snoeien cactussen

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 13/02/2005 - 15:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

snoeien cactussen

Hallo allemaal,
Sinds kort ben ik helemaal weg van cactussen en als zo vaak sla ik daar helemaal in door. Mijn verzameling begint zich al aardig uit te breiden en de serre raakt al vol...
Maar, nu kijk ik eens goed naar mijn cactussen en vraag me af of ik ze ook kan snoeien, zijtakken eraf halen bedoel ik. En wat zijn daar de gevolgen van? Kan dit alleen in het voorjaar of nu ook? Omdat ik al helemaal geprikkeld ben door de schoonheid van mijn cactussen, wil ik ze nog mooier, of in ieder geval even mooi als nu houden! Wel veel vragen ineens he?!
Groetjes Francis

zo, 13/02/2005 - 16:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik weet niet of ik u helemaal begrijp maar snoeien ?

Cactussen worden bij mijn weten nooit gesnoeid om de eenvoudige reden dat daar geen reden toe is .. maar misschien begrijp ik het wel verkeerd .. iets meer toelichting zou misschien kunnen helpen ? :-)

Willy

zo, 13/02/2005 - 17:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry... ik bedoelde niet zo zeer snoeien zoals er met rozen etc gebeurt. Ik heb alleen een cactus die vanuit de stam telkens in 4en vertakt, wat ook weer in 4en vertakt, de stam blijft ook gewoon doorgroeien. Maar nu zit vlak onder de top niet 4 vertakkingen, maar 2x 4 onder elkaar. Nu vraag ik me af of ik 1 van die set vertakkingen kan afsnijden cq snoeien.

zo, 13/02/2005 - 17:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

hmm .. ik denk dat je geen cactus hebt maar een vetplant en mogelijk zelfs een Euphorbiainfo-icon. Indien het een Euphorbia is , is aan deze planten snijden is een beetje een risiko omdat ze irriterend tot giftig plantensap bevatten .. naargelang de soort is het niet denkbeeldig dat u na de "snij-operatie" zelf in het ziekenhuis terrecht komt .. :-)

Willy

zo, 13/02/2005 - 17:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank je voor het, wederom snelle, antwoord!

Hmmm, dat is nou niet direct mijn bedoeling...

Ik weet niet hoe ik foto's hier moet plaatsen, daarom een linkje:
https://tinyurl.com/yyajwex5

Ik heb hem (met al mn benul) als cactus gekocht.

zo, 13/02/2005 - 18:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt mij idd een Euphorbiainfo-icon .. de juiste naam ken ik niet want ik ben helemaal niet thuis in "vetplanten" maar anderen die beter onderlegd zijn in dit geslacht kunnen u misschien helpen .. 'k zou er in elk geval niet aan snijden :-) 't kan tegenvallen enerzijds en mij lijkt het gewoon de aard van 't beestje te zijn dat hij zoveel zijtakken maakt (sommige Euphorbias worden hele bomen!) .. als 't ie snel groeit kunt ge er bij wijze van spreken, met uw mes blijven naast staan :-)

Willy

zo, 13/02/2005 - 18:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nou fijn, heb ik dus een geweldige koop gedaan met Euphorbiainfo-icon's ipv cactussen..... Maar goed dat geeft iets weer over mijn kennis van zaken en ze zijn wel heel erg mooi. Gelukkig heb ik nog andere echte cactussen.

Nu is inderdaad met verpotten van 1 van de 3 Euphorbia's spontaan afgebroken (zitten ook zo onwijs veel zijtakken en toestanden aan) en nu heb ik dus al de hele dag een branderige mond en een tintelende tong..... Het sap ruikt wel een beetje naar wiet trouwens. Haha. Moet ik dat dus maar even in de gaten houden. Is het snelwerkend gif?

zo, 13/02/2005 - 19:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor alle Euphorbiainfo-icon kenners.... wie de plant op de foto kan identificeren... ik wil wel graag weten wat het is.

Degene waar ik "last" van heb is de Euphorbia Eritrina.

Even voor de duidelijkheid.... de Euphorbia voldoet dus wel helemaal aan mijn typische cactus beeld. Dat beeld zal ik dus bij moeten gaan stellen. Maar.... welke cactus ziet er dan uit als zo'n Euphorbia?

zo, 13/02/2005 - 19:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat we hier met de gewone euphorbiainfo-icon trigonus te maken hebben.

zo, 13/02/2005 - 21:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Francis .. Euphorbiainfo-icon sap kan heel onaangename gevolgen hebben. het branderige gevoel wat je nu hebt is maar een zwak symtoom, je zult moeten afwachten of de geirriteerde zones "blaren" gaan trekken. Opgepast echter voor alle "slijmvliezen" neus, mond en ogen zijn dikwijls heel gevoelig voor zeer kleine hoeveelheden van het sap, ook oppassen voor mogelijke spatten in het aangezicht, zeker niet gaan wrijven omdat de kans bestaat dat het in de ogen terrecht komt ..
en na al deze bemoedigende woorden .. toch succes gewenst ..
enne BTW er zijn vrijwel (bij mijn weten) geen echte cactussen die er uitzien zoals een Euphorbia (het omgekeerde bestaat echter wel .. )

Willy

zo, 13/02/2005 - 21:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Willy, de prikkelende en de branderige gevoelens zijn weg inmiddels. Beginnersgeluk dan wellicht? Ik hou het nog wel even in de gaten, maar bedankt!

De gewone Euphorbiainfo-icon Trigonus? Staat die op de foto.... ik kan er alleen niet veel over vinden als ik op google zoek.

zo, 13/02/2005 - 21:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Francis .. de juiste naam is Euphorbiainfo-icon trigona .. kijk eens op de site https://tinyurl.com/y5a3td3z (ook engelse versie) daar vind je veel info .. je kan ook zoeken in google onder "beelden" (images) en tik "euphorbia" in .. voldoende plaatjes om een avondje te kijken :-)

Willy

zo, 13/02/2005 - 22:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Trigona, juist. Nu heb ik hem. Da's inderdaad de veroorzaker van mijn leed....
Nu terug naar het topic, degene op de foto is de Euphorbiainfo-icon Mayuranathanii. Helaas kan ik daar niet veel info over vinden (wel 1 plaatje). Weet iemand hoe groot deze wordt?

zo, 13/02/2005 - 23:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volgens mij is die plant op de site die je noemde geen Euphorbiainfo-icon trigona hoor!
Je klinkt een beetje teleurgesteld nu je plant geen cactus blijkt te zijn. Ik dacht bij mijn trigona eerst ook dat het een cactus was, en ik geef toe dat ik me een beetje bedrogen voelde met m'n 'nepcactus', maar als je je een beetje in Euphorbia's verdiept slaat dat wel om. Het blijft een mooie plant, toch?
Groeten, Floor

ma, 14/02/2005 - 11:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat klopt inderdaad Floortje, de plant op de foto is een Euphorbiainfo-icon Mayuranathanii, ben ik inmiddels achter. Daarachter kun je een klein stukje van de Trigona zien. Die is ter sprake gekomen omdat ik wat last had na aanraking van zijn levenssap....

Wat betreft de teleurstelling, JA, eerst wel een beetje, nu niet meer. Het zijn gewoon hele mooie planten om te zien en een hoop mensen maken de fout te denken dat het cactussen zijn. Daarin sta ik gelukkig niet alleen. Wat meer speurwerk leert me dat het ook een hele interessante en mooie plantensoort is. Maar op de een of andere manier wordt ik toch meer naar het woord cactus getrokken.... raar he?

di, 15/02/2005 - 23:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Iedereen enorm bedankt voor de hulp op mijn vraag!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag