Crassula ovata ziek?

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 02/04/2007 - 18:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Crassula ovata ziek?

Ik heb een ca. 50 jaar oude crassulainfo-icon ovata. Hij is ca. 85 cm hoog. Sinds twee jaren heb ik hem in 'n grote pot met seramiskleikorrels gezet en hij groeide 't eerste jaar fantastisch; veel glanzend blad, dichter structuur.
Ook bloeide hij elk jaar in november, december tot februari.
Vorig jaar is bij mij de parketvloer opnieuw in de lak gezet en dat beviel de crassula niet; hij kreeg bruine vlekken op de bladeren en hij had veel bladverlies. Het " genezingsproces" is verder goed verlopen, maar sindsdien laat hij veel takjes en blaadjes vallen en hij ziet er ook niet meer zo goed uit als vorig jaar.
Het principe van de seramiskorrels is alsvolgt:
twee watermeters in de kluit geven aan wanneer de plant water nodig heeft. Je kunt zoveel water geven dat in de ca. 4 weken water bijgevuld moet worden. De pot is dicht van onderen.
Doe ik iets fout en zo ja, wat? 't Gaat me erg aan 't hart en ik zou 't vreselijkvinden als hij 't loodje legt.

ma, 02/04/2007 - 23:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Pas op met de watermeters van Seramis, die dingen slaan nergens op! Dat staat in iets minder duidelijke woorden zelfs in hun eigen folders. Zo moet de meter in de oude grond staan anders krijg je een uitlezing die veel droger aangeeft dan werkelijk het geval is. Zijn de meters meer dan 1 jaar oud zijn ze volgens de Seramis folder ook al niet langer betrouwbaar.
Zelf heb ik verschillende planten in de Seramis staan maar de meters gebruik ik niet (meer). Het kan dus zijn dat er ongemerkt zelfs water in je pot staat terwijl de meter droog aangeeft.
Zolang er overigens geen water in de pot staat verwacht ik niet dat de plant echt last heeft van iets te ruime watergift (dat zou in potgrond heel anders zijn !).
Iets anders: je geeft water maar je schrijft niet wat voor water. Juist in zo'n systeem als Seramis in gesloten pot kunnen kalk en andere zouten (mest!) je parten gaan spelen. Alles wat niet opgenomen wordt hoopt zich op in de grond en zo verzilt het plantmedium.

Dus: (1) controleer de vochtigheid en (2) spoel het plantmedium goed uit. Hoe je dat laatste in een gesloten pot handig uitvoert weet ik ook niet. Vullen met water en enige malen leeggieten?

Ruud

ps., ik heb wel aangenomen dat je de plant goed op ongedierte onderzocht hebt. Crassulainfo-icon is weinig gevoelig maar toch heb ik afgelopen winter ik een aanval van wolluis gehad.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag