Winterharde cactussen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/05/2006 - 22:31
MiB

Winterharde cactussen

Met veel interesse kijk ik iedere week wel een paar keer op jullie forum en ik zie de meest mooie cactussen voorbij komen. Heel erg mooi om te zien wat jullie allemaal kweken.

Zelf hou ik meer van orchideeën in huis en exoten in de tuin. Nu heb ik een vraagje. Ik heb begrepen dat er div. soorten winterharde cactussen zijn. Ik zoek een kleinblijvend soort wat gemakkelijk tot bloei komt. Deze komen dan onder een Trachycarpus Fortuneii tussen de stenen te staan.

Welke cactussen raden jullie aan? En waar zijn ze verkrijgbaar.

Alvast bedankt voor de reactie

Miranda

za, 06/05/2006 - 23:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

miranda ,ik weet eigenlijk niet of dit wel een goed idee is .een trachy zeker wanneer het een groter exemplaar betreft geeft nog al wat schaduw en cactussen houden van zon.
ook is er een verschil in grond en vocht .een grote trachy verlangt nogal wat vocht en dan moet je de cactussen verzuipen om je trachy´s van vocht te voorzien.

za, 06/05/2006 - 23:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er liggen stenen onder de Trachy Hij staat ook wat hoger. Ook zit er een draineerbuis onder de Trachy waarlangs wij hem extra water kunnen geven. Overigens is dit niet nodig als de plant goed is beworteld en gezien de hoeveelheid bloemtakken en bladeren die tie aan het aanmaken is denk ik dat dat wel goed zit.
Ik denk dan ook dat het wel mogelijk moet zijn. Alleen dan wil ik kleintjes en niet bijv. de schijfcactussen. En dan weet ik dus niet de welke dat het meest geschikt zijn. De soorten hieronder heb ik "als geschikt voor in de tuin" bij Cemunnos gevonden. Maar behalve de Opuntia ken ik ze geen van allen.... Dus jullie info is meer dan welkom!

Corynopuntia
Cylindropuntia
Echinocereus
Escobaria
Maihueniopsis
Opuntia

Alvast bedankt
Miranda

di, 09/05/2006 - 15:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,

Veruit de beste soort is Opuntia humifusa: heel winterhard, mag nat staan, bloei heel vlot, ...
Qua bolcactussen kan je bv Echinocereus triglochidiatus en varianten proberen, maar deze zijn toch niet 100% winterhard als ze te nat staan in de winter. Hetzelfde voor Echinopsis chamaecereus: het kan vele jaren perfect gaan en dan plots sterft hij door deveel vochtige kou in de winter. Maar tis een snelle groeier en misschien daardoor wel het proberen waard? Eventueel te enten op Opuntia humifusa om wortelproblemen te voorkomen in natte winters.

Mvg,

Pieter

wo, 10/05/2006 - 03:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

In al die geslachten zitten diverse vorstbestendige cactussen
Zonder bescherming is het echt heel beperkt.
Met een doorzichtig plaatje erboven in de winter zijn de mogelijkheden enorm en kun je erg veel mooie soorten makkelijk
in bloei krijgen.
Ik zou je willen adviseren om wel grotere exemplaren te kopen omdat kleine planten niet opvallen en de meeste soorten niet zo hard groeien (buiten de opuntia's )
Ik heb zelf een tuin met 2 grote trachys met aan de zuid oost en westzijde cactussen, yuccainfo-icon's en meer van dat soort planten, maar die staan wel op een aflopende verhoging van een cm of 70 hoog om de palmen heen, want die palmen hebben veel meer water nodig dan die cactussen en de andere succulenten.
De palm doet het goed in standaard grond en de cactussen houden van een mineraalrijke zeer goed gedraineerde grond (die bij mij bestaat uit gebroken puin, grind split brekerszand en soms een enkel handje compost)
Let op! vorst bestendigheid zegt niks over de winterhardheid in ons land van een bepaalde soort.
Wanneer je er een plaatje overheen doet heb ik een waslijst voor je, wanneer je ze zonder bescherming meerdere jaren mooi wilt houden ben je eigenlijk beperkt tot enkele opuntia's
in meerdere vareiteiten en enkele kleine bolcactussen.
groeten,
Ruud

wo, 10/05/2006 - 11:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank voor jullie reactie. Ik denk dat ik het toch ga proberen. Vindt ze gewoon mooi.
Ruud kun je een keer dat lijstje op dit forum plaatsen? Denk dat er wel meer mensen interesse hebben. En ik wil niet de fout maken om net met de verkeerde te beginnen...

Alvast bedankt
Miranda

wo, 10/05/2006 - 15:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
Normaal is reclame niet echt toegestaan hier, maar ik zou toch eens willen zeggen dat bv cactus-art in Italië een mooi assortiment heeft van bolcactussen die al geënt staan op Opuntia humifusa met als doel in zo'n aanplantingen te gebruiken. Ik heb er zo'n Pediocactus van bij hen en die staat nu al voor het derde jaar in een cactustuintje zonder winterbescherming en ie heeft momenteel weer enkele bloemen. Een Pediocactus op eigen wortel is aan de lastige kant en in de serre moeilijk te kweken wegens de luchtvochtigheid. Buiten op onderstam lukt dat heel goed...

do, 11/05/2006 - 04:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
Echinocereus coccineus-reichenbachii-fendleri-rigidismus-trichlochidiatus-engelmannii-viridiflorus-dasyacanthus-stramineus
mooie makkelijke planten maar wel een dakje in de winter.

Escobaria vivipara
komen tot in Canada voor
Zonder dakje? heel misschien geeent.

Lophophora williamsii
Ik heb er 2 die de derde zomer buiten staan maar wel een afdak

sclerocactus
diverse soorten
absoluut een dakje, niet de makkelijkste

Ferocactus Wislizeni
grotere cactus een afdak in de winter

Echinocactus Texensis-horizonthalonius
grotere bolcactussen iets moeilijker te houden en moeilijker aan te komen, maar wel de moeite waard om uit te proberen
(ik ben op zoek naar een groter exemplaar al een poos)
wel een dak

(Sulco)rebutia
diverse soorten gewoon uitproberen ze zijn niet duur en bloeien erg goed wel een afdak

Lobivia (ik dacht tegenwoordig echinopsis)
diverse soorten gewoon uitproberen
wel een afdak

Ik heb niet alle planten zelf in de tuin staan en er zijn er ongetwijfeld nog wel meer en het ene exemplaar is het andere niet
maar met een dak in de winter, veel zon en zwart/donker split/keien rond de voet van de planten zal het in een hoop gevallen wel lukken. Ik ben zelf nogal gecharmeerd van de echinocereussoorten.

Zonder afdak zou je echinocereus coccineus-viridiflorus(let op slakken in de zomer)-trichlochidiatus kunnen proberen op een heel droog plekje maar nogmaals bol/zuilcactussen zonder dak, ik heb er een hard hoofd in en ik heb er op langere termijn (2winters)
nooit geluk mee gehad!

Voor adressen:
Cock Grootscholten in Honselersdijk.
(erg uitgebreid)
Ubink in Aalsmeer
grote kwekerij minder soorten begin juni open dag succulenta
en alleen op die dag open minder soorten maar wel erg mooi
Er zijn er nog wel een paar maar die vind ik duur of ben ik nog nooit geweest

succes,
Ruud

wo, 31/05/2006 - 21:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi miranda

zaterdag aanstaande is er een dag van de vereniging Succulenta. Zie https://tinyurl.com/yxup9p9n. Er wordt onder andere een lezing gegeven over winterharde cactussen. Daarnaast is er 100 meter aan verkoop en open kas bij Ubink.

groet

ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag