Spikkels op nieuw blad cactus?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 19/03/2006 - 15:28
Tienus

Spikkels op nieuw blad cactus?

Op mijn zomerstage in Zuid-Frankrijk heb ik een cactus mee naar huis genomen. Het is een jonkie van zo'n grote cactus waar vruchten aankomen.
Nu heeft mijn cactus al 2 bladeren in de loop van de tijd erbij gekregen. Ik stond dan ook niet verbaasd toen er een 3de blad aan zou komen.
Het blad is inmiddels vrij groot geworden, en aan het uiteinde zijn bruine spikkels waar te nemen. Mijn vraag is: is dit een ziekte, of komt er misschien een bloem op? Ik heb werkelijk geen flauw idee.
Bij voorbaad dank voor de reacties.

De gehele cactus:

Spikkels op nieuw blad cactus?
zo, 19/03/2006 - 15:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Uiteinde van het nieuwe blad met de spikkels:

ma, 20/03/2006 - 19:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Jouw cactus is een opuntia of schijfcactus. De nieuwe schijf snij je er best zo vlug mogelijk af, want ze is bijzonder lelijk gegroeid, veel te langwerpig als gevolg van véél te weinig licht. Snij de schijf eraf en wacht, de plant zal weldra nieuwe schijven vormen, zet de opuntia dan wel in volle zon. De bruine spikkels lijken mij dopluizen te zijn. e behandelen met een systeemgif, maar snij deze schijf eraf en gooi ze weg.

Groetjes,

Kristof

ma, 20/03/2006 - 20:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor je reactie Kristof! Ik vind het wel jammer dat deze schijf eraf moet, omdat er dan 3 bladeren overblijven.
De cactus heeft de hele zomer buiten gestaan, maar toen het kouder begon te worden heb ik hem op de kast gezet. Ik zal hem vanaf nu op de vensterbank zetten.

Is er echt geen andere oplossing i.p.v. het afsnijden van het blad? Als ik hem zou ondersteunen bijvoorbeeld, dat de vorm niet 'mooi' is vind ik niet erg. Smaak is persoonlijk :)

di, 21/03/2006 - 12:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
Dat bruin aan de top komt doordat deze schijf veel te zwak gegroeid is door lichtgebrek. Dan komt die bruine aantasting wel vaker voor. Zelfde advies als Kristof: snij deze schijf eraf en geef je cactus de volle zon (cactussen zijn geen interieurdecoratie!).
Mvg,
Pieter

do, 23/03/2006 - 23:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inmiddels heb ik het blad er af gesneden. Het deed wat pijn, maar het moest gebeuren. Nu staat hij in de volle zon.
Ik heb het blad in 4en gesneden en dat op een bakje met grond (1/3 potgrond, 2/3 grid) gelegd. Zullen er worteltjes aan de onderkant van de stukken blad komen, of kan ik de boel gewoon weggooien omdat het toch niet gaat lukken?

vr, 24/03/2006 - 12:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Tienus,

Normaal moet je opuntiaschijven enkele weken laten indrogen alvorens ze op te potten, om te voorkomen dat ze gaan rotten. Zelfs stukken schijf kunnen wortelen!

Jouw schijf was echter nog lang niet volgroeid, en ik twijfel sterk dat ze zal wortelen, temeer omdat je ze niet hebt laten indrogen. Maar je kan proberen he, wie weet...

Groetjes,

Kristof

vr, 01/09/2006 - 14:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou ook graag cactusvijgen kweken. Moet dat in speciale aarde?
Of gewoon in cactusaarde.
zijn er speciale zorgen nodig?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag