Styling Lariks

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 16/08/2012 - 19:03
conniefrere

Styling Lariks

Dag allen,

Het begon met de aanschaf van een ficusinfo-icon waardoor mijn interesse voor bonsai werd gewekt en ik vervolgens urenlang bonsaifora, blogs, youtubefilmpjes en infopagina's bekeken. Nu is het erg leuk om te zien hoe andere dat allemaal zo mooi kunnen, maar je wil dan zelf aan de slag.

Ik besloot dus bij een bonsaikweker op bezoek te gaan en een boompje mee te nemen. Onderstaande Europese Lork is degene waar ik mijn tanden in wil zetten. Volgens de kweker is het een boom uit de natuur en staat die al twee jaar in de pot.

Aangezien het al ver in de zomer is heb ik niet veel gedaan behalve wat takken onderaan weg gehaald en water geven. Ik kijk er vaak naar want ik vind het een leuk boompje.

Nu echter de hamvraag: Hoe begin ik nu met styling staks in de winter?
Ik heb bij de foto's nummers gezet en letter. Eigenlijk zou ik het mooi vinden om twee stammen te hebben, 1 en 2 laten zoals ze nu zijn. Dan heb je aan stam 1 takken a, b, c, d, e en f. Volgens de regels van het bonsaien moet c of d weg want die zitten op de zelfde hoogte van de stam, maar welke dan die naar voren steeks, of die naar achteren, of allebei? Ik kan maar niet kiezen, maar er zal iets moeten gebeuren anders wordt dat daar op die kruising na verloop van tijd een dikke knobbel. Tak b moet weg, want die kruist d, niet mooi. En tak a kruist stammetje 2, of zal ik die nog even laten zitten om daar op die hoogte de stam wat aan te dikken?

Het grootste probleem, qua keuze dan, vind ik takken e en f. Dit is een opsplitsing van stam 1. In mijn ogen moet er 1 verdwijnen om een enkele stam te krijgen, maar welke? Tak e loopt mooi mee met stam 1, maar f heeft weer veel zijtakken.

Goed het is een heel verhaal geworden. Als ik ergens de plank heb mis geslagen in mijn verhaal met betrekking tot bonsai regels en plantkunde, mijn excuses ik ben nog maar een broekie. Ik heb niet de illusie een kant-en-klare oplossing of antwoord te krijgen, maar tips zijn meer dan welkom. Het is de bedoeling dat ik deze boom nog lang ga verzorgen en zo mooi mogelijk probeer te maken. (Niet voor shows, voor mezelf, maar wel dat andere ook zien dat het een bonsai is en geen kortgewiekte boom in een pot)

Ik hoop dat jullie wat leuke reacties en tips hebben.

Groeten, Jan

Lariks voorkant

Styling Lariks
do, 16/08/2012 - 19:04
conniefrere

Lariks achterkant

Styling Lariks
do, 16/08/2012 - 19:05
conniefrere

Lariks stam 1

Styling Lariks
do, 16/08/2012 - 19:06
conniefrere

Lariks stam 2

Styling Lariks
vr, 17/08/2012 - 20:02
crataegus

ik vind het geen makkelijke...afgaand op de foto's

wat IK zou doen:
- hier en daar enkele van die lange takken (verlengden van de stam, die paar op dezelfde plaats) helemaal wegnemen, en zo het boompje drastisch inkorten. Dan zou ik stap 1 gedaan hebben, ingekort om wat meer tapsheid te krijgen
- als stap 2 zou ik de boom meerdere jaren nieuwe scheuten en loof laten kweken, in die pot (want uitplanten zal je niet meer doen?) en terwijl goed blijven bemesten
- na 2 à 3 jaar, zou ik pas aan bedraden en definitieve takkenselectie beginnen denken

vr, 17/08/2012 - 20:45
conniefrere

Hoi,

Het is inderdaad natuurlijk erg lastig uitgaande van de foto's. Maar goed, bedankt voor je tips.
Ik denk dat ik het als beginner ook vooral lastig vind om veel te snoeien, terwijl dat misschien
wel allerlei mogelijkheden creeërt. Ik denk dat ik sowieso je raad volg met betrekking tot meer
loof en dit zeker voor die stam 2.

Ben benieuwd of er nog andere tips binnenkomen.

Groeten, Jan

PS Leuke blog heb je trouwens!

vr, 17/08/2012 - 20:49
conniefrere

Oh ja Crataegusinfo-icon, vergat ik nog te zeggen. Ik wilde de boom inderdaad niet meer in de volle
grond planten. Qua dikte van de stam vind ik hem prima.

ma, 20/08/2012 - 22:34
crataegus

Dank voor de 'blogcomplimenten'. Per toeval heb ik een (japanse) larixinfo-icon in de aanbieding :-D

Onderwerp gesloten