Ulmus (Chinese iep) gaat dood!

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 28/09/2011 - 02:03
Denis T

Ulmus (Chinese iep) gaat dood!

Beste,

sinds 2 weken heb ik een bonsaiboompje van 6 jaar oud gekocht.
Het is een Ulmusinfo-icon (Chinese iep), zo zegt het internet.
Ik kocht het boompje voor op mijn kot, waar ik 5 dagen op 7 vertoef (het weekend ben ik weg).
Reeds na 2 weken is mijn boompje aan het afsterven: De blaadjes krullen, worden hard of hangen door.
Op het internet stond dat dit bonsaiboompje van veel zon houdt en daarom zette ik het ook constant voor het raam waar het 's middags van volle zon en veel warmte kon genieten. Het is mijn eerste boompje, dus het is nog zoeken met het bewateren. Ik weet dus niet of ik dit goed doe. Ik geef het boompje iedere dag ongeveer 50 - 60 ml water met een spuit. Ik heb ook vloeibare meststof van DCM gebruikt. Op de verpakking staat dat ik 5-10 ml meststof / liter water mag gebruiken. Ik had de verpakking niet grondig gelezen en ik ben er zeker van dat ik veel te veel meststof gebruikt heb...
Ik gaf mijn boompje de vrijdagavond extra water, maar wanneer ik zondagavond het boompje terugzag stond het heel droog.
Ik had het boompje beter in de schaduw gezet.
Nu ben ik hopeloos, want ik zie mijn bonsaiboompje afsterven en ik weet niet wat te doen.
Is het de combinatie van te veel zon, te weinig en plots te veel water én te veel meststof die ervoor zorgt dat het boompje afsterft?
Je ziet hier ook een foto van het bonsaiboompje.
Hopelijk kunnen jullie me helpen en is het boompje nog te redden...

Groetjes,
Denis

Ulmus (Chinese iep) gaat dood!
wo, 28/09/2011 - 23:12
Draco

Misschien volgt nog herstel als je vanaf nu de vochtigheid op peil houdt, dat wil zeggen niet te nat of te droog. Zeker als de blaadjes verdroogt zijn kan teveel water schadelijk zijn voor de wortelkluit. Zon is prima als de plant buiten staat en genoeg water krijgt, in de zon achter glas is funest. Zodra er nieuw blad tot ontwikkeling komt, de watergift geleidelijk aanpassen. De kruin af en toe met de plantenspuit nevelen hoort er bij.

wo, 28/09/2011 - 23:37
Denis T

Hou ik de boom dus beter in de schaduw binnen (hem buiten zetten kan ik niet). Sommige bladeren worden reeds geel... Is er nog hoop?

do, 29/09/2011 - 15:44
MeijerN

Beste Denis,

De Ulmusinfo-icon parvifolia houdt van de zon, houdt van een matig vochtige potkluit, wil 1 x per 14 dagen wat vloeibare mest en houdt er ook wel van om af en toe beneveld te worden. Als de eigenaar van een Ulmus p. hieraan kan voldoen zal hij/zij er en hoop plezier aan beleven.
Echter...., alleen als deze boomsoort buiten staat, het is n.l. geen boomsoort voor binnen!
Staat zo'n boompje toch binnen en dan ook nog eens voor het raam waar de zonnewarmte extremer is dan buiten dan kun je wachten tot de problemen zich voordoen. Komt nog bij dat je dus qua bewateren en bemesten ook de nodige (beginners?)fouten hebt gemaakt.
Schudt het verdorde/dode blad af, zet de boom onder de kraan en laat het water zo lang lopen tot je het onderuit de pot ziet lopen.
Zet de boom dan op een lichte doch echt koele plek en geef dagelijks water, de grond moet licht vochtig aanvoelen.
Bemesten pas als je wat verbetering in de boom ziet maar dat kan wel even duren vrees ik.
Maar hoe dan ook, je kunt het nog zo goed (willen) doen, blijft een Ulmus binnen staan dan kun je verwachten dat je uiteindelijk toch weer problemen zult krijgen met de boom!
Al zullen de verkopers in de tuincentra het anders beweren!

Gr. Nick

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag