Ulmus Parvifolia achter openslaand raam

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 06/09/2009 - 23:21
Steem

Ulmus Parvifolia achter openslaand raam

Hallo allemaal,

Ik heb gister voor mijn verjaardag mijn allereerste bonsai gekregen. Naast de bonsai heb ik het boek Bonsai van Ken Norman gekregen welke ik momenteel aan het verslinden ben. Middels dit boek ben ik er inmiddels ook achter dat mijn bonsai een Chinese Iep is.

Nu lees ik dat deze bonsai zowel voor buiten als binnen geschikt is, en misschien is de vraag daarmee eigenlijk al wel beantwoord, maar ik vroeg me af; Kan deze bonsai er tegen om achter een openslaand raam te staan? Ik laat mijn kamer namelijk regelmatig luchten overdag en de bonsai staat op een tafeltje vlak achter dit raam. Ik kan me voorstellen dat het temperatuurverschil 's winters te groot is en dat ik hier rekening mee moet houden.

Met vriendelijke groet,
Steven

zo, 06/09/2009 - 23:31
PDL

Zelf heb ik ook een Ulmusinfo-icon Parvifolia en heb een keer gelezen dat deze soort wind goed kan weerstaan, ik heb namelijk ook een Sagarethia Theezans en die kan er weer niet tegen om op de tocht te staan.

PDL

ma, 07/09/2009 - 02:13
Steem

Dank voor uw reactie, maar wind lijkt me ook geen probleem. Het gaat me meer om het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur. Op mijn slaapkamer is het 's winters niet altijd even warm en meestal zo rond de 17 graden. Maar als ik het raam open zet overdag dan daalt dit natuurlijk na een tijdje richting buitentemperatuur. Nu heb ik het raam maar kort open staan, dus dat zal wel meevallen. Ik wil alleen weten of de bonsai tegen deze schok kan of dat ik hem beter even weg kan zetten.

ma, 07/09/2009 - 11:23
Jacqui-frl

Ik vind het niet slim; er is nl. een te grote wisseling in temperatuur en dat is nooit goed voor een plant/binnenbonsai.
Groetjes,
Jacqui-frl

ma, 07/09/2009 - 12:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

is vragen om problemen, omwille van schil contrast tussen kamertemperatuur en buitentemperatuur, en daarvoor hoeft het zelfs nog geen winter te zijn.

'wind' op zich is zo erg niet, maar er zal zeker een constante wind zijn van binnen naar buiten (warm naar koud) dus ook niet zo goed.

als het kan zou ik hem laten overwinteren in een koude veranda, koude serre buiten, of in onverwarmd tuinhuis of garage met genoeg licht. dan heb je wel de sierwaarde niet maar het is kiezen of delen, want vroeg of laat (eerder vroeg dan laat) zal hij er de brui aan geven als je hem houdt zoals hij nu staat. het zijn nog altijd levende planten en als je een situatie creëert die compleet onnatuurlijk is, gaat hij eraan geloven.

ma, 07/09/2009 - 14:13
Steem

Dat is min of meer wat ik ook verwachtte. Bedankt voor het antwoord. Ik kan er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om de ramen dicht te houden in de winter, want eigenlijk heb ik de plant het liefst gewoon op mijn kamer. Zoals je zegt, hij staat er wel voor de sier. En als hij dan de hele winter buiten staat vind ik dat wel wat jammer. Hij is ook specifiek gekocht voor binnen.

ma, 07/09/2009 - 16:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

ok, maar hou er wel rekening mee dat je moet zorgen voor koelere omstandigheden zodat hij ook een winterseizoen heeft.

heel het jaar door warm is niet goed, daar kunnen enkel de echte tropische en subtropische soorten tegen.

chinese iep heeft in de winter toch koudere omstandigheden nodig, anders zal dit het groeiritme verstoren met alle mogelijke gevolgen vandien.

ook rekening mee houden dat warmte door verwarming in de winter iets anders is dan de warmte door het weer die de binnentemperatuur ook verhoogt. Zorg ervoor dat je bij verwarming in de winter het vochtgehalte van de lucht ook wat bijregelt, zeker in de plaats waar de bonsai staat

ma, 07/09/2009 - 17:14
Steem

Ok, ik zal er rekening mee houden. Maar dat betekend dus dat mijn bonsai in de winter periode in de schuur moet komen te staan, en dat vind ik wel wat jammer. Hoewel, technisch gezien duurt deze periode ook maar 4 maanden, dus dat valt wel mee. Kan ik de bonsai voorbereiden op de winter zodat ik hem in de herfst en lente wel binnen kan hebben staan?

Onderwerp gesloten