help, gaat mijn cactus dood??

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 22/03/2013 - 18:50
mazonemayu

help, gaat mijn cactus dood??

ik heb deze al zeker 15 jaar; ooit eens gekocht toen hij 10cm was. geen idee hoe het heet (als iemand het weet zou dat ook leuk zijn) maar ik ben hem altijd blijven verzorgen en nu is die hoger dan 1m. sinds een paar weken begint hij zn takken (of bladeren?) af te werpen er blijven er ook wel hier en daar nieuwe bijkomen. zijn de takken te zwaar geworden voor de stam, of is hij aan het sterven? ik heb nog een vijftal andere (kleine en grote) cactussen en daar scheelt niks mee dus ik denk dat het geen ziekte is.

alvast bedankt

help, gaat mijn cactus dood??
vr, 22/03/2013 - 19:18
GreenConnection

De plant (Opuntia soort) heeft 3 problemen:
- een te donkere plaats
- nabij de stralingswarmte van een radiator
- een gesloten pot is op den duur funest

vr, 22/03/2013 - 19:42
mazonemayu

die staat niet donker hoor, vlak naast die aloe is een venster (zuidelijk gericht) tot op de grond, van 2m bij 4m het lijkt alleen maar zo omdat ik die foto juist heb getrokken en het was al donker aan het worden

en wat is dat met die radiator? die staat daar al jaren (zeker 4)en de plant heeft daar vroeger nooit op gereageerd.

wat bedoel je met de pot? al onze potten zijn dezelfde en da andere planten (en cactussen hebben daar blijkbaar geen last van). ze zijn allemaal minstens voor de helft gevuld met stenen & keien, alvorens ik er zand heb aa toegevoegd, kwestie van een goede drainage te hebben

hierbij nog een foto van het raam (let niet op het droogrekje ;) ); das ons terras,in de namiddag schijnt de zon daar zelfs binnen (juist niet op de plant in kwestie)

Ik zou hem ev van plaats kunnen wisselen met de aloe moest dat nodig zijn...

help, gaat mijn cactus dood??
vr, 22/03/2013 - 20:54
GreenConnection

In de winter heeft zo'n cactus een rustperiode nodig: geen water en een koelere plek. Stralingswarmte van een radiator is dan erg slecht.

Bij een gesloten pot, zonder afwatering is niet alleen het risico op teveel water aanwezig, maar ook een gebrek aan zuurstof voor de wortels.
Bij kleine planten valt het misschien minder zwaar, maar grotere exemplaren kunnen daar vaak slecht tegen.

Onderwerp gesloten