Sanseveria met witte beestjes

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 12/09/2019 - 21:09
Frans99

Sanseveria met witte beestjes

Beste Allemaal,

Weer eens een probleem. Nadat de Sanseveria's uit de pot groeide, hebben we deze begin van het jaar verpot.

Keurig universele potgrond gebruik aangevuld met Breker zand door de doorlaatbaarheid.

Na drie maanden, witte beestjes, die over de rand van de pot, de grond en twee ondersteningsstokken voor een slappe stek, rondlopen of het hun terrein is. Goed op Intenet gezocht en we kwamen toen op een advies van een vriend van ons op Ecostyle Promanal-R 500 ml gebruiksklaar terecht. Keurig de besmette planten mee ingespoten volgens voorschrift.

Eind mei alles uit de pot gehaald, de gehele plant, dus blad en wortels afgespoeld met water, en opneiuw opgepot, nu in universele potgrond met perliet. 1 van de planten op de slaapkamer gezet en er goed op gelet dat hij geen toch kreeg, de ander staat op een kolom, naast een pracjtig uitdijende Litcactus.

Vandaag keek mijn vriendin, naar beide planten en zag dat over de pot, de rand, en op de enkele bladeren, weer miniscuule kleine witte beestjes liepen, ze lopen over de schotel, tegen de pot op en over de grond, die verschijnsel is ook bij een oude harige cactus die al bijna 70 jaar is. Er van uitgaande dat nieuwe grond vrij is van ongedierte en Perliet ook, vraag ik me afwat het is. Kan het spint zijn? Er zijn nergens webjes te bekennen en het gekke op de stephanotussen en kleine diverse soorten cactussen waar ze vlak bij staan is niets te bekennen.

Daar Promanal niet helpt ben ik op zoek gegaan want hier moet een einde aan komen.

Ik las dat er mensen adviseren om knoflook teentje bij een plant te steken, klopt het dat dit werkt en hoeveel steek je er dan bij, het hele teentje [geen risico van uitlopen] of juist verpulverd?

Graag jullie hulp want ik wil er vanaf zijn.

do, 12/09/2019 - 22:50
GreenConnection

Om een oplossing te vinden is het belangrijk te weten, welke soort beestjes het zijn. Zonder die kennis, is er geen remedie te geven. Misschien een foto?
Is er overigens schade te ontdekken aan de planten?

do, 12/09/2019 - 23:24
Frans99

Nee, schade niet direct en al zo niet zichtbaar, althans nog niet zichtbaar. Dat was die sanseveria, waarvan ik eerder meldde, dat sommige bladeren zich sloten terwijl hij zeer beslist niet droog was. Heb de link naar die topic niet bij de hand.

Maar een foto maken van de beestjes is alleen mogelijk als ik een microscoop zou hebben, ze zijn tegen wit aan en kleiner dan 1 mm meer in de richting van 0,5 mm, en bewegen zich vrij snel voort voor zo'n klein beestje.

Ik vind het erg jammer dat een foto niet lukt, want ik wil wel een remedie voor alles aangetast wordt, maar ik moet echt de leesbril opzetten om ze een beetje te zien, alleen als ze bewegen zijn ze zonder bril te zien, ze zijn zelf klener als dit sterretje * .

Daarom adviseerde die mensen ook knoflook wat veel ongedierte wel leek te houden. Maar ja . . .

vr, 13/09/2019 - 00:21
GreenConnection

Zolang de beestjes over de pot en de grond lopen, eten of zuigen ze niet aan de plantenbladeren. Mogelijk zuigen ze aan de wortels. Veel meer kan ik niet constateren.

vr, 13/09/2019 - 00:53
Frans99

Oké bedankt, ik weet dat het moeilijk is.
Heb de buitenkant en de onderkant van de pot waar ze liepen met alcohol schoongemaakt.

Maar zelfs met een loep is bijna niet te zien wat het is. ik gebruik vanaf nu in ieder geval geen brekerzand meer want daar kan als het niet goed verwerkt is ook e.e.a. inzitten, of zie ik dat verkeerd.

Misschien is het het beste de aangetaste planten van de rest te isoleren, weet alleen nog niet waar.

Ik hoop van de week meer te weten

vr, 13/09/2019 - 17:02
Frans99

Ik heb met een andere loupe gekeken en dan zie ik duidelijk een soort van spinnetje zoals op de foto, Geen spinnetje met kleuren maar zoals hier op de foto terwijl dit weer geen spint is, toch?? Dan maar op internet gezocht, ze zien er uit als beiden, alleen hebben niet de kleuren van de rechtse foto. Mijn vriendin zegt de kleintjes zijn wit en de grotere iets gelig.

Gisteren met die spray goed gespoten ook over de grond en vandaag zie je ze gewoon over de ingespoten randen lopen.

Wat te doen, uit elkaar hallen walles spoelen en opnieuw oppotten of is dat een risico??

Spint
tetranychus-urticae
vr, 13/09/2019 - 17:05
Frans99

Misschien dompelen in water met, spiritus 2% en afwas middel 1% ???

ma, 16/09/2019 - 20:16
Frans99

Waar zijn toch alle forumleden die elkaar advies gaven???

Het probleem bestaat nog steeds, heb de pot , de bladeren en overal waar ze ik ze heb zien lopen ingespoten met Ecostyle Promanal-R 500 ml gebruiksklaar omdat er geen antwoorden op mijn vragen kwamen. Inmiddels als ik kijk zie ik er af en toe eentje lopen op een plek die ingespoten was en ze lopen er overheen of er niets ingespoten is, hoe kan dat.?? Duurt het zo lang voordat ze van dat gif de pijp uit gaan?? Of zoals ik al stelde alle grond en alles wegspoelen en opnieuw oppotten??? Wie komt met raad, want zo kan ik niet verder omdat mijn eettafel nu bezet is wegens quarantaine van de plant.

do, 26/09/2019 - 13:25
PieterPuk

Hi Frans, ik kan helaas niet helpen. Geen idee wat de kleine beestjes bij mij waren, misschien de larven van de schimmelmug. Hier had ik namelijk last van. De grond is te nat geweest in mijn geval.

Je zou kunnen behandelen voor spint? Is wel de meest voorkomende plaag. 

do, 26/09/2019 - 19:37
Frans99

Hai PieterPuk,

Ik ben er nog steeds niet vanaf, ze staan in een aparte kamer, waar ik alleen in ga met andere kleding zodat ze niet via kleding overgebracht kunnen worden. Cactus heb ik niets aan gedaan, Maar Sanseveria heb ik gewoon een kwartier in het water laten staan., Na twee dagen liepen ze gewoon weer over de rand van de pot als ik door tegen de pot aan te tikken een kleine aardbeving nabootste.

Uiteindelijk was ik het zat en wilde alles uit elkaar halen, planten en wortels volledig van grond ontdoen door een douche en dan weer opnieuw oppotten. Maar, ik wilde eerste de potgrond controleren.

Groot stuk zwart plastic op tafel en daar een paar scheppen universele potgrond op die ik nog had, van het eerder verpotten en toen werd alles duidelijk. In de grond die ik op tafel had gedeponeerd liepen ze ook rond of ze met vakantie waren. Intratuin gebeld waar ik de potgrond gekocht had en die wisten geen raad, maar ik moest Pokon maar bellen. Dat gedaan.

Na een tijdje praten over en weer, werd er navraag gedaan, maar ook zij konden niet vertellen wat het was. Ze dachten eerst dat de potgrond te oud was, maar toen ik aankoopdatum noemde en het feit dat ik de zak van een nog gesealde pallet had afgehaald was dat ook niet de oorzaak.

Ik heb nu gratis via Pokon van Intratuin ene nieuwe zak potgrond gekregen, maar ben nog niet aan verpotten toegekomen, wel heb ik van Bayer, van de patronen meegenomen die je bij de wortels moet steken, dat zou volgens het personeel van Intratuin zeker helpen. Ik hoop dit weekend aan de slag te gaan, dan wordt het en nieuwe potgrond en die patronen. Maar bij mij was het zeker niet teveel water want daar let ik altijd op met een vochtigheidsmeter, het gekke is ook, dat ze alleen voorkomen in de planten die ik eerder verpot had en niet in de planten waar ze vlak naast staan. DAT is juist het probleem er worden ook geen raggen gemaakt.

Als dit opblijft zal ik schrijven hoe het is afgelopen. Mvgr

do, 24/10/2019 - 01:23
Frans99

Beste GreenConnection

Ik heb de twee planten waar de kleine witte spinnetjes rondliepen, uit elkaar gehaald, dat wil zeggen, zoveel mogelijk grond er af gehaald en toen onder de douche gehouden tot er totaal geen grond meer aan zat, ook de bladeren van de sanseveria goed gespoten met een stevige straal. De spierpot en de plastic binnenpot in een mengsel gelegd van warm water, met afwasmiddel en spiritus, daar alles in rond gedraaid en geschrobt. Toen de potten laten drogen, schone potgruis onderin gedaan en nieuwe universele potgrond met perliet. Daarna bij de wortels op advies van iemand van Intratuin 3 Bayer Garden Lizetan insectenpinnen gestoken en water gegeven. Vier dagen met rust gelaten en net gekeken en wat denk je er liepen drie spinnetjes over de rand, dit terwijl de totale omgeven van de tafel waar alles opstond ontsmet was.

Wat moet ik nu doen, langer wachten op resultaat???

Het gekke is dat ik door tijdgebrek twee weken geen tijd had om de zaak aan te pakken, maar de planten gingen niet achter uit, en hij heeft twee prachtige nieuwe bladeren gekregen, ik zie ook nergens webjes.

Wat kan ik verder nog doen of wordt het nu echt gemeentecontainer? Ik hoop van niet want de cactus de tweede die last had heeft emotionele waarde.

do, 24/10/2019 - 01:25
Frans99

PS De spray die ik eerst gebruikt heb, heeft totaal niet geholpen, als je ze er mee inspoot, liepen ze gewoon verder.

Ik hoop echt dat er een oplossing is.

ma, 28/10/2019 - 12:38
PieterPuk

Hoi Frans,

Zoals gezegd, geen idee. Maar als de plant niet achteruit gaat, kan het dan ook kwaad? Uiteindelijk komen er in de natuur ook een hele hoop beestjes voor die de planten juist nodig hebben om te overleven...

wo, 30/10/2019 - 22:59
Frans99

Hai bedankt voor je reactie.

Nee, de plant gaat niet achteruit, maar als ik tegen de pot tikt, komen er een paar spinnetjes te voorschijn, ik zie ze ook op de bladen klimmen en daar eieren leggen die ik verwijder.
Maar in de 55 jaar dat ik met planten bezig ben, heb ik dit nog nooit gezien. Voor ik de plant van nieuwe schone grond voorzag, heb ik hem gedompeld, resultaat was. Op de plastic schotel waar de pot op stond 3 witte plakken in de grote van een rijksdaalder, toen ik zachtjes tegen de schotel tikte, begon alles te bewegen, heb de schotel ondergedompeld, in de water/zeep/spiritus oplossing waarmee ik ook de sierpot had schoongemaakt. alles twee dagen gecontroleerd en niets te zien. Om reden dat de plant met sierpot bijna niet te tillen is, is spuiten en vochtig houden ook lastig. nu doop ik mijn vinger in de spiritus en tik tegen de pot, zie ik er een lopen [ongeveer 5 per keer] leg ik de spiritus vinger op hen en druk ze plat. Probleem is, ik heb die tafel nodig en ik de de twee planten niet terug te zetten naar de rest, heb 4 stephanotissen en die wil ik onder geen voorwaarde in gevaar van spint brengen, had ik die niet, dan was alles anders, maar toch wil ik van die beestjes af. Schone grond gebruikt en alles geschrobd en nog steeds zijn ze er. Grrrrr :-)
Die insecten pinnen zitten er nu 5 dagen in, nog 16 dagen te gaan, als er dan nog kleine spinnetjes lopen gaat alles de gemeente container in, want nogmaals, ik wil de andere planten geen risico laten lopen.

Onderwerp gesloten