superthrive

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 06/01/2011 - 17:42
dea

superthrive

Een vraag aan de bonsaïsten die hier ervaring mee hebben:

Ik weet dat je Superthrive NIET op een pinusinfo-icon moet gebruiken, aangezien de Mycorrhizae schimmel in de grond aangetast wordt door Superthrive.

Maar heeft iemand ervaringen met Superthrive op jeneverbessen?
Kun je superthrive wel op verzwakte / zieke jeneverbessen gebruiken om ze een extra boost te geven?
(nee, uiteraard niet nu, maar pas in het voorjaar)

grt,
DEA

do, 06/01/2011 - 15:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

........een extra boost..........

Vreemd; ik dacht toch altijd, dat het verzorgen van bonsai er op gericht was, zo langzaam mogelijk te groeien, om daarmee te bewerkstellen zo klein mogelijk te blijven?

do, 06/01/2011 - 16:54
MeijerN

Dea,
Een gezonde boom kan het m.i. heel goed doen zonder dit preparaat. Heeft je jeneverbes het afgelopen seizoen dusdanige tekenen van zwakte vertoond dat je het daarom wilt toedienen?
In het algemeen wordt dit middel bij pas verpotte en/of zwakke bonsai toegepast en heeft een gezonde boom het niet nodig.
Ik heb het middel nog nooit gebruikt voor mijn bomen en of het al dan niet zonder risico toegediend kan worden aan een jeneverbes kan ik je helaas geen antwoord op geven.

Gr. Nick

do, 06/01/2011 - 17:41
dea

@ GC:
helemaal mee eens,
wat ik bedoel met extra boost, is inderdaad omdat een van mijn jeneverbessen er slecht uit ziet. vandaar dat ik denk dat hij wel een extra boost kan gebruiken.
Het is dus niet mijn bedoeling om hem zo snel en gr

do, 06/01/2011 - 19:45
bonsaiateljee

Superthrive is een wortelstimulator, dus heel geschikt bij verpotten, vermeerderen, marcotteren. Je kan daarmee bvb noodverpottingen doen tijdens de zomerperiode, bij uitgraven uit de natuur, enz...
Op dit vlak is superthrive echt onmisbaar en zeer gunstig voor planten.
Om de juniperusinfo-icon een boost te geven ben je beter met HB-101, een japans plantenextract ( cocktail van 3 boomsappen).Je kan het goed vergelijken met een bloedverdunner bij de mens, het produkt activeert de sapstroom.
Heeeel nuttig, veel heel positieve reacties bij mijn klanten, goede eigen ervaringen.
Tenslotte: het is wel de bedoeling om bonsai stevig, sterk te laten groeien. Pas dan kan je met snoeitechnieken snel mooie resultaten bereiken. Mestsof edg zijn dus een must!

do, 06/01/2011 - 21:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

klopt wat bonsai ateljee zegt...

ik heb er alleen ervaring mee met enkele inheemse boompjes die ofwel boost nodig hadden ofwel uiteindelijk in de vuilnisbak gingen belanden. Toegepast zoals voorgeschreven en 2 maand nadien stonden er terug bladeren en scheuten aan. Natuurlijk als je bonsai het slecht doet moet je eerst terug voor de beste omstandigheden zorgen (bijv. aangepaste grond...) en eigenlijk als laatste pas die Superthrive toepassen. Je wil dat natuurlijk niet zomaar doen zonder dat je es eerst kijkt wat je misdoet misschien.

In belgië mag dat in principe niet verkocht worden, wegens een bepaald hormoon dat er in zit. Je kunt het via internet enzo wel op de kop tikken...

vr, 07/01/2011 - 11:28
dea

Thanks ateljee en Yves,
hier kan ik wat mee.

Die HB-101 heb ik al eens gebruikt, maar dan enkel als blad bemesting toegepast.

Ik zal idd in het voorjaar verpotten en na enkele weken goed bemesten. En kijken hoe hij reageert. Daarna kan ik altijd nog een kleine oplossing Superthrive toedienen.
Het zal zoals ik begrijp geen schade aan jeneverbessen aanrichten, zoals dat wel bij naaldbomen het geval is / kan zijn.
De jeneverbes ziet er nu gewoon erg droog, dor en bruinig uit. Alleen helemaal binnenin is het loof mooi groen.
De watergift is zeer goed onder controle, daar kan het echt niet aan liggen.

za, 08/01/2011 - 10:43
francis

ik gebruik superthrive bij het verpotten en wortelsnoei van al mijn bomen
ik heb nog niets ondervonden op mijn pinussen dat het niet goed is
2ml op 5 liter water

za, 08/01/2011 - 11:48
bonsaiateljee

Dat superthrive niet goed zou zijn voor de myccorhiza van pinussen is een hardnekkig verzinsel dat reeds jaren meegaat en waar geen enkel argument voor te vinden is. Ook blijkt dit niet uit de jarenlange praktijk die bonsailiefhebbers met dit produkt hebben . Ook de Amerikaanse firma ontkent dit in alle toonaarden.
Maar toch is dit fabeltje onuitroeibaar.

ma, 10/01/2011 - 10:42
dea

dank jullie Francis en Ateljee,
dat fabeltje zat er bij mij dus ook nog ingebakken.
Goed te horen dat er mensen met ervaring zijn, die mij en anderen dit verzinsel hebben ontkracht !

Hier zijn we blij mee, op het Bonsai Forum !

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag