Bepalen welke cactus

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 27/12/2004 - 17:04
Stevzn

Bepalen welke cactus

Hallo, ik vroeg mij af of er website bestond met een te volgen werkwijze om te bepalen welk soort cactus men heeft?

ma, 27/12/2004 - 17:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helaas .. ik denk niet dat zo een website bestaat. De diversiteit van cactusplanten (en vetplanten !) is zodanig groot dat er vrijwel geen eenduidige determinatiesleutel kan gegeven worden om zoiets te doen. Zoveel mogelijk cactusboeken raadplegen en vergelijken lijkt mij nog het eenvoudigste en daardoor gaandeweg de basiskenmerken van de verschillende geslachten proberen te onthouden .. of in dit forum een fotootje droppen wil ook nog wel eens helpen :-)

Willy

di, 28/12/2004 - 10:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt, Parodias , voor je antwoord.
Weet jij dan toevallig waar ik een overzichtje zou kunnen vinden rond die basiskenmerken van de verschillende geslachten?

di, 28/12/2004 - 12:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien is dit wat voor je

https://tinyurl.com/y3o4hz78

di, 28/12/2004 - 16:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Op https://tinyurl.com/7t2w4m8 staan vele mooie foto's. En als je denkt dat je cactus een Mammillaria is ga dan eens kijken op https://tinyurl.com/yyxwxunr. Op mijn website (https://tinyurl.com/y2a5jd53) staan ook een aantal foto's, maar momenteel ben, ik die site aan het hervormen dus er staan tijdelijk wat minder foto's op.
Verder https://tinyurl.com/p5gkc maar daar gebruiken ze een soort moderne classificatie die daarom niet altijd even correct is.
Heb je geen foto van je cactus?
Groetjes,
Pieter

di, 28/12/2004 - 16:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Willem .. heb je die taxonomy link uitgetest ? .. rare planten die je daar ziet :-) tenzij mijn browser het noorden verloren heeft ! :-)

Willy

di, 28/12/2004 - 18:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je moet gewoon daar onderaan een naam invoeren. Maar aangezien er maar 2 soorten onder Mammillaria staan kun je wel zeggen dat het een zéér onvolledige zoekmachine is. Om een volledige lijst van synoniemen te hebben wil ik je verwijzen naar de site van Henri Kuentz (https://tinyurl.com/yy4jbrcf). Dit is wel een commerciële site, maar voor zover ik weet de enige met zo'n uitgebruide synoniemenlijst...
Pieter

di, 28/12/2004 - 18:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

"parodia" ingevoerd .. resultaat .. zero
"notocactus" ingevoerd .. resultaat .. een entry?... page not found .. :-)
veel wijzer wordt je er voorlopig dus niet :-)

Willy

di, 28/12/2004 - 20:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jah Willy, wie zoekt er nu naar Parodia?
LOL

di, 28/12/2004 - 22:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

och ja .. hier en daar heb je zo een paar gekken he .. :-)

Willy

wo, 29/12/2004 - 18:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Pieter_cactus, ik heb niet direct een bepaalde cactus voor ogen maar wat ik eigenlijk zou willen weten is wat de basiskenmerken zijn. Wat onderscheidt een mammilaria van een discocactus bijvoorbeeld zodat men toch min of meer een leidraad heeft waar beginnen te zoeken. Of is het echt een kwestie van een immens fotografisch geheugen?

wo, 29/12/2004 - 19:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

voor wat de bolcactussen betreft .. tracht ergens het boek van Ron & Ken Preston-Mafham in te kijken (cactus encyclopedie)
Daar kan je veel kenmerken van de verschillende geslachten bekijken ..
Als je ergens een oud exemplaar van Backebergs Cactuslexicon kan op de kop tikken .. daar staan de kenmerksleutels van de geslachten in .. leesvoer voor fanatiekelingen hoor !

Willy

do, 30/12/2004 - 10:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Naast de boeken die Willy hier noemt, is een immens fotografisch geheugen ook meer dan welkom ;-) Want als je die boeken gewoon inkijkt en dan weer alles vergeet ben je nog niet veel verder hé.
En een beetje Latijn kan ook geen kwaad. Uit plantennamen kan je al veel afleiden hoe ze eruit zien: albiflora (witbloemig), Cephalocereus (Zuilcactus met cephalium), Astrophytum (stercactus) .......

Pieter

do, 30/12/2004 - 18:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Parodias,

Bij nader inzicht is de site een "beetje" een allegaartje, geeft wel een overzichtje van de plek van classificatie van een beperkt aantal cactussen en zeker geen handige vorm van determineren.
Ik hoop de volgende keer wat bruikbaarders aan te leveren... ;-)

Ik heb ook wat meer met bomen en struiken....

In ieder geval een gelukkig en prikkelend 2005 toegewenst aan alle cactusliefhebbers

do, 30/12/2004 - 19:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

geen probleem hoor maar laat je vooral niet ontmoedigen .. alhoewel een aantal cactus-geslachts-kenmerken wel ongeveer vast liggen meent de menselijke soort dat men steeds met andere classificatie en rangschikkingsmethoden moet opduiken. Dat maakt het voor de beginnende en gevorderde liefhebber er zeker niet makkelijker op, een aanknopingspunt zoeken in de oude(re) literatuur lijkt mij een redelijk ankerpunt om ergens te beginnen, later kan je het dan nog wel bijschaven .. en vergeet nooit cactussen en vetplanten zijn een enorm variabel allegaartje ... laat je dus nooit vangen door een "naambordje" :-) (ik heb bijzonder weinig "naamplaatjes" in mijn verzameling staan in die zin dat op de naamplaatjes meestal een zogenoemd "veldnummer" staat :-) zelden een echte plantennaam)

beste wensen voor 2005

Willy

Onderwerp gesloten