2009 - 21:32
Onetreehill

Hallo Irma,

Het is precies zoals al eerder is gesteld, gewoon laten groeien. Wil je dit takje wat voller laten worden dan moet je wel het topje eruit halen anders wordt het een spichtige lange staak. Maar om eerlijk te zijn, dat takje hoort daar niet te zitten! Het bederft uiteindelijk het algehele beeld van dat boompje. Dus om het boompje goed in z'n vorm te houden moet je dat twijgje gewoon wegsnoeien.

OTH

za, 08/08/2009 - 21:38
irmandre

Hallo,
Ja, ik weet dat het takje er eigenlijk niet hoort te zitten. Op de hoofdstam zijn wat takken doodgegaan, evenals een stukje van de kroon.
Ik heb de dode tak tot aan de stam weggehaald om te kijken of er toch nog leven in zit, dit was echter niet het geval.
Hoe kan ik dan op een andere plaats een nieuwe tak kweken?

Groeten Irma

za, 15/08/2009 - 16:18
Onetreehill

Irma,

Je zou een tak kunnen enten op een plek die je aanstaat maar eigenlijk alleen te doen door gevorderden in die materie. Maar soms ontstaan er spontaan nieuwe uitlopers op een plek waar je ze graag zou willen, dus even geduld hebben en wie weet wat wer nog gaat gebeuren.

OTH

Onderwerp gesloten