nogmaals : kasverwarming ...

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 01/12/2005 - 12:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

nogmaals : kasverwarming ...

volgt er hier iemand die een kleine geisoleerde, verwarmde kas heeft, de temperaturen in die kas ?

1) tegen of op de vloer
2) op "buikhoogte"
3) in de nok (of tegen de dakisolatie)

stelt men daar grote verschillen vast als men stookt ?
helpt voor u een geforceerde ventilatie ? (draait die constant of tijdsgestuurd ? of beter nog, temperatuursgestuurd ?)
kan deze mogelijke temperatuursgradient u niets schelen ? (omdat u bvb toch niets overwintert dicht tegen de vloer?)

denkt men dat bvb een vloerisolatie (bvb dikke piepschuimplaten op de vloer leggen onder de tafels=goedkoop) een verbetering van de isolatie kan betekenen ?
of heeft de toegenomen brandstofprijs geen invloed op uw stookgedrag ? :-)

ik ben benieuwd naar mogelijek ervaringen dus graag uw mening ?

mvg
Willy

do, 01/12/2005 - 12:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Willy,
ik heb een serre tegen een gevel, op het zuiden gericht, en volledig geisoleerd met noppenfolie. Verwarmen doe ik met een electrisch kacheltje met thermostaat. De temperatuur, gemeten tegen de buitenkant op +/- 1,5 m hoogte, gaat niet beneden 6° C. De serre, +/- 16 m2, staat nu propvol met exotische planten, waaronder een 20-tal agaves. Door de gevelmuur recupereer ik natuurlijk ook wat warmte , de ruimte achter de muur blijft op +/- 15°C.
Jonge planten, vooral zaailingen worden gehouden in een bak van +/- 1m2 waarin bodemverwarming ligt, en die temperatuur wordt op +/- 14° C gehouden.
Mijn grotere potten staan op de grond, en daar heb ik weinig last mee; soms is er wel eens een plant die de geest geeft in de winter, vooral hibiscusinfo-icon en bougainvillea, maar ik heb altijd wel jonge gestekte planten die dan wel warme voeten hebben!
groeten,
Paul

do, 01/12/2005 - 14:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

dank Paul .. mijn kasje staat helaas helemaal vrij achter in de tuin .. dat scheelt dus wel een stuk !

Heb je ook een idee van je Kwh verbruik ? Ik heb tot nu toe (deze winter?) ook enkel electrisch verwarmd maar dat schijnt mij bijzonder duur te zijn qua verbruik ttz ik kom aan gemiddeld 6Kwh per 24u voor een binnentemp van ong 5C, en 't vriest nog niet eens zo hard ..
Vroeger had ik een combinatie van petroleumkacheltje/electrisch en dat voldeed goed maar nu ik extra isoleer loopt de temperatuur wel sterk op, tot boven de 10C als ik de petroleumkachel aan zet .. en het bijvullen is nogal omslachtig alsook het vinden van "stookolie"

Als er iemand een goede bron weet voor "stookpetroleum" (as Halle-Waterloo bezuiden Brussel) laat het aub weten .. De enige bron die ik nog over heb is "de boerenbond" maar die zijn zelfs voor dit "materiaal" niet erg goedkoop (denk ik)
Iemand suggereerde mij de verdelers van "Zibro-Kamin" als mogelijke petroleumbron, misschien moet ik die eens afschuimen ..

mvg
Willy

do, 01/12/2005 - 21:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb niet zo bijgehouden hoe de temperatuur in de hele kas is. Gelijk nou mee begonnen. Op dit moment kan ik nog geen antwoord geven omdat door het zonnetje de temperatuur in de kas oploop.
Ik heb een muurkas. Op de bodem heb ik piepschuimplaten. Daaronder vijverfolie omdat ik een klein stukje de grond ben in gegaan. Ik heb bij de deur nog een extra noppenfolie gedaan om de tocht tegen te houden. Ik probeer wel in de gaten te houden dat ik niet te veel gebruik maar. Ik ben blij dat de kas overdags ook in de winter zon krijgt. Dat scheelt iedergeval weer wat stoken.

Groetjes Sonja

do, 01/12/2005 - 21:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Over het verbruik van electriciteit heb ik geen enkel idee! In de beginjaren van mijn kas (gebouwd in 1975) had ik zelfs buizen in de kas die aangesloten waren op de centrale verwarming, met een eigen gestuurd circulatiesysteem, maar toen kwamen er een paar oliecrisissen en werd dat boeltje maar afgesloten (in die periode was er nog niet veel sprake van noppenfolie). Heb mij toen enkele jaren beholpen met de veranda, (+/- 10° in de winter, maar wel veel condens). Ik had toen een 40-tal cactussen, maar na een paar ongelukjes met kleine kinderen heeft mijn vrouw mij weer de veranda uitgejaagd, en werden de cactussen weggegeven! Sinds een 15-tal jaren behelp ik mij dus met noppenfolie en een electrisch vuurtje in de serre, en dat valt goed mee. Sindsdien leg ik mij wel meer toe op "zachte" exoten.
De prijs aan electriciteit valt wel mee, denk ik, tenslotte moeten wij ergens een keuze maken! Ik heb wel het dubbel uurtarief zodat het nachtverbruik toch wel meevalt, en als de zon overdag wat schijnt hoeft er geen bijverwarming, integendeel, ik moet de deur wijd openzetten.
groeten,
Paul
ps: ik woon in de streek van Geraardsbergen, maar ik zou niet weten waar ik je een verdeler van petroleum kan aanbevelen.

do, 01/12/2005 - 21:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

willy
zoals je weet heb ik een hobbykasje van 3m en heb nu geisoleerd met noppenfolie maar de grond niet geisoleerd ,hier liggen gewoon tegels en een bak met grond waar sla in groeit.
Ook ik ben dit jaar begonnen met alleen electrisch stoken en de kachel staat op 1meter boven de grond en slaat aan bij 4.9graden en ik moet zeggen nu het koud is dan schrik je van de kw die er door heen jagen, ik heb 1sensor op de cactustafel en 1 op een ander plaats en je ziet wel een verschil in temperatuut maar dit komt omdat op de cactustafel een tafelpetroleumkachel brand ,het blijft moeilijk hoor om de kosten te drukken ,ik zit er weer aan te denken om een superwarm 5 petroleum kachel te kopen en deze weer te gaan gebruiken,
succes met dubben he.
edo

vr, 02/12/2005 - 20:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb de temperatuur bijgehouden. Op de grond was het 8 graden. Boven in tegen het raam aan 9 en de thermometer die op 1,5 meter hoogte hangt staat ook op 9 graden. Dit is wat hoger dan de bedoeling dus de kachel gaat wat lager.
Ik heb een Camplex 2000 of 3000 Watt. met vloeistof thermostaat.
Ik heb hem een paar cm boven de grond staan.
Ik gebruik s' nachts nu ongeveer 5 Kwh meer. Maar dat is niet alleen voor de kas. Wij hebben ook 6 aquariums en omdat ook in huis de temperatuur daalt, gaan ook de thermostaten van de aquariums meer aan. Dus ik weet niet wat de kachel precies gebruik.

Groetjes Sonja

za, 03/12/2005 - 13:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

temperatuur vannacht schommelde tussen 6 en 8°
Paul

za, 03/12/2005 - 18:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

aan iedereen, bedankt voor de reacties, nu heb ik toch een beetje een beter "overzicht" .. schijnbaar zijn er niet echt veel liefhebbers die hun energiefactuur in het oog houden ? :-)

mvg
Willy

za, 03/12/2005 - 21:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik zag op het internet dat Sonja een kachel gebruikt die toch gauw rond de 300euro kost maar ze heeft wel een perfecte temperatuur belans,die is bij mij wel ver te zoeken zoals al eerder vermeld.

Ik vraag me af hoeveel cactusliefhebber er eigenlijk alleen een petroleum kachel gebruiken en geen electische kachel

Edo

za, 03/12/2005 - 22:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb er 178,50 voor betaald. En die prijs heeft hij nog steeds waar ik hem gekocht heb.

Groetjes Sonja

zo, 04/12/2005 - 12:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik denk dat de thermostaat van mijn electrisch vuurtje serieus knudde is .. Ik verbruik bij de huidige temperaturen nog steeds 3.5-3.9 Kwh .. tijd dus voor wat opzoekingswerk :-)

mvg
Willy

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag